۲۷ دی ۱۳۸۹، ۹:۲۰

مهر گزارش می دهد/

عملیات احداث سازه سیستم انحراف سد نهب به پایان رسید

عملیات احداث سازه سیستم انحراف سد نهب به پایان رسید

قزوین - خبرگزاری مهر: مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین گفت: با اتمام عملیات سیستم انحراف آب سد مخزنی نهب، آب رودخانه خررود وارد این سیستم شده و عملیات ساخت بدنه سد آغاز خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر در قزوین وجود ظرفیتها و قابلیتهای کشاورزی در استان قزوین و توسعه روزافزون و پرشتاب این استان موجب شده است تا برخی مدیران نسبت به تامین آب مورد نیاز این منطقه در آینده از هم اکنون برنامه ریزی کنند.
 
در حال حاضر تامین آب مورد نیاز دشت 443 هزار هکتاری قزوین از محل سد طالقان و آبهای زیرزمینی منطقه تامین می شود که وجود بیش از یک هزار حلقه چاه غیرمجاز و برداشت های بی رویه و خارج از سهمیه توسط بهره برداران موجب شده تا منابع آبهالی زیر زمینی دشت قزوین روبه کاهش گذاشته شود و برخی مدیران در تامین آب شرب، کشاورزی و صنعتی این استان در سالهای آینده با منابع آبی موجود احساس نگرانی کنند.
 
یکی از این مدیران کیومرث دانشجو مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین است که تاکنون با اجرای چند طرح بزرگ و زیربنایی تلاش کرده است تا با برنامه ریزی دراز مدت نسبت به رفع دغدغه بهره برداران و کشاورزان و مدیرانی که توسعه استان در بخشهای صنعت، گردشگری و کشاورزی را سرلوحه فعالیت های خود قرار داده اند اقدام کند.
 
یکی از طرح های مهمی که در چند سال آینده تکمیل و مردم منطقه از مزایای آن برخوردار خواهند شد احداث سد نهب در منطقه تاکستان است که بخش مهمی از نیاز کشاورزان این منطقه را تامین خواهد کرد.
 
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص مشخصات با تشریح اهمیت ساخت سد مخزنی نهب اظهار داشت: دشت جنوبی قزوین با شرایط آب و هوایی مناسب و داشتن منابع خاک مستعد، ظرفیت بسیار خوبی برای بهره برداری از منابع آبی و خاکی دارد اما محدود بودن آبهای سطحی موجب شده تا توسعه کشاورزی در طی سالهای متمادی تنها با استفاده بی رویه از منابع آب زیر زمینی صورت گیرد که این امر موجب افت آبخوان دشت قزوین شده است.
 
کیومرث دانشجو افزود: از آنجا که معاش ساکنان منطقه با کشاورزی تأمین می شود، مردم معمولاً با ایجاد آب بندان و با استفاده از نهرهای سنتی آب را به سمت زمینهای زراعی خود هدایت کرده و نیازهای کشاورزی را تأمین می کنند که عدم امکان کنترل و نظارت مطلوب بر نحوه استفاده از آب، در بسیاری از مواقع موجب برداشت های غیر اصولی و در نتیجه عدم توزیع متناسب آب برای حقابه ها شده است.
 
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین خاطرنشان کرد: به منظور بهبود وضعیت کشاورزی و تقویت آبخوان دشت و استفاده بهینه از منابع آب و خاک موجود در حوضه آبریز خررود مطالعات تکمیلی مرحله اول و مرحله دوم سد با هدف کنترل و ذخیره سازی جریانات سیلابی و نابهنگام رودخانه خررود و تنظیم آن برای تأمین آب مورد نیاز اراضی کشاورزی پائین دست و مدیریت بهره برداری از منابع آب، در سال 86 آغاز شد.
 
120 میلیارد تومان اعتبار ساخت سد نهب
 
دانشجو یادآور شد: اعتبار کل پیش بینی شده برای ساخت بدنه و شبکه سد نهب 120 میلیارد تومان است و امیدواریم با تأمین اعتبار لازم، این سد در سال 94 به بهره برداری برسد.
 
رئیس هیئت مدیره شرکت آب منطقه ای قزوین اضافه کرد: سد مخزنی نهب از نوع خاکی با هسته رسی و با طول تاج دو هزار و 156 متر، عرض 10 متر و ارتفاع 46 متر از بستر رودخانه است و شبکه آبیاری به شکل کانالهای رو باز بتنی و به تفکیک شامل 25 کیلومتر کانال اصلی، 27 کیلومتر کانال درجه یک و دو همچنین 62 کیلومتر کانال های فرعی است.
 
وی گفت: حجم مخزن سد در رقوم نرمال برابر 120 میلیون مترمکعب است که قادر خواهد بود 80 میلیون مترمکعب نیاز کشاورزی، 25 میلیون مترمکعب تغذیه مصنوعی و دو میلیون و 500 هزار مترمکعب نیاز زیست محیطی منطقه را تأمین کند.
 
دانشجو در خصوص احداث سیستم انحراف سد نیز اظهار داشت: به منظور ساخت سد باید مسیر رودخانه خررود تغییر می کرد که این کار با اجرای سیستم انحراف از تیرماه سال 87 با 46 میلیارد ریال اعتبار آغاز شد و طی مدت 18 ماه به پایان رسید و در آینده نزدیک با انحراف آب رودخانه به داخل سیستم انحراف، مقدمات آغاز ساخت بدنه سد نهب فراهم می شود.
 
ساخت سد نهب، تحقق آرزوی دیرینه مردم
 
این مسئول احداث سد نهب را تحقق یکی از آرزوهای دیرین مسئولان استانی و بهره برداران از رودخانه خررود برای تأمین آب دائم و منظم کشاورزی دانست و تصریح کرد: احداث این سد مهم موجب خواهد شد تا حقابه های کشاورزی متناسب با نیاز آبی اراضی آبخور سد و با توزیع زمانی مطلوب تأمین شود.
 
دانشجو تصریح کرد: ساخت این سد ضمن ارتقاء راندمان آبیاری در بخش کشاورزی، تأثیر بسزایی در توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه خواهد داشت.
 
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین در ادامه ذخیره سازی و کنترل سیلابها، صرفه جویی در میزان مصرف و توزیع مناسب آب کشاورزی و تغذیه مصنوعی دشت را از دیگر مزایای احداث این سد ذکر کرد و گفت: ساخت سد و شبکه آبیاری نهب موجب خواهد شد زمینه لازم برای مدیریت مطلوب در بهره برداری از منابع آبی منطقه فراهم شود.
 
در حال حاضر در کنار ساخت کانال آبیاری به طول هفت کیلومتر و 500 متر در منطقه تاکستان احداث این سد می تواند نیاز آینده آبی کشاورزان دشت قزوین و منطقه تاکستان که قطب تولید انگور کشور است را تامین و زمینه ایجاد اشتغال پایدار، افزایش درآمد بهره برداران، توسعه کشاورزی و رونق اقتصادی استان را فراهم کند.
کد خبر 1233520

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha