۱۴ دی ۱۳۸۹، ۱۳:۰۱

مهر گزارش می دهد/

هوای سربی آسمان مشهد ناجی ندارد/ آفتاب مشهد نارنجی است

هوای سربی آسمان مشهد ناجی ندارد/ آفتاب مشهد نارنجی است

مشهد - خبرگزاری مهر: در حالیکه هر روز بر پیامدهای آلودگی هوا در مشهد افزوده می شود شهروندان مشهدی خواستار اتخاذ تدابیر و تمهیدات مناسب برای کاهش آلودگی هوا هستند.

به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، با آغاز فصل سرما و کاهش شدید نزولات جوی، آسمان این شهر با لایه­ای خاکستری پوشیده شده است.

این روزها اگر در مشهد گشت وگذاری داشته باشید، شهروندانی را می­بینید که با رنگ و روی پریده و گاه با چهره­ای ماسک زده در خیابان­های شلوغ و پردود با سرعت تردد می­کنند.

آنان با سرفه­ مداوم خود، خبر از معضلی می­دهند که مشهد این روزها با آن دست و پنجه نرم می­کند چرا که پائیز زیبا اگر چه برای برخی از شهرهای کشورمان با نزولات جوی هزار رنگ شد اما هوای سربی این شهر، هزار رنگ پائیز رؤیایی را زیر لایه­های خاکستری سربی پنهان کرد.

بارندگی در مشهد 60 درصد کاهش یافت

بررسی آمار سازمان هواشناسی خراسان رضوی نشان می دهد در سه ماهه پاییز، سهم خراسان رضوی فقط 9 میلیمتر باران بوده است، به همین دلیل میزان بارندگی استان نسبت به پاییز گذشته، حدود 60 درصد کاهش نشان می­دهد.

این در حالی است که با کاهش بارندگی­ها و افزایش آلودگی هوا بسیاری از شهروندان به دلیل بروز بیماری­های تنفسی راهی مطب پزشکان یا مراکز درمانی شده­اند.

بازار فروش ماسک در مشهد داغ شد

این موضوع افزون بر داغ شدن بازار داروخانه­ها، فروش ماسک در این شهر را به نحو قابل توجهی افزایش داده است.

همچنین بررسی آمار بیمارستان­های بزرگ مشهد، حکایت از افزایش تعداد بیماران قلبی وعروقی می دهد.

پزشکان می گویند هوای سربی این روزهای مشهد بیشترین نقش را در بروز بیماریهای تنفسی داشته است و شاید به همین دلیل باشد که می گویند بهتر است مردم درخانه بمانند اما دراین میان حرفهای مردم نیز قابل توجه است.

مردم خواستار تدبیر مسئولان هستند

محمد لطفی یکی از شهروندان در این باره به خبرنگار مهر در مشهد گفت: در حالی که شاهد بودیم موضوع آلودگی هوای پایتخت با برنامه­های کوتاه مدت و بلند مدت مورد پیگیری قرار گرفت، اما در مشهد تنها شاهد اعلام وضع آلودگی هوا بودیم.

وی افزود: اقداماتی نظیر توزیع ماسک در پایتخت، آب­پاشی آسمان تهران و تعطیلی­ها و یا کاهش ساعات کار باعث حساسیت عموم درباره پیامدهای ناشی از آلودگی هوا شده است، اما در مشهد با وجود هوای ناسالم هیچ اقدام خاصی از سوی مسؤولان انجام نشده است.

وی گفت: در بعضی روزها آنقدر آلودگی هوا در مشهد بالاست که تنفس را دچار مشکل می کند.

این شهروند مشهدی ادامه داد: در چنین شرایطی تنها امید مشهدی­ها به بارش نزولات جوی است که از ابتدای فصل پائیز تنها یکبار شاهد آن بوده­ایم.

آفتاب مشهد نارنجی شد

علی رمضانی یکی از بازنشستگان مشهدی نیز با اشاره به ناسالم بودن هوای مشهد به خبرنگار مهر گفت: سالخوردگان در چنین شرایطی امکان تردد در شهر را ندارند.

وی با بیان این که در بعضی روزها آفتاب این شهر همانند پایتخت نارنجی است، ادامه داد: متأسفانه استفاده بی رویه از خودرو، در کنار وجود خودروهای دودزا مانند اتوبوس­های شرکت واحد، آلودگی شهر را افزایش داده است.

رمضانی با انتقاد از نبود تابلوهای نمایشگر وضعیت آلودگی هوا در این شهر گفـت: این تابلوها در سطح محدودی نصب شده و اغلب خیابانها اصلی و میدان­های این شهر فاقد تابلوهای هشداری است.

وی خواستار اتخاذ تمهیدات مناسب برای کاهش آلایندگی هوای مشهد شد و گفت: برای پیشگیری از بروز بیماریهای خطرناک، مسؤولان باید حساسیت بیشتری نسبت به آلودگی هوای شهر داشته باشند.

وی گفت: با افزایش آلودگی هوای پایتخت، شاهد اجرای طرح‌های مانند زوج و فرد کردن تردد خودروها، هشدارهای پزشکی، اجرای طرح­های زیست محیطی در تهران بوده­ایم، اما در مشهد با وجود افزایش نقاط آلوده و شرایط هشدار، برای کاهش آلودگی هوا راهکارهای مناسب ارائه نشده است.

این شهروند ادامه داد: وقتی مشهد را به عنوان قطعه‌ای از بهشت و پایتخت معنوی ایران معرفی می‌کنیم انتظار این است که شهری تمیز با آسمان آبی داشته باشیم نه شهری با آسمان خاکستری و آکنده از دود و غبار مواجه باشیم.

مرگ میر ناشی از بیماریهای تنفسی افزایش یافت

در همین حال رئیس شورای شهر مشهد با اشاره به مشکلات آلودگی هوا در این شهر از افزایش 20 درصدی مرگ و میر در مشهد بر اثر بیماری‌های تنفسی خبر داد.

عباس شیرمحمدی، آلودگی هوا را یکی از مهم­ترین چالش‌های کلان‌شهر مشهد عنوان کرده بود.

همزمان با این اظهارات، سازمان فردوس‌های شهرداری مشهد نیز از افزایش مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در این شهر خبر می­دهد.

بر اساس آمار این سازمان تنها از اول تا 15 آذرماه گذشته، 137 نفر بر اثر بیماری‌های تنفسی چشم از جهان فروبسته­اند که در بازه زمانی15 تا 30 آذرماه، این میزان با رشد 20 درصدی، به 171نفر رسیده است.

همین آمار نشان می دهد به طور متوسط روزانه 11.4 نفر به دلیل بیماری‌های تنفسی، قربانی هوای آلوده می­شوند.

این در حالی است که غلظت آلاینده‌های محیطی، طی روزهای گذشته بارها هوای این شهر را با وضعیت هشدار مواجه کرده است.

آلایندگی هوای مشهد به سطح هشدار رسید

اداره‌ کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی نیزدر اطلاعیه­های خود با استناد به گزارش‏های مرکز کنترل کیفیت هوای مشهد از 11 ایستگاه سنجش آلودگی هوا، وضعیت هوا در این مناطق را به لحاظ آلایندگی ذرات معلق در سطح هشدار ارزیابی کرده است.

بر اساس داده‌های ایستگاه‌های سنجش آلودگی، ذرات معلق هوا در بعضی از مناطق به قطر 5/2 میکرون رسیده که به معنای کیفیت هوا در شرایط ناسالم است.

بررسی خبرنگار خبرگزاری مهر در مشهد نشان می­دهد با افزایش شدت بار آلاینده ذرات معلق و مواد آلاینده، تعداد نقاط آلوده این شهر از 5 منطقه به 12 منطقه افزایش یافته است.

