۱۶ آذر ۱۳۸۹، ۱۱:۱۲

هایدر در گفتگو با مهر:

هوسرل سعی در علمی کردن فلسفه داشت

هوسرل سعی در علمی کردن فلسفه داشت

استاد فلسفه دانشگاه اتاوا با اشاره به اینکه هوسرل سعی در علمی کردن فلسفه داشت، گفت: بر این اساس او درصدد بود تا فلسفه را بر بنیانهای علوم ریاضی، تجربی و علم منطق بنا نهد.

دکتر دیوید هایدر استاد فلسفه در دانشگاه اتاوای کانادا در مورد کتاب "علم و زیست‌جهان" خود و تلاش هوسرل برای علمی کردن فلسفه در آن به خبرنگار مهر گفت: کتاب "علم و زیست‌جهان" و مقالات منتشر شده در آن به آخرین اثر هوسرل با عنوان "بحران علم اروپایی و پدیدار شناسی استعلایی" می‌پردازد.

وی افزود: یکی از اهداف نگارش این کتاب اهمیت کتاب هوسرل است که چندان مورد توجه قرار نگرفته است. این کتاب برای بررسی آرای هوسرل و تأثیر این آراء به ویژه در نیمه اول قرن بیستم حائز اهمیت است.

وی تصریح کرد: شاید بتوان گفت این کتاب از معدود کتابها و آثار مهم در تاریخ فلسفه است که مورد غفلت واقع شده است. در دهه‌های 50 و 60 میلادی بیشتر فرضهای اصلی هوسرل در این کتاب مورد مخالفت هم فیلسوفان قاره‌ای و هم فیلسوفان تحلیلی قرار گرفته است.

مؤلف "معرفت شناسی علمی آلمانی و فلسفه تحلیلی متقدم" در ادامه خاطر نشان کرد: در واقع بخشی از این کتاب سخنرانی هوسرل در وین و پراگ است. هوسرل در پراگ با عنوان "فلسفه و بحران انسان اروپایی" سخنرانی کرد. او به دنبال فلسفه‌ای بود که در آن عقل دچار "ابژکتیویته" نباشد. او راه حل این موضوع را پدیدارشناسی استعلایی می‌دانست.

وی در ادامه به تلاش هوسرل برای علمی کردن فلسفه پرداخت و تصریح کرد: هوسرل تلاش می‌کرد تا فلسفه را علمی کند و می‌خواست آنرا بر بنیانهای علوم ریاضی، تجربی و علم منطق بنا نهد. به اعتقاد او فلسفه همواره ادعای علمی شدن داشته ولی شکست خورده است.

هایدر خاطر نشان کرد: سخنرانی دیگر هوسرل در پراگ که به عنوان بخشی از کتاب "بحران علم اروپایی و پدیدار شناسی استعلایی" درآمده "بحران علم اروپایی و روانشناسی نام دارد. این سخنرانی و سخنرانی وین در مجله "فلسفه" در سال 1936 و کمی قبل از آنکه هوسرل بیمار شود منتشر شدند.

وی اظهار داشت: این دو سخنرانی یک بخش از کتاب "بحران علم اروپایی و پدیدار شناسی استعلایی" را تشکیل می‌دهد و در سال 1954 بخش سوم این کتاب نیز منتشر شد. اما این کتاب هنوز به طور کامل منتشر نشده و به صورت پراکنده انتشار یافته است و نسخه اصلی آن نیز مورد غفلت و بی توجهی واقع شده است.

اخیراً کتاب "علم و زیست‌جهان" با گردآوری دیوید هایدر و هانس رینبرگر از سوی انتشارات دانشگاه استنفورد منتشر شده است. این کتاب مشتمل بر مقالاتی از فلاسفه معاصر درباره نقد هوسرل بر علم اروپا است.

در نقد هوسرل بر علم اروپایی، شکافی میان زیست جهان بشر با علوم ریاضیات وجود دارد. هوسرل معتقد است که این دو حوزه مورد کج فهمی قرا گرفته‌اند و با یکدیگر  بی ارتباط شده‌اند. هوسرل معتقد است که علت این مسأله به فهم اشتباه ما از علوم گذشته  بر می‌گردد. فلسفه متأخرهوسرل، رابطه میان امور علمی و روزمره، تاریخ علم در یونان، فلسفه تاریخ و تأثیر هوسرل بر فوکو مقالاتی هستند که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته‌اند.
 
هوسرل در دانشگاه‌های گوتینگن و فرایبورگ در سمت استاد فلسفه تدریس می‌کرد. او سعی داشت مانند راسل برای فلسفه یک مبنای ریاضی پیدا کند. برای این منظور وی از منطق فرانتس برانتانو کمک گرفت.
کد خبر 1205729

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha