به گزارش خبرنگار مهر، اولین جشنواره شعر دفاع مقدس تهران عصر سه شنبه با حضور امیر سرتیپ دوم محمد بالار جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، سرهنگ حسن رسولی معاون ادبیات این بنیاد، سردار حسن زهی معاون طرح و برنامه، محمود اکرامیفر دبیر اولین جشنواره شعر دفاع مقدس تهران و جمعی از شاعران و اصحاب فرهنگ و ادب در تالار مهر حوزه هنری برگزار شد.
محمود اکرامیفر در این مراسم گفت: اگر یک فکر بخواهد از حالت ذهنی به عینیت درآید باید کنترل شود به طوری که از قالب فکر به هنر و بعد از آن به علم برسد تا ماندگار شود.
وی افزود: بسیاری از هنرها اعم از شعر، داستان، هنرهای تجسمی و موارد دیگر هستند که به پیکره هنر تبدیل شدند اما هیچگاه ماندگار نشدند.
دبیر اولین جشنواره شعر دفاع مقدس تهران اظهار کرد: یک هنر برای ماندگاری باید از ذهنیت به عینیت و بعد از آن به علم تبدیل شود تا بتوانیم برای همیشه از آن سخن بگوییم.
وی با اشاره به اینکه در راستای علمی شدن شعر دفاع مقدس باید لوازمی را به خدمت بگیریم، عنوان کرد: باید در کنار شعر دفاع مقدس، بحث صلح را نیز راهاندازی کنیم زیرا هماکنون ظرفیتهای لازم برای این مساله وجود دارد.
اکرامیفر عنوان کرد: یک زمان دادههای شعر دفاع مقدس کافی نبود و به همین دلیل بحث تبیین و فرضیهسازی امکان نداشت اما هماکنون هزاران هزار شعر در این زمینه وجود دارد و باید برای آنها ظرفیتسازی کنیم.
وی ادامه داد:یک زمان بچههای دفاع مقدس دانشجو بودند یا امکان حل و فصل این مسائل را نداشتند اما هماکنون آنها از لحاظ علمی رشد کردهاند و میتوانند به تحلیل دادهها بپردازند و به بعد از آن ارائه اصول و روش کنند.
این شاعر با تاکید بر اینکه در حال حاضر ظرفیتهای لازم برای تبدیل تئوریها به علم وجود دارد، اضافه کرد: توانایی علمی در بین بچههای دفاعمقدس بالا رفته و ادبیات پایداری در برخی از دانشگاهها اعم از کرمان و سمنان تدریس میشود.
دبیر علمی نوزدهمین کنگره سراسری شعر دفاع مقدس گفت: این نیاز به جز در داخل ، در خارج از کشور هم احساس میشود به طوری که میتوانیم بازتولید آن را تبیین و تحلیل کنیم و در اختیار آنها قرار دهیم.
سرهنگ رسولی: شعرهای نسل سوم از نسلهای دیگر جلوتر است
سرهنگ حسن رسولی معاون ادبیات بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود که گفت: برخی از شعرهای نسل سوم انقلاب از نسل دوم و اول جلوتر است.
وی با اشاره به اینکه این شعرها رشد خوبی در چند سال اخیر داشته، افزود: اگر فعالیتهای جوانان را در این زمینه گسترش دهیم و اجازه دهیم آنها به جبهه و به خاطرات ما نزدیکتر شوند به طور قطع شاهد شعرهای بینظیرتری خواهیم بود.
سرهنگ رسولی بیان کرد: برگزاری نخستین جشنواره شعر دفاع مقدس در تهران سبب مباهات است زیرا چند سالی بود این برنامه در تمامی استانهای کشور اجرا میشد اما امکان برگزاری در تهران را نداشتیم.
وی گفت: وقتی در جشنوارههای استانی شور، اشتیاق و شعرهای جوانان را میبینم احساس لذت میکنم و میفهمم ظرفیتهای فراوانی در کشور وجود دارد که به دلیل برخی از مشکلات ، بیاساس مانده است.
معاون ادبیات بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس ادامه داد: هرکس بتواند در این جشنواره رتبه به دست آورد میتواند به کنگره دفاع مقدس راه پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه پنج هزار نفر امسال با کنگره شعر دفاع مقدس همکاری داشتند، افزود: از نمونههای بارز این گستردگی و موفقیت، برجسته شدن ادبیات قومی در حوزه شعر دفاع مقدس است به طوری که قرار است در کنگره امسال چند شاعر، شعرهایشان را به زبان بومی بخوانند.
سرهنگ رسولی از شاعران جوان خواست تا با عمق بخشیدن بیشتر از لحاظ مفاهیم، کمی و کیفی به این حوزه کمک کنند تا به غنای ادبی برسند.
وی یکی از بهترین راهکارها را در این زمینه فعالیتهای مطالعاتی ذکر کرد و افزود: این مساله میتواند به شناخت بهتر جوانان از جبهه و مسائل آن کمک کند.
