به گزارش خبرنگار مهر، علی معلم رئیس فرهنگستان هنر صبح امروز چهارشنبه 8 دی ماه در نخستین گردهمایی کانونهای شعر کتابخانههای عمومی سراسر کشور که با عنوان همایش ملی "عهد قلم" برگزار شد، حضور یافته و از جایگاه شعر و همچنین لزوم نظارت بیشتر بر انتشار و عرضه برخی کتابها در ایران سخن گفت.
این شاعر ابتدا به سالروز 9 دی اشاره کرده و گفت: اکنون گروهی با راهانداختن جنگ نرم شعار آزادی سر میدهند در حالیکه صلیب خود را به دوش دیگران میگذارند و معلوم نیست وقتی خودشان بر سر کار بودند چرا به شعارهای امروزشان عمل نکردند.برای رویارویی با چنین افراد و جریانهایی لازم است هنرمندان و ادیبان درایت زیادی داشته باشند چراکه آنها با تمام دقتی که دارند زودتر از سایران فریب میخورند و باید با آگاهی و بیداری مسئولیت خود را به انجام رسانند.
وی با تاکید بر اینکه اندیشه زاییده شعر است، گفت: یونانیان که نامشان تا امروز باقی است و مطابق یک عقیده در همه کره خاکی کودکی به دنیا نمیآید مگر اینکه افلاطونی یا ارسطویی باشد، اندیشهشان وامدار هومر است و اگر آن شاعر شگرف نبود از پس او آنهمه صاحبان حکمت چیزی برای بحث و گفتگو نداشتند.
معلم افزود: جهان در آستانه تغییر بزرگ است و آنچه باید از آسمان الهام شود به دلیل اینکه نبوت ختم شده است، شاعران را مخاطب خود قرار میدهد. شاید شعر در دست برخی از ما تفنن و بازیچه باشد ولی در اصل دامی برای صید مرغان آسمانی و اندیشههای نهفته است که این حقیقت در سالهای بعد کشف خواهد شد و در این زمینه حرف بسیار است.
این شاعر با اشاره به اینکه شاعران یا دلالت به گمراهی میکنند یا با شروط خاص به سرزمین صلح و آشتی هادیاند، توضیح داد: آن دسته از شاعرانی که به فراخور موقعیت موضوعشان جنگ است ، مانند قهری است که از پی آن لطف حاصل میشود.
وی بخش دیگر صحبت هایش را به انتقاد از برخی آثار که در کشور منتشر میشود اختصاص داده و گفت: از چندی پیش بحث اساطیر و اسطورهها در کتابها و رسانههای مکتوب به وفور شایع شد که ما نمی دانیم چرا. امیدوارم با حضور مهندس واعظی این مساله به عنوان امری جدی جستجو شود بلکه حقیقت ماجرا مشخص شود.
معلم افزود: اقوامی هستند که در تاریخ و جغرافیا نامشان به دشواری پیدا میشود ولی در ایران کتابهای مختلفی از اساطیر آنها موجود است. هماهنگی مترجمان و نویسندگان و مطبوعات را برای توجه به اینها چه کسی سامان داده است؟ اکنون آثاری درباره یهود هم در دسترس است.
وی با اشاره به اینکه دایرهالمعارف بزرگ یهود در مصر قابل دسترس است، عنوان کرد: کتابهای ضمیمه آن دایره المعارف و در توضیح و تبیین آن و برای بیشتر دانستن از آن در ایران چاپ میشود. از سوی دیگر آثار اسماعیلیه در ایران وجود دارد. یک رقم دیگر از کتابهایی که معلوم نیست چرا اینقدر در دسترس است در ارتباط با همین فرقه با نامهای مختلفش است.
این شاعر اضافه کرد: جنگ نرم در مسائلی اینچنینی جاری است و اگر نسبت به اینها بی تفاوت باشیم نه دشمن را میشناسیم و نه موضع درستی در برابر کسی خواهیم داشت.
معلم در پایان به شاعران توصیه کرد برای سرودههایشان حجت داشته باشند و درباره خود گفت: من به سهم خودم هر حرفی زدهام برای آن حجتی داشتهام و از حق بیرون نرفتهام و مسئولیت شاعری را که از شعور میآید درست انجام دادهام و هر سوالی از من بپرسند از جواب دادن به آن ابایی ندارم.
نظر شما