این در حالی است که سالانه حدود ۴۹۱ هزار و ۳۵۰ تن مواد آلوده کننده، با استفاده از سوخت­های فسیلی مثل گازوئیل، بنزین، نفت گاز، نفت کوره و گاز، در هوای شهر مشهد پخش می شود.

هم اکنون حدود ۴۲۰ هزار خودرو در شهر مشهد تردد می­کنند که این خودروها روزانه ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار لیتر بنزین مصرف می­کنند.

افزایش تردد خودروها در شهر

یکی از کارشناسان مدیریت شهری با تشریح عوامل آلوده کننده هوای مشهد به خبرنگار مهر در مشهد گفت: تردد بی رویه خودروها، بیابان‌زایی و کمبود فضای سبز در مشهد از جمله منابع ایجاد آلاینده‌ها هستند.

سیروس دانایی افزود: افزایش سفرهای زائران و تعداد خودروها در این شهر، برمیزان آلودگی هوای مشهد افزوده است.

وی بهبود و ارتقای فضای سبز مشهد را ضروری عنوان کرد و ادامه داد: ارتقای حمل و نقل عمومی و کاهش تردد خودروها ازجمله راهکارهایی است که از تشدید آلودگی هوا جلوگیری می­کند.

وی گفت: یکی از چالش­های اصلی مشهد، مسأله ضعف در حمل ونقل عمومی است که همین امر باعث افزایش استفاده از خودروهای شخصی شده است.

این کارشناس ادامه داد: با راه­اندازی قطار شهری مشهد امید می­رود حمل ونقل عمومی بهبود یابد، اما همچنان زیر ساخت­های مشهد در بحث حمل ونقل عمومی نیازمند توجه ویژه است.

وی با بیان این که مردم در کاهش آلودگی هوای مشهد نقش اساسی را برعهده دارند، خاطرنشان ساخت: با توجه به این که وسایل نقلیه موتوری عامل ۷۰ درصد آلودگی­های هوای مشهد است، باید شهروندان برای حفظ سلامت خود کمتر از خودرو استفاده کنند.

بخش عمده آلودگی هوای مشهد مربوط به خودروها است

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی نیز در این باره گفت: بخش عمده­ای از آلودگی هوای شهر مشهد ناشی از تردد خودروهای شخصی است.

حسین آقامیری بروز پدیده وارونگی هوا و تأخیر در بارش نزولات جوی را علت افزایش میزان آلایندگی در هوای مشهد دانست و ادامه داد: با توجه به آلودگی هوا، شهروندان مشهدی از سفرهای غیر ضروری در داخل شهر و استفاده از وسایل نقلیه شخصی در ساعات شلوغ خودداری کنند.

وی ادامه داد: سرما ونبود بارش موجب شده تا در مناطقی که تراکم ساختمان و ترافیک بالایی دارند، شرایط حادتری برای تخلیه آلاینده‌ها وجود داشته باشد.

وی با تأکید بر این نکته که خودروهای تک سرنشین باید کمتر در سطح شهر تردد کنند، خاطرنشان ساخت: مردم برای کاهش آلودگی هوا باید بیشتر از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده نمایند.

آقامیری تصریح کرد: شرایط آلودگی هوا در مشهد اصلا به اندازه تهران نخواهد رسید، چرا که شرایط این دو شهر با یکدیگر کاملا متفاوت است.

276 روز و تنها 34 روز هوای پاک

این در حالی است که طبق گفته های یک کارشناس محیط زیست انسانی، مشهدی ها طی ۲۷۶ روز گذشته، فقط ۳۴ روز ازهوای پاک برخوردار بوده اند.

 کاهش آلودگی هوای هشت کلان­شهر کشور از جمله مشهد در برنامه­های توسعه اقتصادی اجتماعی کشور دیده شده اما مسؤولان اجرایی، به این برنامه­ها توجه کافی و لازم را نداشته­اند.

کد خبر 1222991

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha