به گزارش خبرنگار مهر در قم، محمدرضا باقرپناهی شامگاه پنجشنبه در نخستین پیش نشست کنگره «قم آرمان شهر شیعی، بایدها و نبایدها» که در تالار اندیشه دانشگاه قم با حضور مسئولین استانی و اساتید حوزه و دانشگاه برگزار شد، گفت: در خصوص تعریف آرمان شهر ابتدا باید به تعریف شهر برگردیم که بین علمای رشتههای مختلف زیستشناسی، روانشناسی، جامعهشناسی و... تعاریف متفاوتی وجود دارد و تبعتا با این دیدگاههای متفاوت و صرف نظر از اینکه تا چه حد درستاند یا نه، تعریف آرمان شهر هم باید متفاوت باشد.
وی تصریح کرد: لذا باید به دنبال آرمان شهری باشیم که از آن به عنوان آرمان شهر انسانی یاد کنیم و آسایش باید در آن موج بزند و در این راه اگر به هدف از خلقت و چیستی انسان برسیم و جهان بینی را با یک نگاه تطبیقی بنگریم به این حقیقت دست خواهیم یافت که بحث دین به طور جدی باید در این مباحث مطرح شود.
باقر پناهی در پاسخ به این سئوال که محیط کالبدی آرمان شهر باید چگونه باشد، گفت: برای پاسخ به این پرسش باید از نظر گذشتگان استفاده کرد و سیری هم در شهرهای اسلامی و غیراسلامی داشت که این شناسایی مرفولوژیک فرم، شکل و روند تغییرات شهرها را به ما عرضه میکند؛ اگر کارکرد شهر را به طرح، فرم و شکل شهرها بیافزاییم به ما خواهد گفت که آرمان شهر شیعی و اسلامی در کل باید چگونه باشد و به یک سری موئلفههای میرسیم که خاص این شهرها است.
وی نمادگرایی را یکی از نکات بارز در آرمان شهر عنوان کرد و افزود: نمادگرایی در عناصری دیده میشود که ارتباط مستقیم با فرهنگ و تاریخ آن مردم دارد برای مثال نمادهای یک شهر سیاسی و اقتصادی، ساختمانهای بلند و غالب؛ نماد یک شهر صنعتی، کارخانهها با خانههای کارگری و یا در یک شهر مذهبی گلدستههای آن است.
عضو شورای اسلامی شهر قم تصریح کرد: ما در معماری با بر گرفتن از نمادها هویت و تفکر شهر را به نمایش میگذاریم که در این عرصه به بازشناسی هویت شهر اسلامی نیاز داریم و از آنجایی که قمام القرای شهرهاست مطمئنا مبتنی بر فرهنگ و مکتب اسلامی است.
وی اظهار داشت: شهر قم بر اساس احادیث و روایات، یک شهر منحصر به فرد است و ما باید از این دیدگاه به قم بپردازیم و لازم است تعابیری که در مورد آن مطرح میشود شکافته شود تا ببینیم که آیا این شهر آن طور که باید انتظارات را برآورده میکند یا نه؟
باقرپناهی با اشاره به اینکه نمادها ایدوئولوژی حاکم بر یک شهر را میرسانند، تاکید کرد: باید توجه داشت که مبادا این نمادهای مبتنی بر فرهنگ و مکتب در قم از دست برود و آن وقت نمادهای این شهر، ذهنیتی را که متناسب با مکتب ما است را القا نکند.
قم - خبرگزاری مهر: عضو شورای اسلامی شهر قم با بیان اینکه نمادها، ایدئولوژی حاکم بر یک شهر را میرساند، بر حفظ نمادهای اسلامی در قم تأکید کرد.
کد خبر 1216286
نظر شما