به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر جان هالدن فیلسوف مسیحی معاصر و استاد فلسفه در دانشگاه سنت اندروز اسکاتلند در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی "تفکر بزرگ" به بیان دیدگاه خود درباره نسبت فلسفه و علم پرداخت و به این سؤال پاسخ داد که آیا علم توان پاسخگویی به همه موضوعات و مسائل پیرامون ما را دارد و آیا علم باعث نابودی فلسفه خواهد شد.
هالدن دراینباره معتقد است که علم نمیتواند علل غایی نظم پیرامون ما را تبیین کند. او میگوید بر خلاف آنچه افرادی چون هاوکینگ بیان میکنند که علم توان پاسخگویی به نظم موجود در جهان را دارد، علم چنین توانی ندارد.
برخی معتقدند فلسفه مرده است و اعتقاد دارند علم باعث مرگ فلسفه شده است. هالدن معتقد است نکته جالب توجه برای کسانی که معتقد به مرگ فلسفه توسط علم هستند این است که عمیقترین پرسشها در حوزه علم نه از سنخ علمی که پرسشهایی فلسفی هستند.
هالدن در این گفتگو پیشنهاد میکند استدلالهای فلسفی وارد حوزه علم شوند. او میگوید وقتی استدلالهای فلسفی وارد حوزه علم شود علم پویا و زنده باقی میماند و میتواند به تعهدات و پرسشهای پیش روی خود پاسخ دهد.
"وقتی فلسفه و استدلال فلسفی وارد حوزه الهیات طبیعی شود این تنها فلسفه نیست که پویا میشود بلکه الهیات طبیعی نیز از این طریق پویا میشود و میتواند باقی بماند". این عبارتی است که هالدن در خصوص فلسفه و الهیات طبعیعی عنوان کرده است.
این اظهار هالدن به نوعی پاسخ به استفن هاوکینگ است که اخیراً اعلام کرده نظرش را درباره نقش احتمالی خدا در خلق کهکشانها تغییر داده است. وی گفته است در نظریههای مربوط به خلقت کهکشانها جایی برای خدا نیست. وی در تازهترین کتاب خود با عنوان "طرح بزرگ" آورده که نظریه انفجار بزرگ (مهبانگ) نه تنها اتفاقی یا به خواست خدا نبوده، بلکه نتیجهای اجتنابناپذیر از قوانین فیزیک بوده است.
نظر شما