۲۲ دی ۱۳۸۹، ۸:۵۳

بیست و نهمین دوره/

آنها که سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر را به خانه می‌برند

آنها که سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر را به خانه می‌برند

هر دوره از جشنواره فیلم فجر با پدیده‌هایش معنی می‌گیرد، آنهایی که در فضای گرم جشنواره می‌درخشند و به سیمرغ‌های بلورین اعتبار مضاعف می‌دهند.

به گزارش خبرنگار مهر، پیش از شروع هر دوره از جشنواره بخشی از جذابیت‌های این رقابت سینمایی به گمانه‌زنی درباره برنده‌ها و پدیده‌ها برمی‌گردد، در این سال‌ها جشنواره فیلم فجر معرفی کننده استعدادهای فراوانی بوده که در حوزه کارگردانی، بازیگری، فیلمنامه‌نویسی و... توانسته‌اند جایگاهی ویژه برای خود به دست بیاورند.

ترانه علیدوستی با "من ترانه 15 سال دارم"، بهرام توکلی با "پابرهنه در بهشت"، بهنام بهزادی با "تنها دوبار زندگی می‌کنیم"، پرویز شهبازی، اصغر فرهادی، حمید فرخ‌نژاد و "عروس آتش" و... نام‌هایی هستند که با جشنواره فیلم فجر کشف شدند و در ادوار مختلف پدیده‌های این ضیافت سینمایی بوده‌اند.

امسال اگرچه فهرست نهایی فیلم‌های بخش‌های مختلف جشنواره مشخص نشده‌اند اما می‌توان با نگاهی اجمالی به لیست فیلم‌هایی که به جشنواره می‌روند درباره حال و هوای فیلم‌ها و امتیازهای آنها به نتیجه رسید. فیلمسازان مهم سینمای ایران، به جز چند چهره در این دوره حضور دارند و می‌توان امیدوار بود نمایش فیلم‌هایی از ابراهیم حاتمی‌کیا، کمال تبریزی، رسول صدرعاملی و... بتواند مورد توجه مخاطبان قرار بگیرد.

فیلم تازه ابراهیم حاتمی‌کیا "گزارش یک جشن" موضوعی تازه و اجتماعی و بازیگرانی حرفه‌ای دارد، حضور مریلا زارعی و رویا تیموریان در این فیلم و در قالب نقش‌هایی تازه می‌تواند این بازیگران را به سیمرغ بلورین بازیگری نزدیک کند، حاتمی‌کیا که از فیلمسازان محبوب جشنواره است و بارها برای دریافت سیمرغ بلورین روی سن رفته احتمالا امسال برای کارگردانی این فیلم اجتماعی که زنان در آن حضوری پررنگ دارند سیمرغ بلورین را به خانه می‌برد.

رویا تیموریان و مریلا زارعی در نمایی از "گزارش یک جشن"

علیرضا داودنژاد یکی دیگر از کارگردان‌هایی است که می‌توان امیدوار بود فیلمش در جشنواره دیده شود، آنهایی که "مرهم" را دیده‌اند معتقدند فیلم تازه این کارگردان بازگشتی به سینمای اجتماعی "مصائب شیرین" و "نیاز" و تجربه‌ای قابل قبول در کارنامه فیلمسازی است که مدتی است با ساخت فیلم‌های عجیب و غریب ما را ناامید کرده است.

داودنژاد که قدرت بازی گرفتن درست از بازیگرانش را دارد در این فیلم با ترکیبی از بازیگرها و نابازیگرها کار کرده و نتیجه درخشان بوده است. از همین حالا می‌توان انتظار چند نامزدی و حتی سیمرغ بلورین را برای داودنژاد و "مرهم" داشت.

کمال تبریزی فیلمسازی است که اگرچه کارنامه حرفه‌ای‌اش افت و خیز دارد، اما حضورش می‌تواند به هر جشنواره‌ای رونق بدهد، او که قبلا هم گاهی با دو فیلم به جشنواره آمده امسال با فیلم‌های سینمایی "خیابان‌های آرام" و "گنجینه شرق" به جشنواره می‌آید. حسن معجونی و نیکی کریمی در "خیابان‌‌های آرام" می‌توانند نامزد دریافت سیمرغ باشند، به ویژه معجونی که بازیگری خلاق و توانا است و می‌تواند پدیده این دوره باشد.

