به گزارش خبرنگار مهر در سنندج، امروز آخرین روز از هفته هوای پاک است ولی به نظر می رسد برای کردستانی که به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی به مقصد گردشگری برای بسیاری از مردم کشور تبدیل شده بود، به دلیل ورود ریزگردهای عربی از یک سو و تغییرات اقلیمی از سوی دیگر باعث شده است تا به جای محاسبه روزهای آلوده، باید به دنبال احتساب روزهای پاک باشیم.
وجود کوه های سربه فلک کشیده و جنگل ها و مراتع بسیار غنی، استان کردستان را به یکی از استان ها و مناطق خوش آب و هوایی کشور تبدیل کرده بود ولی متاسفانه طی چهار سال اخیر و با ورود پدیده ای نوظهور به نام ریزگردهای عربی آلودگی هوا در این استان بسیار زیاد شده و البته نکته نگران کننده تر، افزایش روند رو به رشد این پدیده خطرناک است.
ورود ریزگردهای عربی که ابتدا استان های جنوبی و سپس غربی و حتی مرکز کشور را در بر گرفت، به مهمان ثابتی برای مردم استان کردستان تبدیل شده و در تابستان امسال مردم این استان حتی آلودگی 40 برابر حد مجاز را هم تجربه کردند که متاسفانه به دلیل عدم توجه جدی رسانه ها، این موضوع خیلی سریع فراموش شد و کسی دیگر از این وضعیت هشدار دهنده سراغی نگرفت.
در کنار افزایش ورود ریزگردهای عربی به استان، پدیده دیگری تحت عنوان تغییرات اقلیمی نیز باعث افزایش آلودگی هوا در استان کردستان شده است تا جایی که به گفته مدیر کل منابع طبیعی استان، علیرغم کم بودن جمعیت و نبود واحدهای صنعتی آلاینده ولی باز هم پدیده آلودگی هوا در این گونه مناطق نیز به چشم می خورد.
تردد بیش از حد وسائل نقلیه فرسوده در استان کردستان نیز خود دلیل دیگری است که باعث شده است تا یکی از استان های خوش آب و هوایی کشور با داشتن این همه جنگل و مرتع، با پدیده مخرب آلودگی هوا دست و پنجه نرم کند و مردم به جای شمارش روزهای با هوایی آلوده بیشتر به دنبال روزهای در سال باشند که هوای سالم را بتوان شمارش کرد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر در سنندج، اظهار داشت: از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه در مجموع تنها 31 روز هوای خوب در استان کردستان وجود داشته است و در کنار این مهم مردم استان کردستان 155 را با هوای با درجه آلودگی کم تجربه کرده اند.
خیرالله مرادی خاطرنشان کرد: در مدت زمان یاد شده، 23 روز هوای استان در شرایط ناسالم، یک روز بسیار ناسالم و چهار روز نیز در شرایط خطرناک قرار داشته است که متاسفانه روند آلودگی هوا طی چهار سال گذشته در استان کردستان همچنان به صورت مستمر ادامه داشته است.
وی یکی از دلایل اصلی آلودگی هوا در استان کردستان را ریزگردهای عربی دانست و افزود: به دلیل تغییرات اقلیمی گسترده در منطقه و بروز پدیده های مختلف خشکسالی، ریزگردهای کشورهای همسایه به ویژه عربها طی چند سال اخیر به یک پدیده مخرب در استان کردستان و سایر مناطق غربی و جنوب غربی کشور تبدیل شده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کردستان بیان داشت: با توجه به آغاز پدیده مخرب ریزگردهای عربی در سالهای اخیر بیش از 80 درصد از آلودگی های هوا در استان کردستان مربوط به این پدیده است.
مرادی عنوان کرد: با توجه به بررسی های صورت گرفته توسط کارشناسان اداره کل محیط زیست استان کردستان میزان هوای پاک در سال جاری در این استان حدود 14.5 درصد بوده است که هرچند بهتر از سال گذشته است ولی همچنان وضعیت مناسب و مطلوب نیست.
وی یادآور شد: گرد وغبار و وجود خودروهای فرسوده در استان کردستان دو عامل مهم و تاثیر گذار دیگر در بالا بردن آلودگی هوا در این استان به شمار می رود که باید با نظارت و کنترل بیشتر از تردد خودروهای فرسوده در کردستان جلوگیری شود.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کردستان با اشاره به کم بودن سرانه فضای سبز در این استان در مقابل پدیده آلودگی هوا بیان داشت: بر اساس آخرین آمار اعلام شده در کشور، سرانه فضای سبز در استان کردستان از جمله شهر سنندج تنها چهار متر مربع است در حالیکه این میزان در کشور به ازای هر نفر به بیش از 12 متر می رسد.
مرادی یادآور شد: با توجه به آلودگی جدی هوا در سنندج و سایر نقاط استان، ورود ریزگردهای عربی طی چند سال اخیر و تغییرات اقلیمی که باعث خشک شدن بخشی از جنگل ها و مراتع این شهر و سایر استان شده است، می طلبد که با اجماع عمومی نسبت به حفظ و توسعه وسعت جنگل ها در کردستان توجه بیشتری صورت گیرد
یکی از نگران کننده ترین مسائل مربوط به آلودگی هوا این است که متاسفانه مسئولان تنها به مناسبت های مختلف به فکر چاره این مشکل و پدیده مخرب می افتند در حالی که لازم است مقوله آلودگی هوا که به صورت مستقیم با سلامتی موجودات زنده ارتباط دارد به صورت ویژه تر مورد توجه و در دستور کار قرار گیرد.
وجود پدیده مخرب آلودگی هوا در استان کردستان در حالی تجربه می شود که این استان دارای بیش از 373 هزار هکتار جنگل و بیش از یک میلیون و 400 هزار هکتار مرتع است و به نظر می رسد که باید نگاه اصلی مسئولان در این بخش به حفظ این جنگل ها و مراتع و توسعه آنها باشد.
تسریع در راستای اسقاط خودروهای فرسوده و جلوگیری از تردد آنها در استان نیز می تواند در راستای کاهش میزان آلودگی هوا در استان کردستان موثر باشد.
.......................................
گزارش: آرمان نصراللهی
نظر شما