به گزارش خبرنگار مهر در قم، حجتالاسلام محمدرضا زیبایینژاد در نشست نقد و بررسی تبلیغ سنتی زنان که قبل از ظهر پنجشنبه از سوی دفتر مطالعات و تحقیقات زنان وابسته به مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران برگزار شد با اشاره به نقاط ضعف و قوت مجالس مذهبی که محوریت آن را زنان بر عهده دارند، تصریح کرد: برخی از نقاط ضعف چنین مجالسی از دیرباز وجود داشته است نظیر سواد اندک مبلغین در مجالس، محور قرار گرفتن مداح به جای سخنران و وارد شدن خرافات به این مجالس.
وی با بیان اینکه این آثار در مجالس زنانه بیش از مجالس مردانه بوده است، خاطرنشان کرد: شرایط امروز باعث به وجود آمدن آثار سوء دیگری برای مجالس مذهبی زنانه شده است که یکی از دلایل آن انتظارات احساسی جوانان و زودرنج بودن آنان بوده است.
مسئول دفتر مطالعات و تحقیقات زنان تصریح کرد: این موضوع موجب شده است نسل جدید طالب دینی باشد که از فضای معنوی آن استفاده ببرد، اما او را وادار به انجام کاری نکند.
وی با بیان اینکه برخی از جلسات مذهبی به سمت عرفانی شدن حرکت میکنند، افزود: بسیاری از این مسائل به دلیل رقابت با عرفانهای کاذب ایجاد میشوند اما بعضا منجر به شکلگیری جریان مرید و مرادی میشوند و مشکلات دیگری را پدید میآورند.
حجتالاسلام زیبایینژاد مشروعیت این جلسات مذهبی را منجر به ایجاد حواشی نامطلوب برای آنها دانست و گفت: مباحث انحرافی در قالب این جلسات قابلیت بازتولید دارند.
فعالیت فرقههای انحرافی در جلسات مذهبی
وی با بیان اینکه این احتمال وجود دارد که فرقههای انحرافی بخواهند با پوشش این جلسات فعالیت کنند، اظهار داشت: در گذشته بسیاری از مباحثی که در این جلسات مطرح میشد خانوادگی بود، اما اکنون به دلیل اینکه بسیاری از بانوان شاغل هستند و جلسات مذهبی مایل به جذب آنها هستند، مفاهیم خانوادهگرایانه در جلسات مذهبی تضعیف شده است.
مسئول دفتر مطالعات و تحقیقات زنان در قسمت دیگری از سخنان خود با بیان اینکه آسیبشناسی مجالس تبلیغ سنتی زنان نباید موجب زیر سئوال رفتن کلیت این جلسات شود، اظهار داشت: در فضای کنونی جامعه که فضای نامطمئنی است، اگر این جلسات مذهبی به درستی برنامهریزی شود، میتواند پایگاه هویتبخشی با محوریت دین باشد.
وی از محافل مذهبی به عنوان فضایی دارای هویت جمعی یاد کرد که افراد به صورت انتخابی به آن وارد میشوند و ادامه داد: این جلسات به دلیل انتخابی بودن دارای تاثیرات پایدار است.
حجتالاسلام زیبایینژاد با بیان اینکه برخی افراد به شدت مذهبی از فضای عمومی جامعه بیزار و از تحولات آن نگران هستند، اظهار داشت: جلسات مذهبی موجب آرامش این افراد میشود.
وی انتقال مفاهیم متعالی را نیازمند فضای متعالی دانست و اضافه کرد: ابزار رسانهای خود را به محتواهای دینی تحمیل میکنند اما جلسات مذهبی محیط مناسبی برای انتقال پیامهای دینی هستند.
مسئول دفتر مطالعات و تحقیقات زنان با بیان اینکه اعتماد بسیاری از مردم از رسانههای جدید سلب شده است و به همین دلیل در میان آنها سیاستگریزی پدید آمده است، یادآور شد: ایجاد یک فضای انتخابی باعث جذب این افراد میشود.
وی با اشاره به آثار مثبت مجالس مذهبی که با محوریت زنان برگزار میشود، از صله رحم، پیوندهای همسایگی، حل مشکلات محلهای و پایهگذاری اردوهای زیارتی به عنوان برخی از این آثار مثبت یاد کرد.
حجتالاسلام زیبایینژاد با اشاره به بایستههای این مجالس خاطرنشان ساخت: مشکل اصلی متوجه نهادهایی است که تمام اهتمام خود را صرف اعزام مبلغ میکنند اما مطالعات اندکی ناظر به اعزام مبلغ دارند.
وی با بیان اینکه باید به سمت تخصصی شدن تبلیغ برویم، اظهار داشت: ابتدا باید نیاز تولید کنیم و سپس به نیازها پاسخ دهیم.
مسئول دفتر مطالعات وتحقیقات زنان با بیان اینکه الگوی زیست دینی در عصر حاضر تبیین نشده است و در مورد آن پژوهش نکردهایم، افزود: یک امر مهم در تبلیغ، کلیشهشکنی از تبلیغ است، البته محرم و صفر فرصت بیبدیلی برای تبلیغ هستند، اما تبلیغ باید به متن زندگی بیاید.
وی ارتباط مستمر با مردم را سرمایه اجتماعی روحانیت دانست و گفت: سیستم تبلیغ باید مردمی شود و گروههای مردمی طلاب در اعزام مبلغ وارد شوند.
نظر شما