مجتبی شریفی در گفتگو با خبرنگار مهر، با تاکید بر اینکه استراتژی کمیته انضباطی همواره احترام به نظر و دیدگاه اهالی حقوق و صاحبنظران این رشته بوده است، تصریح کرد: از هرگونه اظهارات اصلاحی برای تکمیل آیین نامه انضباطی استقبال می کنیم تا به آیین نامه ای کامل، جامع و به دور از هرگونه کم و کاستی نزدیک شویم و بتوانیم با عدالت بیشتری به اعمال قانون در فوتبال بپردازیم .
رئیس کمیته انضباطی درگفتگوی مشروح خود با خبرگزاری مهر به برخی ابهامات در تصمیم گیریهای این کمیته در برخورد با تخلفات انضباطی پاسخ داد.
اشد مجازات برای فوتبالیست های حاضر در پارتی های شبانه
رئیس کمیته انضباطی درپاسخ به این سئوال که چه جریمه ای برای چهره های سرشناس حاضر در پارتی های شبانه در نظر گرفته اید و چه مرجعی رای این تخلف را اعلام می کند، گفت: بنده از اولین روز که بحث "اخلاق حرفه ای" را در فوتبال مطرح و موارد تخلف را از سوی بازیکنان، مربیان، مدیران، پزشکان و ...را گوشزد کردم به این نکته اشاره داشتم که اجرای مفاد اخلاق حرفه ای وظیفه ذاتی باشگاه هاست اما تا هنگامی که می بینیم باشگاه ها به سبب عدم تداوم مدیریت و عدم استقرار مالکیت خصوصی اهتمامی به اجرای مفاد اخلاق حرفه ای و برخورد با تخلف مرتبط با این حوزه ندارند چاره ای جز اینکه از اخلاق بی حامی و بی کس دفاع نموده و برای حفظ منافع و منابع عمومی با تخلفات حرفه ای برخورد کنیم ، نداریم.
شریفی با تاکید بر اینکه به دلیل اهمیت این موضوع بخشی از آیین نامه انضباطی را صرف موارد مرتبط با تخلف حرفه ای نموده ایم ، تصریح کرد: برخی دوستان اظهار داشتند کمیته انضباطی حق دخالت در زندگی خصوصی افراد را ندارد که مطلبی کاملا درست است. دین نیز همین را می گوید. امور غیرمرتبط با مستطیل سبز به ما مربوط نیست اما اگر فرد زندگی شخصی خود را در جامعه علنی نموده و مرتکب جرم اثبات شده در محاکم شد به گونه ای که انعکاس چهره و صدای او به انتقال کج روی هایش در خانواده ها منتهی شد و فوتبال را به ابزاری برای نشر زشتی ها مبدل نمود با توجه به اینکه مکلف به حمایت از اخلاق و جلوگیری از بدنامی فوتبال و نیزجلوگیری از موانع رشد فنی آن هستیم مسلما چاره ای جز برخورد با این تخلفات نداریم چرا که در این فرض فرد خاطی و متخلف خطای خود را به فوتبال تزریق نموده و می خواهد از فوتبال به عنوان ابزار انتقال کاستی های خود استفاده کند. طبیعی است که درچنین شرایطی سکوت نخواهیم کرد.
رئیس کمیته انضباطی درخصوص جرم و تنبیه چنین بی انضباطی تاکید کرد: چنین افرادی باید درقبال ایجاد خسارت معنوی به فوتبال و جریحه دار کردن حیثیت فوتبال این رشته و عدم رعایت شان وجایگاه آن درجامعه پاسخگو باشند که قطعا چنین محرومیتی اشد مجازات نسبت به خاطیان خواهد بود.
ممنوع المصاحبه شدن، گوشزد کردن تکلیف افراد است
شریفی در پاسخ به این سئوال خبرنگار مهر که بسیاری از حقوقدانان ممنوع المصاحبه شدن مربیان لیگ را رد کرده اند و آن را مغایر با آزادی حق بیان می دانند، گفت: درعلم منطق می گویند رسیدن از موارد و مصادیق جزئی به نتیجه کلی "استقراء" نامیده می شود که بر دو قسم است: استقراء ناقص و استقراء تام. استقراء ناقص مانند اینکه به شهری بروی و در مدخل ورودی شهر دو فرد فلج و زمین گیر را ببینی و با دیدن نفر سوم و چهارم بگویی همه مردم آن شهر فلجند در اینجا استقراء ناقص است چرا که از 3-2 مورد به این نتیجه رسیدی که همه مردم این شهر به این درد مبتلا هستند. اما در استقراء تام یعنی یک یک موارد را مورد مشاهده قرار دهی و سپس با قاطعیت تصمیم گیری کنی که کاری بسیار دشوار و در اکثر موارد نا ممکن است.
وی اضافه کرد: اینکه برخی آقایان می گویند تمام حقوقدانان نظر شما را رد کرده اند مگر آیا نظریک یک آنها را کسب کرده اید و یا اینکه به سبب اعمال نظر از سوی چند نفر اعم از حقوقدان و غیرحقوقدان به این نتیجه رسیده اید که همه حقوقدانان این رای را قبول ندارند. از سوی دیگرسکوت حقوقدانان درباره این تصمیم نمی تواند نشانه نارضایتی آنان باشد معمولا سکوت را نشانه رضایت می دانند و ضرب المثل "سکوت علامت رضاست" مشهور است. اینکه عده ای سکوت حقوقدانان راعلامت نارضایتی آنها را تعبیر می کنند، تفسیری است که جای شگفتی دارد.
دایی مکلف است درچارچوب فنی اظهار نظر کند
شریفی در پاسخ به اینکه اساسا پایه و اساس ممنوع المصاحبه کردن مربیان چیست، گفت: بارها گفته ام که اعلام محدودیت در مصاحبه و اینکه سرمربی مکلف و ملزم است درباره غیر امور فنی سخنان بی ربط و امور تنش زا سخن نگوید امری است که حتی اگر آن را در رای نیاوریم مربیان به رعایت آن مکلفند اما الزام آن در قالب رای درحقیقت برجسته نمودن تکلیف و وظیفه سرمربی است چنانکه در محاکم خانواده حسب درخواست مرد، همسر وی را مکلف به "تمکین و اطاعت" از دستورات شوهر می نماید که اگر رای نیزنباشد این تکلیف موجود است اما ذکر آن در قالب رای آشکار نمودن مفاد وظیفه و تاکید بر تکلیف موجود است و به همین دلیل به چنین آرایی احکام "اعلامی" گفته می شود.
وی اضافه کرد: بنابراین کمیته انضباطی، آقایان دایی، کمالوند، کعبی و مرادی را مکلف نموده است در غیر امور فنی اظهار نظر نکنند و از تریبون فوتبال برای بیان مسائل غیرمرتبط با فوتبال استفاده نکنند و مزیت فوتبال را برای اثبات حق شخصی و یا کوچک نمودن دیگران مورد استفاده قرار ندهند که این خود یک تکلیف انضباطی است. جای تعجب است که بیان یک تکلیف این همه سر و صدا و جنجال به دنبال داشته است.
استفاده از ابزار رسانه مزیت است نه حق
شریفی در پاسخ به این سئوال که برخی به این گفته شما که رسانه ملی حق طبیعی فرد محسوب نمی شود معترضند، گفت: استفاده از ابزاری به نام رسانه اعم ازصدا و سیما ، مزیت محسوب می شود نه حق. زیرا اگر حق محسوب می شد همه مردم به طور یکسان می باید از آن برخوردار می شدند. اما اینکه به عنوان بازیکن و سرمربی این امر در اختیار افراد قرار گرفته است نشان می دهد استفاده از این ابزارحق نیست و مزیت است و هر مزیتی برای برخورداری افراد شرط و شروطی دارد و از آن جمله مزیت "کنفرانس مطبوعاتی" برای مربیان این است که در ازای نشر کلام خود در میان همه مردم و انعکاس صوت و تصویر آنان برای همگان با پرداختن به مسائل فنی و بیان علل ناکامی و یا علل پیروزی، زمینه رفع کاستی های فنی را فراهم آورده و زمینه رشد و تعالی را در فوتبال ایجاد کنند. اما اگر فرد، شرط استفاده از مزیت را از دست بدهد و برتکلیف خود برای استفاده از این مزیت عمل نکند آیا نمی توان تکلیف او را به وی گوشزد کرد و او را از اظهارنظرغیر مرتبط و تنش زا در فوتبال باز داشت.
تیتر نشریات به من مربوط نمی شود
رئیس کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال، درپاسخ به اینکه علی دایی اظهارات وی را باعث تنش و التهاب تماشاگران در بازی پرسپولیس- سپاهان عنوان کرده (به نقل ازیکی از نشریات ورزشی)، گفت: مصاحبه من با این نشریه موجود است و تفسیر آن در ذکرمصداق برای آنچه بیان نموده ام و یا تیتری که در بسیاری از موارد حکم نتیجه گیری را دارد و ربطی به مصاحبه کننده ندارد ، موجود است. اینجانب گفته و می گویم نسبت دادن تصمیم داور به اختلاف فدراسیون با خود منشاء التهاب است و تنش های مشابه با آنچه در بازی پرسپولیس - سپاهان دیده شد می تواند محصول چنین اظهار نظرهایی باشد از این رو آیین نامه انضباطی اجازه نداده است در کنفرانس خبری مربیان به اظهار نظر درباره داوران بپردازند چه رسد به اینکه تصمیمات آنها ناشی از اختلاف مصاحبه کننده با فدراسیون تلقی شود.
وی تاکید کرد: من قاعده کلی را گفته ام و اینکه هر نشریه بخواهد چه بخشی از سخنان من را برجسته کند و آن را تیتر کند، ارتباطی به من ندارد.
میراث انضباطی فدراسیون فوتبال را تقویت می کنیم
شریفی در پاسخ به این سئوال که یک سال از تدوین آیین نامه انضباطی می گذرد ولی هنوز این آیین نامه برای اجرایی شدن نهایی نشده است، مگر قرار نبود بهترین و کاملترین آیین نامه از سوی کمیته انضباطی تدوین شود، گفت: هرگز تدوین آیین نامه ما را از اعمال اصلاحات بعدی و رفع کاستی های موجود بی نیاز نمی کند. کمیته انضباطی در اولین گام بر اساس اساسنامه فدراسیون و مقررات فیفا آیین نامه جدید را تدوین کرد و آخرین نکات موجود در آیین نامه انضباطی و اهداف مندرج در اساسنامه را در آن گنجاند. در ادامه با بکارگیری آیین نامه جدید از سوی کمیته انضباطی و کمیته استیناف و نیز کمیته های انضباطی هیئت های استان و شهرستان و نیز با دستیابی به آخرین دیدگاه های انضباطی و اخلاقی فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) مصمم شد که میراث انضباطی فدراسیون را حتمی الامکان تقویت نموده و برخی خلاء های موجود در مقام عمل را پوشش دهد و کاستی های آن را که در مقام صدور رای از سوی همکاران قضایی مورد توجه قرار گرفته بود برطرف نماید که این امر از سوی کمیته انضباطی صورت پذیرفت و آخرین اطلاعات در اختیار روسای کمیته های انضباطی سراسر کشور قرار گرفت تا ضمن مطالعه بازهم دیدگاه های مترقی خود را اظهار و اعلام نمایند که پس ازجلسه روز شنبه به مدت 10روز آیین نامه جدید از طریق سایت فدراسیون دراختیار تمامی اهل فن و اهالی فوتبال قرار داده و از آنها می خواهیم که ایرادهای موجود در آیین نامه را برای خدمت به فوتبال کشور به طور علنی و آشکار ارائه کنند.