این مقام مسئول درباره ورود ادبیات پایداری به پایان نامهها نیز گفت: هماکنون دو رساله دکترا در موضوع رمان مربوط به دهه 60 و جنگ نوشته شده که بسیار جالب است.
وی ابراز امیدواری کرد که جوانان به جلسات نقد ادبی، حضور در جبهه با کاروان راهیان نور و موارد دیگر فکر و آن را اجرایی کنند.
محدثی خراسانی: زندهیاد سید حسن حسینی شعر دفاع مقدس را به کمال رساند
مصطفی محدثی خراسانی که مجری این مراسم نیز بود در میان دعوت از سخنرانان و شعرخوانی برگزیدگان بارها از زندهیاد سید حسن حسینی یاد کرد و گفت: سید حسن حسینی شعر دفاع مقدس را به کمال رساند.
وی اظهارکرد: آن مرحوم با فرهنگ زبانی شعر خود و حس جاری اشعارش توانست این فرهنگ بزرگ را به امروز نگاه دارد.
محدثی خراسانی با اشاره به اینکه شعر دفاع مقدس بنای محکمی به واسطه بسیاری از شاعران بزرگ دارد، عنوان کرد: تا زمان باقی است فرهنگ پایداری از ایران کنار نمیرود.
این شاعر بار دیگر به زندهیاد سید حسن حسینی اشاره کرد و گفت: اشعار او تاثیر ژرفی بر ادبیات پایداری داشت زیرا او در اوایل جنگ شعرهای تهییجی، بعد از جنگ فرهنگ جبهه و پس از آن اشعار انتقادی در فراموش کردن این فرهنگ معرفتی سرود.
این شاعر تاکید کرد: میتوانیم بگوییم او در جریانسازی و به کمال رساندن دفاع مقدس بسیار تاثیر داشت.
در ادامه این مراسم یک نمآهنگ پخش شد که شعرهای محمد رضا سهرابینژاد را نشان میداد.او تنها فردی بود که در این مراسم به صورت رسمی مورد تقدیر قرار گرفت.
محدثی خراسانی از عباس براتیپور خواست به عنوان دوست و همیار همیشگی محمدرضا سهرابینژاد درباره وی سخنرانی کند.براتی پور وقتی به روی سن رفت، گفت: من از ابتدای انقلاب تاکنون به عنوان دوست او در کنارش بودم و دوستش دارم.
وی با بیان اینکه سهرابینژاد دبیات دفاع مقدس را با رباعیاتش ماندگار کرد و ادامه داد: شعرهایش فضایی پاک دارد و تعهد، باطن و دردهایش در آن نمایان است.
براتیپور بیان کرد: او در واژه نمیگنجد و اشعارش در تمام زمینهها نشان از آن دارد که درد کشیده است. انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را چنان به تصویر کشیده که هیچ تکراری در آن دیده نمیشود.
سپس محمد رضا سهرابینژاد با حضور سرهنگ رسولی، سردار زهی و اکرامیفر مورد تقدیر قرار گرفت و پشت تریبون رفت.
سهرابینژاد یاد زندهیاد آغاسی را زنده کرد
وی در ابتدا با قرائت شعری از زندهیاد محمدرضا آغاسی گفت: خوشحالم بالاخره توانستم رسالتم را انجام داده و گوشهای از دیون بچههای جنگ را بپردازم.
سهرابینژاد افزود: 31 سال پیش ادبیات به حوزه هنری راه یافت و من در آن روزها در کنار باقی بچهها حضور داشتم افرادی که شاید این روزها در میان ما نباشند؛ افرادی مانند زندهیادان اوستا، آغاسی، قیصر امین پور و خیلی دیگر از افرادی که شاید آنها را به یاد ندارم و امیدوارم روحشان شاد شود.
پس از آن سه شعر را به حاضران تقدیم کرد و بارها برای او صلوات فرستاده شد.
برترینها معرفی شدند
در ادامه مراسم ، هیئت داوران جشنواره شعر دفاع مقدس استان تهران اسامی برندگان را به شرح ذیل اعلام کرد:
بخش دفاع مقدس: امید مهدینژاد(رتبه اول)، سودابه مهیجی(رتبه دوم) و سیده زهرا صالحی و فاطمه نانیزاد (مشترکا سوم).
بخش دفاع مقدس با مضامین عاشورایی: این بخش رتبه اول نداشت، محمد جواد شاهمرادی و شهندخت زارع گلستانی (مشترکا دوم) و عارفه دهقانی نسب و محمود تادی ( مشترکا سوم).
مقاومت ملل: علی داوودی، آسیه رحمانی ( مشترکا اول)، لیلا کردبچه (رتبه دوم) و فاطمه طارمی (رتبه سوم).
کودک و نوجوان: طیبه شامانی (رتبه اول)،حامد محقق و سید حمید رضا حسینی (رتبه دوم) و کبری بابایی (رتبه سوم).
نظر شما