"گنجینه شرق" مانند "فرش باد" با نگاهی به فرهنگ و مردم ژاپن ساخته شده و نقش اصلی آن را دونده‌ای ژاپنی بازی می‌کند با توجه به سنت داوران جشنواره فیلم فجر می‌توان انتظار داشت دیپلم افتخاری نصیب این بازیگر ژاپنی شود تا با خاطره‌ای خوش این ضیافت سینمایی را ترک کند.

کمال تبریزی هم برای کارگردانی این دو فیلم می‌تواند نامزد دریافت سیمرغ بلورین شود، هر چند که امسال در حوزه کارگردانی رقابت دشواری وجود دارد و احتمالا داوران این دوره برای اهدای سیمرغ با مشکل انتخاب مواجه می‌شوند مگر این که فیلم‌ها ضعیف‌تر از آن باشند که به نظر می‌رسند بازگشت دوباره رسول صدرعاملی به جشنواره فجر با فیلم‌های "زندگی با چشمان بسته" و "شب و قسم به دلتنگی" هم می‌تواند با سیمرغ بلورین همراه باشد.

حامد بهداد و ترانه علیدوستی در فیلم تازه صدرعاملی که فضایی رئالیستی دارد حضور دارند با توجه به جنس بازی دو بازیگر و کارگردانی صدرعاملی می‌توان انتظار دیده شدن بازی‌های این فیلم را داشت. هر چند داوران جشنواره نشان داده‌اند با بهداد میانه‌ای ندارند و حتی تنوع نقش‌های او هم نمی‌تواند سیمرغ بلورین را برایش به ارمغان بیاورد.

پریوش نظریه بازیگر کم‌کار سینمای ایران امسال با دو فیلم صدرعاملی در جشنواره حضور دارد می‌شود منتظر بازی خیره‌کننده او در این آثار و سیمرغ بلورین برایش باشیم. صدرعاملی هم احتمالا از نامزدهای دریافت سیمرغ کارگردانی است. نمایش "جرم" به کارگردانی مسعود کیمیایی در این دوره از جشنواره احتمالا با واکنش‌های متفات روبرو می‌شود، اما شیوه جشنواره فیلم فجر نادیده گرفتن کیمیایی و مهمتر از آن بازی‌های وب بازیگران فیلم‌هایش است.

رضا میرکریمی و "یه حبه قند" می‌توانند از پدیده‌های جشنواره باشند، کارگردانی که با "زیر نور ماه" و "خیلی دور، خیلی نزدیک" علاقمندان سینمای ایران را ذوق‌زده کرد، می‌تواند با انبوهی بازیگر در "یه حبه قند" و با داستانی جذاب سیمرغ‌های بلورین را به خانه ببرد. میرکریمی کارگردان کم حاشیه‌ای است که با سابقه‌ای نه چندان طولانی در دل سینمای حرفه‌ای اعنبار و آبروی ویژه برای خود به دست آورده است.

اگر فیلم سینمایی "جدایی نادر از سیمین" به جشنواره برسد بسیاری از معادله‌ها تغییر می‌کند، اصغر فرهادی با این فیلم می‌تواند موفقیت "درباره الی" را تکرار کند و شهاب حسینی و لیلا حاتمی دوباره سیمرغ بلورین بگیرند، ساره بیات هم پدیده بازیگری این دوره از جشنواره فجر باشد. حضور "جدایی نادر از سیمین" می‌تواند بازار رقابت این دوره را گرمتر کند.

"اینجا بدون من" به کارگردانی بهرام توکلی، "سوت پایان" به کارگردانی نیکی کریمی، "انتهای خیابان هشتم" ساخته علیرضا امینی، "سعادت آباد" به کارگردانی مازیار میری و "آقا یوسف" ساخته علی رفیعی هم از فیلم‌های مهم این دوره هستند که در بخش‌های مختلف می‌توانند نامزد دریافت سیمرغ بلورین شوند. با همه این گمانه‌زنی‌ها در نهایت آن چه باعث جذابیت جشنواره فیلم فجر می‌شود قابل پیش‌بینی نبودن فیلم‌ها است، گاهی نام‌ها در حد انتظار ظاهر نمی‌شوند و گاهی چهره‌های تازه فراتر از پیش‌بینی‌ها در این رقابت گام برمی‌دارند، باید منتظر پدیده‌های این دوره باشیم.

کد خبر 1229773

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha