به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، خشکسالی سالهای اخیر کرمان که هم اکنون در سال سیزدهم قرار دارد بسیاری از دشتهای کشاورزی کرمان را با خطر خشک شدن مواجه کرده است که دشتهای کرمان، زرند و رفسنجان مهمترین این کانونها هستند.
برداشت بیش از حد از منابع آبهای زیر زمینی دشتهای کشاورزی و پائین آمدن سطح آب طی سالهای اخیر پیامدهای مختلفی از جمله کمبود آب، خشک شدن باغهای پسته و همچنین تلخی آب را در پی داشته است.
نکته قابل توجه اینکه بیش از 70 درصد محصول پسته کل جهان در شهرستان رفسنجان تولید می شود و بدون شک این منطقه قطب تولید پسته جهان است که در صورت ادامه خشکسالی و عدم تدبیر برای حل مشکل کم آبی در این منطقه صادرات 1.5 میلیارد دلاری سالیانه پسته با خطر جدی مواجه می شود.
کاهش دید سطح آب دشت های کرمان
این درحالی است که طبق نظر کارشناسان سالانه 1.1 میلیارد مترمکعب برداشت منفی آب از منابع آبی زیر زمینی کرمان انجام می شود و به دلیل استفاده از آبیاری غرق آبی در اکثر مزارع کشاورزی نیز بیش از 70 درصد آب استان کرمان هدر می رود و جالب این است که در استانی که با پدیده خشکسالی مواجه شده است 90 درصد از آب نیز در بخش کشاورزی استفاده می شود.
نکته قابل تامل اینکه با وجود خشکسالی و کمبود آب در مقاطع مختلف سال شاهد بروز بارانهای سیل آبی و در نتیجه بروز سیلهای گسترده در استان هستیم که مسئولان باید در راستای استحصال این آبها و استفاده بهینه از آنها برنامه ریزی کنند و خوشبختانه در همین زمینه نیز طی دولت نهم و دهم بودجه قابل توجهی به بخش آبخیزداری استان کرمان اختصاص یافته است و باید هر چه سریعتر برای حل مشکل کمبود آب هزینه شود.
تدوام مشکلات خشکسالی در استان کرمان کشاورزان و مسئولان کشاورزی برخی مناطق از جمله شهرستان انار و بخش کشکوئیه از توبع شهرستان رفسنجان را بر آن داشته است که برای جبران برداشت منفی از منابع آبهای زیرزمینی اقدام به خاموش کردن موتور پمپ های کشاورزی منطقه کنند.
این اقدام ابتدا در شهرستان پسته خیز انار انجام شد و کلیه پمپهای چاههای آب باغهای کشاورزی این منطقه به مدت دو ماه خاموش شد و امکان بهره برداری از این چاهها در این مدت وجود ندارد.
خشکسالی کاشت پسته 1.5 میلیارد دلاری را تهدید می کند
مسئول جهاد کشاورزی بخش کشکوئیه که بخشهای وسعی از باغهای پسته استان کرمان را در خود جای داده است نیز از خاموش شدن 185 پمپ چاههای آب این منطقه خبر داد.
مسعود محمودی در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان افزود: طی سالهای اخیر با کاهش چشمگیر بارندگی مواجه شده ایم که تاثیر منفی بر چاههای آب منطقه به جای گذاشته است.
وی ادامه داد: هم اکنون سطح آب در منطقه نسبت به گذشته به شدت افت کرده است و کشاورزان با مشکل مواجه شده اند.
این مسئول ادامه داد: برای حل مشکل و با همکاری کشاورزان از دیروز 185 موتور پمپ چاههای آب باغهای پسته خاموش شده است و این اقدام تا دو ماه آینده ادامه خواهد داشت.
محمودی ابراز امیدواری کرد با بارندگی طی این مدت سفره های آب زیرزمینی که مهمترین منبع تامین آب منطقه هستند تجدید شوند.
وی از کشاورزان خواست با استفاده از روشهای آبیاری مکانیزه از هدر رفت آب در باغهای پسته جلوگیری کنند.
نظر شما