شاعر مجموعه شعر " شانه ها و گيسوان " در گفت و گو با خبرنگار ادبي مهر با بيان اين مطلب افـزود : حتي نوشته هايي را كه به صورت پراكنده در صفحات مطبوعات منتشر مي شود و به آثار ادبي معاصر مي پردازد ، مي توان به عنوان " نقد " به حساب آورد ، خاصه آنكه خوانندگان اين مطالب از طيف ادب پژوهان ، استادان دانشگاه و علاقه مندان به آثار ادبي هستند و طبيعتا نمي توان براي اين عده ، هر چيزي را روي كاغذ آورد.
دكتر صابر امامي تصريح كرد : تكيه بر اصول نقد نويسي از مسائل مهمي است كه يك منتقد ادبيات بايد حتما به آن توجه كافي داشته باشد ، نقد هايي از اين دست كه با احاطه منتقد به اثري كه مورد نقد و بررسي قرار گرفته ، همراه باشد ، معمولا مورد توجه و استقبال جامعه ي كتابخوان قرارخواهد گرفت .
عضو انجمن قلم ايران در ادامه گفت و گو با خبرنگار ادبي مهر ياد آور شد : در برخي از گاهنامه ها و دوماهنامه هايي كه از سوي مراكز علمي ، تحقيقاتي و فرهنگي منتشر مي شوند ، مطالب ارزشمندي در حوزه نقد ادبي به چشم مي خورد ، اما به دليل اين كه چنين نشرياتي از شمارگان قابل توجهي برخوردار نيستند ، متاسفانه به دست عموم علاقه مندان به ادبيات نمي رسد.
اين شاعر و منتقد ادبيات اظهار داشت : اين كه بگوييم در نقد ادبي تخته شده است ، واقع بينانه و منصفانه نيست ، به اعتقاد من جريان نقد ادبي بسيار جاندار و پوياست ، اما از حمايت لازم برخوردار نيست.
دكتر صابر امامي گفت : حمايت از جريان نقد ادبي منافاتي با روند پويايي و تكامل شعري در جامعه ندارد ، اگر نقد در حال حاضر حمايت شود ، ادبيات است كه عوايد مثبت آن را از نزديك احساس مي كند ، منظور من از حمايت ، دريافت حق التاليف بالا و راه اندازي مجله و ... نيست ، به وجود آمدن شرايط مناسب براي منتقد است ، نقاد ما بايد بتواند با فراغ بال و حساسيت بيشتر ، از بسياري از مسائل و شرايط فاصله بگيرد و تمام و كمال در خدمت نقد باشد ، اهميت كار نقاد بايد درك شود ، نجات يافتن منتقد از امور اقتصادي و اجتماعي و به رسميت شناخته شدن نقادي به عنوان يك شغل ، ضروري ترين نكته اي است كه بايد مد نظر قرار بگيرد ، كه متاسفانه در حال حاضر چنين نيست.
رضا اسماعيلي : دست نسل جديد در حوزه ي نقد ادبي خالي است / منتقدان فعلي با حب و بغض نقد مي كنند
|
خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب : رضا اسماعيلي - شاعر ، گفت : متاسفانه تا امروز رويكردي جدي به نقد ادبي در ايران وجود نداشته است ، به تعبيري ديگر ، همان دوستاني كه به سرودن و نوشتن مشغولند ، گاه مطالبي هم با اسم " نقد " در مطبوعات منتشر مي كنند . |
اين شاعر در گفت و گو با خبرنگار ادبي مهر با بيان اين مطلب افزود : معتقدم كه در جامعه ي امروز ايران ، از وجود منتقد حرفه اي ادبيات كه از زاويه ي علمي و فني ، آثار ادبي را مورد نقد و بررسي قرار بدهد ، محروم هستيم ، اگر هم كساني با اين ويژگي ها وجود داشته باشند ، بسيار انگشت شمار هستند ، جداي از اين نقدهايي كه دراين سالها در مطبوعات مي خوانيم ، بيشتر وجهه ژورناليستي دارند و بعضا با حب و بغض نوشته مي شوند و ضوابط و معيارهاي علمي از ديد نويسنده مخفي مي ماند. عضو شوراي داوري جشنواره هاي ادبي دانشگاه علوم پزشكي تصريح كرد : اين واقعيت تلخ از نگاه هيچ كس پوشيده نيست كه در حال حاضر با نقطه مطلوبي كه در حوزه ي نقد ادبي انتظار مي رود ، فاصله بسيار زيادي داريم ، در چنين شرايطي نبايد منتظر باروري و بالندگي ادبيات معاصر بود . رضا اسماعيلي گفت : بايد در محافل ادبي ، مراكز دانشگاهي و رسانه اي و مسئولان فرهنگي ، نسبت به مقوله ي نقد ادبي ، حساسيت ويژه اي به وجود بيايد ، مقوله ي نقد ادبي به شدت نيازمند سرمايه گذاري و توجه است ، حتي بايد اين مقوله به عنوان يك واحد درسي در دانشگاه ها تعريف و تبيين شود ، به نظر من از اين راه مي شود منتقد ادبي تربيت كرد. وي كه آثار متعددي با رويكرد شعر در مطبوعات منتشر كرده است ، افزود : جاي اميدواري است كه در نسل هاي جديد ؛ منتقدان ادبي هم پرورش پيدا كنند ، جوانان ما با توجه به روحيه اي كه دارند ، به دنبال خلاقيت و نوآوري اند ، اما در عين حال گسستگي نسل هاي جديد با ادبيات كهن ما ، فاقد اطلاعات و معلومات عميق در ادب پارسي است و به همين دليل دستش در اين زمينه خالي است ، بايد در اين زمينه هم فكري كرد. |
نظر شما