نشست رسانهای موسیقی - نمایش "سنگ وسبو" صبح امروز 14 دی با حاشیههایی در تالار وحدت برگزار شد. در این جلسه علیرضا محمدی کارگردان، پیمان خازنی آهنگساز و علیرضا اولیایی مدیر تولید نمایش حضور داشتند.
در ابتدا محمدی درباره این اثر نمایشی گفت: موسیقی - نمایش" سنگ و سبو" براساس شعری از استاد افشین علاء شکل گرفته که ایشان 10 سال پیش سرودند. من معتقدم که کربلا نهضتی است که برای همه اقشار بشر در همه دورانها حائز اهمیت است.کربلا یک میدان و کلاس درس است.
وی ادامه داد: شعر افشین علاء گفتگوی یک شاعر با دختر 3 سالهاش است. این نمایش یک تاریخنگاری متفاوت از واقعه کربلا از دید یک دختر 3 ساله ارائه میدهد. ما در این نمایش حضرت رقیه (س) را به عنوان الگو به این کودک معرفی میکنیم.
در ادامه پیمان خازنی درباره ساخت موسیقی این نمایش گفت: محتوی این اثر مذهبی است و بنابراین موسیقی نیز باید در کنار این محتوا قرارمیگرفت. من در این اثر موسیقی ملی را در کنار موسیقی مذهبی قرار دادم. در این کار از دسته سازهای مختلفی استفاده میشود. همچنین از دسته سازهای کلاسیک، کوبهای وهمخوانهای مختلف و رجزخوانیهای متفاوت به فراخور اثر در این کار استفاده شده است.
وی افزود: در این موسیقی - نمایش ازتکنیک کلاژاستفاده شده است. کلاژ به معنی برش زدن موتیفها و صداها و مجددا به کار گرفتن آنها است. در این اثر از از آواز دشتی، دستگاه شور و همایون استفاده شدهاست. تلاش شده موسیقی در این اثر درخدمت نمایش و مخاطب باشد.
محمدی درباره سوابق خود گفت: من در طول 22 سال تلاش در حوزه فرهنگ بیشترین فعالیت را در تلویزیون داشتهام. من تولید 3 هزار دقیقه کار تلویزیونی را در کارنامه دارم و از نوجوانی نیز کاربازی در نمایش و فعالیتهای دیگر را تجربه کردهام. همچنین به عنوان مشاور در نمایشهایی که در تئاتر شهر اجرا شده است حضور جدی و پررنگ داشتهام. " سنگ وسبو" اولین فعالیت من در حوزه نمایش است. اما 22 سال تجربه در پشت سر خود دارد.
وی درباره سوابق تئاتری خود و ذکرنام نمایشهایی که درآنها حضور داشته گفت: من در نمایش"کادانس" نیما دهقان به عنوان مشاور حضور داشتم و کل کار به من تقدیم شد. اگر شما به سایت من رجوع کنید میتوانید سوابق تئاتری من را ببینید و نگرانیتان برطرف شود.
وی خاطرنشان کرد: تلاش کردهام دراین نمایش مطابق شأن موضوعی که درباره آن فعالیت میکنم اثری بزرگ و بدون غلط ارائه دهم. سالها مطالعه من درباره این موضوع کربلا باعث شد که طرحی را مستقیما با معاونت هنری وزارت ارشاد آقای شاهآبادی ارائه دهم. ایشان بعد از مطالعه متن و برگزاری جلسات متعدد به این نتیجه رسیدند که این اثر در تالار وحدت اجرا شود.
محمدی در پاسخ به این پرسش که با وجود اینکه "سنگ و سبو" اولین کار او در حوزه نمایش است چگونه تالار وحدت را برای اجرا انتخاب کرده است، گفت: شاید اگر تالار دیگری امکانات صحنه تالار وحدت را داشت آنجا را برای اجرا انتخاب میکردم. آنچه برای ما اهمیت دارد امکانات صحنهای تالار وحدت است.
در ادامه محمدی در پاسخ به این سوال که چون قرار است اثری سفارشی را اجرا کند تالار وحدت در اختیار وی قرار گرفته است، بیان کرد: من در طول این سالها تجربه اجرا و کار در همه سالنهای با شکوه کشور را داشتهام. وترسی از اجرا در این تالار را ندارم. تالار وحدت ابزاری برای رسیدن به نمایش است. من اصلا نگرانی برای اجرا در تالار وحدت احساس نمی کنم و اینکه شائبه سفارشی بودن در مورد این کار به وجود بیاید اصلا درست نیست.
