به گزارش خبرنگار مهر در قم، آیتالله محمدتقی مصباح یزدی شامگاه دوشنبه در هشتمین هم اندیشی وحدت حوزه و دانشگاه با موضوع نقش علم دینی در تحول علوم انسانی، با تاکید بر لزوم استفاده از روایات معتبر در نظریات اظهار داشت: برای پیشبرد علوم انسانی با استفاده از منابع غنی اسلامی و تاثیر بخشیدن علم دینی در توسعه و بقا و رشد علوم انسانی باید سعی کنیم پایههای محکمی ایجاد کنیم و چیزی که میخواهیم به علم دینی نسبت بدهیم، مشکوک نباشد.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم درباره نظریاتی که صدها سال پیش چکش کاری شده به استناد روایاتی که متنش مشخص نیست معتبر باشد یا نه، نظری بدهیم درست نیست و در واقع با این کار به جای اینکه به علوم انسانی خدمت کنیم، در پایههای آن تزلزل ایجاد میکنیم.
سهلانگاری باعث رواج انحرافات شد
مصباح یزدی با اشاره به عواقب سهل انگاری در استفاده از روایات غیرمعتبر خاطرنشان کرد: اگر روایتی که به اسم دین گفته میشود معتبر نباشد بعدها میگویند که چون دین این مطلب را گفته پس باطل است و ما به جای اینکه خدمتی به علوم انسانی کرده باشیم ضربه بزرگی به دین میزنیم.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه بسیاری از انحرافاتی که گروههای الحادی و التقاطی پیدا کردند و ضربههایی به اسلام و انقلاب زدند از همین سهل انگاریها بود، تصریح کرد: ما نباید این مسائل را تکرار کنیم.
مصباح یزدی تاکید کرد: مسئولیت علمی ما در این دوران از تاریخ از همه ادوار تاریخی مهمتر است. وظیفه ما از وظیفه همه علما در طول تاریخ اسلام سنگینتر است و انحراف ما موجب انحراف میلیونها انسان میشود و گاهی ممکن است در اثر کج فهمی ما و رفتاری که کسی بیسلیقگی کرده باشد نزاع ها و درگیریهایی رخ دهد و خونهایی ریخته شود و فسادهایی به وجود آید.
وی گفت: من در عین حال که علاوه بر دست فقها، پای همه آنها را میبوسم و خدا را قسم میدهیم که به همه آنها اجر عنایت کند فکر میکنم آن تلاشهایی که در بسیاری از مسائل فقهی انجام شد باید در بخشهایی از دین لااقل در آن اندازه انجام بگیرد.
استاد برجسته حوزه اضافه کرد: مسائلی وجود دارد که اهمیت آن بیشتر از مسائل فردی است و ما باید بین اهمیت و مسئولیتمان توجه بیشتری قائل شویم و مواظب باشیم که وقتمان را طوری هدر نرود که بعدا پشیمان شویم.
وحدت حوزه و دانشگاه هنوز ابهاماتی دارد
وی گفت: برای اینکه بدانیم علم دینی چه نقشی در علوم انسانی دارد باید ابتدا تعریفی از علم دینی و علوم انسانی داشته باشیم و در علم دینی نیز باید علم و دین و هم نسبت بین این دو را تعریف کنیم.
وی ادامه داد: بعد از سی و چند سال از پیروزی انقلاب اسلامی و مطرح شده وحدت حوزه و دانشگاه، هنوز یک ابهامهایی در این تعبیرات وجود دارد و این ابهامات نه تنها برای افرادی که تازه وارد صحنه حوزه و دانشگاه شدند بلکه بین کسانی که سوابق زیادی در حوزه و دانشگاه دارند وجود دارد و گاه تفسیرهای نامطلوبی انجام میشود.
مصباح یزدی تاکید کرد: تصور بسیاری از افراد این است که علم دینی در مقابل علم دانشگاهی گفته میشود و با علوم جدید و قدیم مترادف است، مثلا اگر از کسی بپرسند که در حوزه چه درسی میخواند میگوید علوم قدیم و در مقابل آن در دانشگاه علوم جدید میخواند، یعنی تقابل بین این دو تقابل قدیم و جدید است.
برخیها اعتقاد دارند که وقت علوم دینی گذشته است
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه افرادی که دور از میدان و مرکز تحقیق هستند این تصورات را دارند، تصریح کرد: اینکه برای آنها گفته شود علم دینی چه نقشی در علوم انسانی دارد میگویند هیچ نقشی ندارد، مگر علم دینی هم در علوم انسانی نقشی دارد؟
وی ادامه داد: اینها اعتقاد دارند که وقت علوم دینی گذشته است و امروز با این پیشرفتهای جهان جای علوم جدید است و این علوم هستند که بشر را به ترقی میرساند. البته چنین تصوری در ذهن بسیاری از افراد وجود دارد اما برخیها زمان را صلاح نمیبینند که اظهارات خودشان را ابراز کنند چراکه فضا به گونهای است که فکر میکنند به عنوان ضد انقلاب مطرح میشوند و این حاکی از آن است که علم دینی به درستی تعریف نشده است.
مصباح یزدی این تعریف علم دینی که قبل از گالیله و... در حوزههای دینی تدریس میشد را تفسیر غلطی دانست و تاکید کرد: باید تفسیر درستی از علم دینی داشته باشیم که قابل طرح باشد و روشنفکران و محققان و پژوهشگران وقتی از علم دینی یاد میکنند که چه نقشی در علوم انسانی دارد مطمئنا منظورشان چنین تفسیری نیست.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) کشف واقعیت را علم دانست و تاکید کرد: علم فقط مساوی با تجربه نیست بلکه علم شناختی است که انسان را با حقیقت آشنا میکند.
وی ادامه داد: کسی که این اصطلاح را جعل میکند و در فضای کارش اعلام میکند علم یعنی تجربی، اشکالی ندارد اما ما وقتی میگوئیم علم دینی، منظورمان این نیست.
دین جدیترین مسائل زندگی انسان است
مصباح یزدی با طرح این سئوال که دین یعنی چی؟ گفت: در فرهنگی که در دنیا رایج است و فرهنگ ما را تحت تاثیر قرار داده، دین اینهایی است که انسان درباره ماوراء عالم ماده اعتقاداتی داشته باشد و برای اینها قداستی قائل باشد و مناسکی و انجام وظیفهای که برای خود قائل است انجام دهد. در بهترین تعریف آن دین این است که انسان اعتقاد به خدا داشته باشد و کسی که این اعتقاد را دارد دینی است و چنانچه کسی این اعتقاد را نداشته باشد غیردینی است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: ما که میگوئیم علم دینی باید روشن شود منظورمان تک بعدی نیست یا معلوماتی که مورد نظر ادیان باطله جعلی است مورد نظر ما نیست، بلکه دینی که ما میگوئیم باید سه عنصر اصلی داشته باشد که اعتقاد به خدای متعال، اعتقاد به قیامت و اینکه رابطهای بین خدا و خلق وجود دارد که راه را نشان میدهد، از جمله این عناصر است.
وی اسلام را مصداق کامل دین دانست و تاکید کرد: اسلام تمام شئون زندگی انسان را از فردی و اجتماعی و بینالمللی را پوشش میدهد، رنگی است که به زندگی انسان میخورد و آن رنگ این است که انسان را با خدا ارتباط می دهد.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: این جور نیست که دین فقط رابطه انسان و خدا باشد بلکه جدیترین مسائل در زندگی انسان است و ارزش دیگری به زندگی انسان میبخشد.
هر آنچه که در قرآن و روایات آمده دینی نیست
مصباح یزدی با اشاره به تعریفی از علم دینی گفت: اگر معلوماتی داشته باشیم که یقینی باشد و از منابع اختصاصی دین به دست آید این علم دینی میشود.
وی ادامه داد: فراموش نکنیم که علم باید باشد، یعنی چیزی که از کتاب و سنت اقتباس میکنیم باید کشف درونی باشد. به این سادگی نمیشود گفت که این علم دینی است و وقتی میتوانیم این را ثابت کنیم که بدانیم این علم است و از منابع دینی اقتباس شده و نتیجهای که میگیریم نتیجه یقینی باشد والا اگر نتیجه ظنی باشد اختلاف نظراتی وجود خواهد داشت.
وی با بیان اینکه هر چه که در قرآن و روایات آمده، دینی نیست اظهار داشت: برای مثال در روایات آمده که برای ضعف مزاج کباب بخورید، آیا این دینی است؟ باید شان دین را در نظر بگیریم. اینها ابزارهایی است که پیشوایان دینی برای تبلیغ و موعظه و تربیت از آنها استفاده میکردند.
مصباح یزدی گفت: دین برای بیان اهدافش از مطالب ساده قابل فهم استفاده کرده که اینها دین نیستند. آنچه که با چشم دیدیم یا تجربه تائید کرده کار دین نیست.
نمیخواهم نرخ تعیین کنم
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه دین چیزی است که راه سعادت و شقاوت ما را چه از باورها و چه از ارزشها مشخص میکند، اظهار داشت: من نمیخواهم در اینجا نرخ تعیین کنم بلکه میخواهم تعریفی از علم دینی داشته باشم و آن این است که علم دینی معلوماتی است که از منابع اختصاصی دین استفاده شود.
وی با بیان تفاوت علم دینی با غیردینی گفت: در علم دینی از منابع اختصاصی استفاده میشود و این معنایش این نیست که در دین دلیل عقلی را معتبر نمیدانیم اما هرچه عقل در هر جایی اثبات کرد دین نیست. درست است که عقل در اسلام جایگاه خوبی دارد اما آیا هرچه عقل اثبات میکند دین است؟
علم جدید گفتههای تورات و انجیل را نفی میکرد
مصباح یزدی گفت: بعد از رنسانس تحول جهانی در آموزش و پرورش و تحقیقات علمی انجام گرفت و چیزهایی که سالیان درازی قرنها معتبر بود تلویحا اعتبار خودشان را از دست دادند و چیزهای دیگری معتبر شدند.
وی با بیان اینکه اصل این تحول در اروپا اتفاق افتاد گفت: در سایه این تحول آنچه در دانشگاههای قبلی غرب معتبر بود از اینکه مفاهیم را با تورات و انجیل میسنجیدند کم کم اعتبارشان را از دست دادند و این زمینهای شد که تقابلی بین علم دینی در اصطلاح آنها با علوم جدید که بر اساس تجارت به دست میآید پیش آید.
وی ادامه داد: چیزهایی را تورات و انجیل میگفت، علم جدید آنها را نفی میکرد و این نوعی تشویش و اضطراب ایجاد کرد و یکی از عوامل رواج شک گرایی و سفسطه همین بود.
جلوگیری از موج نادرست غربگرایی
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: ما که امروز در محیط خودمان که اسلامی است، به برکت رهبریهای امام خمینی(ره) و خونهای شهیدان با خیال راحت و احساس مسئولیت فکر و بحث میکنیم و سئوال طرح می کنیم و نظرمان را اعلام میکنیم باید نسبت به اینها دقیقتر بنگریم و تنها آنچه که موجش از محافل غربی به دانشگاه های ما سرایت کرده اکتفا نکنیم.
مصباح یزدی افزود: یکی از راههایی که از نفوذ موج نادرست غرب گرایی در امان بمانیم این است که پایه تحول دانشگاهی را محکم بنا کنیم. کسانی هم از ته دل از اینکه گرایش دینی رواج مییابد را نمیپذیرند اما اگر بخواهیم تحول بنیادی باشد باید مبانی فکری خودمان را بر اساس محکمی بنا کنیم که قابل تزلزل نباشد.
مبانی معرفتشناسی هنوز رسوخ پیدا نکرده است
وی با ابراز خرسندی از پیشرفتهای انقلاب اسلامی در زمینه معرفت شناسی اظهار داشت: خوشبختانه در این دهههای بعد از انقلاب تحولاتی که در زمینه معرفت شناسی در حوزههای علمیه اتفاق افتاد در طول قرنها کمتر اتفاق افتاد و پیشگامان آنها مرحوم مطهری و افراد دیگری بودند که شاگردی ایشان را کردند.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: ما در شرایطی قرار گرفتیم که مبانی محکم معرفت شناسی هم در زمینه علم نظری و هم عملی داریم ولی باید بیشتر کار کنیم چراکه این مبانی محکم هنوز رسوخ پیدا نکرده است.
وی ادامه داد: الان سوار بر یک مجموعهای از تجربههایی هستیم که به خصوص در نیم قرن اخیر از علامه طباطبایی و شهید مطهری شروع شده و رشد قابل توجهی به ویژه در حوزه علمیه قم داشته است.
قم - خبرگزاری مهر: رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به پیامدهای خطرناک استفاده از روایات غیرمعتبر در نظریات گفت: گاهی وقتها ممکن است بر اثر کج فهمی و بیسلیقگی ما میلیونها انسان دچار انحراف شوند.
کد خبر 1214359
نظر شما