به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر کریم مجتهدی درباره فلسفه هگل صاحب چند اثر است. وی پس از چاپ کتاب" درباره هگل و فلسفه او" در سال 1370 و "پدیدارشناسی روح بر حسب نظر هگل" در سال 1371 این بار کتابی دیگر با توجه به آرا و افکار هگل تألیف کرده است.
دکتر مجتهدی معتقد است؛ تلاش او برای شناخت افکار هگل به معنای صحه گذاشتن بر افکار یا گفته های این فیلسوف و مکتب خاص او نیست. وی در این باره گفت: فلسفه الزاما در جهت تأیید افکار یک فیلسوف معین، اعم از غربی و یا حتی شرقی نیست، بلکه معنای اصلی و کاربرد مؤثر آن به لحاظ آموزشی در نشان دادن تقابل افکار مختلف در سطوح و درجات متفاوت است، به همین منظور، در بعضی از قسمتهای این کتاب(افکار هگل)، نواقص و ضعفهای فکری هگل مورد اشاره قرار می گیرد و وضع مجامعی که او در دیالکتیک خود آن را تجویز می کند، زیر سؤال برده می شود. همچنین موارد زیادی نشان داده می شود که هگل از دیالکتیک گاهی بسیار سطحی و به نحو مصادره به مطلوب استفاده کرده است.
آنچه برای نویسنده این کتاب در مورد فلسفه هگل بیش از هر چیز دیگر مهم بوده است، نفس تفکر او و امکان دقت در تقابل میان افکار او با گفته های دیگران و احتمالا تشخیص چگونگی تعاملی بوده که میان آنها برقرار می شده است.
دکتر مجتهدی در مورد مطالب این کتاب تأکید کرد: بیشتر برای افزایش اطلاعات شخصی خود به این تحقیقات جدید پرداخته ام. در اصل دانشجویی کرده و اولویت را برای تعلم خود دانسته ام نه الزاما تعلم دیگران.
این استاد فلسفه برای برقرار کردن تناسب میان بحث های مختلف کتاب و مشخص کردن جایگاه مطالب در نظام کلی فلسفه هگل در قسمتهای اول کتاب چند فصل را به گزارش بحثهای شناخته شده هگل اختصاص داده است تا از این طریق ترتیب تاریخی انتشار سه کتاب اصلی هگل، یعنی "پدیدارشناسی روح"،"منطق" و "دایرة المعارف علوم انسانی" را حفظ کند.
در کتاب"افکار هگل" به منابعی که هگل با آنها سروکار داشته و اهداف او از استفاده منابع توجه داشته است علاوه بر فلسفه های شرقی، درباره توجه خاص هگل به یونان باستان و فلاسفه آن سرزمین و به نحو ویژه درباره نظر او نسبت به فلسفه افلاطون صحبت شده است.
نظر شما