وی افزود: زمانی هم که من در تلویزیون فعالیت می کردم موافق جدا کردن گروه معارف اسلامی نبودم . چون معتقدم باید رگههایی از دین در همه حوزهها دیده شود. ذهنیت مخاطبان ما اساسا درمورد آثاردینی به صورت مناسبتی و سفارشی شکل گرفته است. این اتفاقات به دلیل عقبه نادرست و تفکرات پوسیدهای است که در حوزههای مختلف نمایشهای ایرانی وار شده است. بیشتر در آثار دینی ما به زوایای ظاهری اثر توجه میشود تا شکل محتوایی.
وی همچنین درباره اینکه چرا متن را مستقیما به دفتر معاونت هنری برده است، توضیح داد: چون این کار تلفیقی از موسیقی و نمایش است معاونت هنری بعد چند جلسه آن را به موسسه توسعه هنرهای معاصر پیشنهاد داد. این موسسه متولی و بانی این اتفاق است. دلیل اجرای 10 روزه این اثر نیز این است که قبل از آن نمایش" یک دامان ماه وستاره" در تالار وحدت اجرا میشد واینکه چون بعد از اربعین 10 روز تا پایان صفر وقت باقی است به نظرمن این بهترین زمان برای اجرا بود.
در ادامه این نشست علیرضا اولیایی مدیر تولید نمایش درباره انتخاب عوامل گروه گفت: من تلاش کردهام با توجه به آشنایی که قبلا با دوستان هنرمند داشتم و همچنین نظر آقای محمدی آنها را به کار دعوت کنم. چون اجرای این اثر بر عهده موسسه هنرهای معاصر است ما نمیتوانیم حامی مالی پیشنهاد دهیم ویا خودمان از این حامیان استفاده کنیم.
وی درباره چگونگی عقد قرارداد این نمایش گفت: مسئله قراردارد بسیار شخصی و حرفهای است و لازم نمیدانم که درباره قرارداد بازیگران و عوامل صحبت کنم چون کارغیرحرفهای به حساب میآید و به جای اینکه درباره محتوای یک اثر نمایشی صحبت شود همیشه اول صحبت از مسائل مالی میشود.
محمدی نیزدرادامه صحبتهای اولیایی گفت: پایه قراردادهای گروه بر اساس قرارداد تیپ تنظیم شده است. هرکدام از هنرمندان بر اساس جایگاهی که دارند دستمزدی به آنها پرداخت میشود. بحران پرداخت مسائل مالی از نظر من درهمه حوزههای فرهنگی وجود دارد که امیدوارم حل شود. این نمایش سفارشی نبوده است. چون من نخواستهام ذهنیت خود را به ذهن مسئولان نزدیک کنم. اما این کار جوشش ذهنی از جانب من بوده است و از ابتدا در راستای ذهنی مسئولان بوده است.
اولیایی در ادامه این جلسه خاطرنشان کرد: من در انجام کارهای مدیریتی در حوزههای غیر از تئاتری هم فعالیت داشته ام. برای انجام این کار بخش تکنسینی من در کنار بخش آرتیستی من چسبیده است که درنتیجه مسئولیت مدیر تولید این اثر نمایشی بر عهده من قرار گرفت. در حال حاضر من در سمت یک مدیر تولید فعالیت میکنم نه یک کارگردان، دراماتورژ ویا یک مشاور. آقای محمدی تا اینجا حاضر نشدهاند که برای کارگردانی و نویسندگی این نمایش قراردادی امضا کنند.
محمدی ادامه داد: من در تلویزیون فعالیت می کنم و در بزرگترین پروژههای انیمیشن نیز حضور دارم. شغل من این است. اما در همه مراحل زندگی مدیون اهل بیت هستم.
در پایان جلسه پیمان خازنی نیز درباره نوع سازبندی این موسیقی - نمایش گفت: در این اثر از سازهای قانون، عود، کمانچه ،نی و سازهای کوبهای دمام و دهل و سازهای کوبهای دست ساز استفاده کردهام. تلاش کردهآم از رنگآمیزی و تنوع ریتم در قسمتهای مختلف استفاده کنم و کنتراستی را به وجود بیاورم که در خدمت زیبایی شناسی اثر باشد.
نظر شما