خبرنگاران خاطی از ورود به ورزشگاه ها منع می شوند
وی در پاسخ به اینکه گفته شده این کمیته حق "ممنوع الکارکردن" خبرنگاران را ندارد اما در آیین نامه انضباطی چنین حقی برای خود قائل شده اید، گفت: ابتدا باید بگویم کلمه کار فارسی است و الف و لام نمی گیرد و بکارگیری کلمه "ممنوع الکار" از نظرعربی نادرست و اشتباه است. ما هرگز برای خود چنین اختیار و حقی قائل نبوده و نیستیم و آنچه در آیین نامه ذکر شده این است که هر کس در ورزشگاه منشاء التهاب شود و مورد شناسایی قرارگیرد می توان به عنوان یک تنبیه بازدارنده او را از ورود به ورزشگاه منع کرد که این امر در آیین نامه انضباطی گذشته نیز قید شده بود.
شریفی تصریح کرد: حال اگر این فرد خاطی خبرنگار باشد نیز از تنبیه مذکور معاف نخواهد بود. ما آن ماده کلی را جزء جزء نموده و مصداقی نموده ایم و این ربطی به ممنوع الفعالیت شدن خبرنگار ندارد بلکه عامل تنش پس از شناسایی یک یا چند جلسه از ورود به ورزشگاه منع خواهد شد.
از بکارگیری ابزارسحر و جادو در فوتبال جلوگیری کرده ایم
رئیس کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال در مورد اینکه گفته شده شما در آیین نامه انضباطی سحر و جادو را وارد کرده اید که امری خرافی و نادرست است، گفت: ما درخصوص اصل سحر و اینکه حق است یا باطل اعلام نظر نکردیم گرچه ازنظر دیدگاه فقهی و نیز آموزه های دینی مطالب زیادی در این باره وجود دارد؛ مثلا دو سوره در قرآن (ناس و فلق ) که به "مُعَوَذَتَین" مشهور است درباره ابطال سحر آمده است. از سویی دیگر در آموزه های دینی سحر گناهی بزرگ شناخته شده و از جمله در کتاب گناهان کبیره بر این موضوع اشاره شده که این امر نشان می دهد پدیده ای به نام سحر از سوی برخی انسانهای گناهکار و بدخواه به کار گرفته می شود که خداوند آن را گناه بزرگ خوانده است.
از سویی دیگر در برخی از تعابیر مثلا شیخ طوسی گفته است "ان سحرلا حقیقه له" به آن معنا که سحر حقیقت ندارد. صاحب جواهر پس از ذکر قول شیخ طوسی می گوید که برخلاف این حکم بر اساس آیات قرآن و روایات به خوبی فهمیده می شود که سحر وجود دارد اما امری باطل، ناروا و گناه است و اگر وجود نداشت گناه محسوب نمی شد و نهی از آن معنا نداشت و برخی دیگر از شارحان فقه شیعه کلام شیخ طوسی را چنین تفسیرنمودند که حقیقت نداشتن سحریعنی تا خدا نخواهد تاثیرنخواهد داشت.
وی اضافه کرد: اما گذشته از این مطالب تخصصی استراتژی ما در تدوین سحر و جادو در آیین نامه انضباطی و تعیین تنبیه برای کسانی که به چنین عمل ناپسندی روی می آورند این بوده که چه آن را خرافه بدانیم و حقیقت از بکارگیری این ابزار و روی آوردن به این امر ناجوانمردانه که مانع رشد فنی فوتبال بوده و امری بازدارنده از پرداختن به امور فنی است ، جلوگیری به عمل آید. بنابراین ما ترویج خرافه نکرده ایم بلکه حتی اگراین عمل را خرافه بدانیم افراد را از پرداختن به آن نهی نموده ایم.
نظر شما