۴ بهمن ۱۳۸۹، ۱۰:۱۹

زلزله خاموش شرق کرمان/ خرماکاران 8 ماه در انتظار تدبیر مسئولان هستند

زلزله خاموش شرق کرمان/ خرماکاران 8 ماه در انتظار تدبیر مسئولان هستند

کرمان - خبرگزاری مهر: در حالیکه هشت ماه از انبار شدن دست رنج یک سال تلاش کشاورزان خرماکار کرمانی در سردخانه ها می گذرد عدم برنامه ریزی مناسب برای فروش محصولات، کشاورزان را در آستانه ورشکستگی و بحران اجتماعی قرار داده است.

به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، داستان دنباله دار فروش نرفتن خرمای کشاورزان شرق کرمان پس از گذشت هشت ماه از برداشت محصول همچنان ادامه دارد و کمبود نقدینگی و مشکلات اقتصادی مردم محروم شرق کرمان را که میراث دار اقتصاد تک محصولی برپایه خرما هستند در آستانه مشکلات اجتماعی قرار داده است.

درحالیکه 90 درصد خرمای شهرستان بم و تقریبا صد در صد خرمای سه شهرستان فهرج، ریگان و نرماشیر در انبار و سردخانه ها روی هم دپو شده است که نخل داران با کاهش شدید قیمت محصول خرما از یک سو و افزایش قیمت نهادهای خرمای سال جاری نیز مواجه هستند.

از سوی دیگر سررسید قسطهای وام های کشاورزان فرا رسیده است و کسی توانایی پرداخت اقساط وامهای کشاورزی را نیز ندارد و برخی کشاورزان خرده مالک در تامین هزینه های معاش نیز دچار مشکل شده اند.

کشاورزان منبع درآمدی جز خرما ندارند

کشاورزان که منبع درآمدی جز کشت خرما در اختیار ندارند پس از تحمل خسارت سنگین ناشی از آفت زنجره خرما که هر ساله خسارت سنگینی به جا می گذارد بین 30 تا 70 درصد محصول خود را نیز به دلیل گرمای بیش از حد هوا در تابستان از دست دادند و هم اکنون نیز برای مابقی محصول خود که از دو هزار و 500 تومان برای هر کیلو در سال گذشته بود هم اکنون به هزار تومان در سال جاری رسیده است اما مشتری هم ندارند.

اما در این میان نکته عجیب آن است که این خرما که به خرمای مضافتی بم مشهور است و بدون شک مرغوبترین خرمای تولیدی در کشور و بسیاری از کشورهای خاورمیانه است بدون مشتری مانده و حتی با کاهش 40 تا 50 درصدی قیمت هنوز هم مشتری ندارد.

دپوی خرما زمین لرزه اقتصادی شرق کرمان / مراقب پس لرزه های اجتماعی باشیم

این روزها فروش نرفتن خرما به مهمترین مشکل مردم شرق کرمان تبدیل شده است و درکنار زمین لرزه های متوالی این مناطق می رود به زمین لرزه ای اقتصادی در بم تبدیل شود که مسلما در صورت عدم چاره اندیشی مسئولان پس لرزه های اجتماعی نیز به دلیل نزدیکی این مناطق به مرزهای شرقی بدنبال خواهد داشت.

نکته قالب تامل این است که این خرما هم اکنون در سطح کشور نیز مشتری ندارد و این درحالی است که مسلما با اتخاذ راهکار مناسب می توان این محصول را برای خرید در اختیار مردم سایر شهرستانها از جمله استانهای شمالی قرار دارد که یکی از مهمترین بازارهای خرید خرما است.

هر چند که بسیاری از کارشناسان بر این باورند که مهمترین بازار خرمای شرق کرمان در ماه رمضان و در کشورهای مسلمان است اما در صورت برنامه ریزی صحیح می توان بخش قابل توجهی از این خرمای دپو شده را در بازار داخلی بجای تنقلات مضر در بخشهای مختلف از جمله شرکتهای مسافربری، ادارات و مدارس عرضه کرد.

بارها و بارها این مشکل اقتصادی کشاورزان خرما کار در رسانه ها و حتی از سوی مردم و مسئولان محلی بارها تذکر داده شده است و حتی جلسات متعددی با عنوان کارگروه خرما برگزار شده و مسئولان استانی و ملی از این مناطق بازدید کرده اند اما این جلسات درنهایت به نتایج بارزی رسیده که هر سال در این فصل بر آنها تاکید می شود اما در حد حرف می ماند که می توان به لزوم بازاریابی محصول، لزوم بسته بندی محصول، لزوم تعریف برند اختصاصی خرمای بم و لزوم جلوگیری از صادرات خرمای بی کیفیت سایر مناطق به اسم خرمای بم و بسیاری از طرحهای اشاره کرد که علیرغم زیبا بودنشان تاکنون عملی نشده اند و درحد حرف باقیمانده اند.

فروش نرفتن خرما و بی پولی مهمترین دغدغه شرق کرمان است

نماینده مردم شرق استان کرمان در مجلس شورای اسلامی در خصوص وضعیت خرما داران چهار شهرستان شرقی کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان اظهارداشت: این روزها به هر جای شهرستانهای بم، نرماشیر، فهرج و ریگان بریم درد دل و خواسته مردم یک چیز مشترک است و آن فروش نرفتن محصول خرما و بی پولی مردم است.

حجت الاسلام محمد غضنفر آبادی افزود: هشت ماه از برداشت محصول می گذرد اما خرمای کشاورزان همچنان در سردخانه ها مانده و در بهترین شرایط در برخی شهرستانها تنها 10درصد خرما فروش رفته است.

مسئولان در سطح ملی باید چاره اندیشی کنند

وی با اشاره به افت شدید قیمت خرما افزود: اقتصاد این مناطق تک محصولی و بر پایه تولید خرما است و باید هر چه سریعتر برای جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی در راستای حل مشکل مردم چاره اندیشی شود.

این نماینده مجلس گفت: تاکنون بارها با مسئولان مختلف در سطح ملی در این خصوص صحبت کرده ام و مذاکرات همچنان ادامه دارد.

وی خواستار تدبیر دولت برای خرید محصول و یا ایجاد شرایط لازم برای فروش محصول در مناطق مختلف کشور شد.

غضنفر آبادی اضافه کرد: در صورت ادامه مشکلات اقتصادی مردم با توجه به شرایط خاص منطقه احتمال بروز برخی مشکلات اجتماعی وجود دارد و باید هر چه سریعتر در این خصوص چاره اندیشی شود.

وی افزود: به عنوان نماینده مردم همچنان پیگیر رفع مشکل هستم و باید پس از گذشت ماهها مسئولان طرحهای خود را عملی کنند و مشکل مردم برطرف شود.

نماینده مردم بم، فهرج، ریگان و نرماشیر ادامه داد: مهمترین مشکل کنونی مردم بی پولی است و این درحالی است که نتیجه تلاش آنها در سردخانه ها دپو شده است.

حل مشکل خرما در فهرج از زمین لرزه مهمتر است

فرماندار فهرج نیز در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان اظهارداشت: بروز زمین لرزه موجب شد مشکل بزرگتر از زمین لرزه که فروش نرفتن محصول کشاورزان و عدم نقدینگی کشاورزان است فراموش شود.

حسین زین الصالحین افزود: پیشنهاد می دهم سازمان تعاون روستایی محصول را خریداری کند و در استانهای شمالی و غربی در دسترس مردم قرار دهد.

این مسئول گفت: بدون شک مشکل عمده فهرج در حال حاضر اول بحث خرما است و باید به این مسئله توجه شود.

وی گفت: متاسفانه 100درصد محصول این شهرستان در انبارها نگهداری می شود و فروش نرفته است.

وی ادامه داد: اکثر مردم فهرج یا کشاورز هستند و یا دامدار که بیشتر کشاورزان هم نخل کار هستند و از سویی با خشکسالی و کمبود آب مواجه هستند و از سوی دیگر با آفت زدگی درختان و گرمای شدید هوا اما فروش نرفتن محصولات سال جاری فشار سنگین اقتصادی به مردم وارد کرده است.

کشاورزان نرماشیری نگران افت شدید خرمای انبار شده هستند

امام جمعه نرماشیر نیز در خصوص وضعیت کنونی محصول خرما گفت: 25 هزار تن محصول خرمای کشاورزان نرماشیری نیز همچنان در انبارها باقیمانده و فروش نرفته است.

حجت الاسلام روح الله ایران نژاد افزود: این مسئله دغدغه اصلی مردم نرماشیر است و باید چاره اندیشی صورت گیرد.

وی با اشار به وابستگی زندگی مردم به کشت و فروش خرما گفت: وضعیت کنونی روال عادی زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داده است.

رکود بازار خرما باید شکسته شود

امام جمعه نرماشیر افزود: هم اکنون قیمت هر کیلو خرما به هزار تومان رسیده است و این درحالی است که سال گذشته همین خرما تا سه هزار تومان نیز فروش رفت.

وی با تاکید بر لزوم برنامه ریزی برای شکستن رکود حاکم بر بازار افزود: حمایت دولت در شرایط فعلی از کشاورزان و خرید محصول ضروری است.

خرما درد مشترک کشاورزان ریگانی

فرماندار ریگان نیز بر بروز مشکلات بازار خرما در ریگان اشاره کرد و گفت: فروش نرفتن خرما درد مشترک همه کشاورزان شرق کرمان است.
 
محمد برزرنگ افزود: می توان با برنامه ریزی این مشکل را رفع کرد و از این پتانسیل در راستای پیشرفت منطقه استفاده کرد.
 
وی افزود: ایجاد صنایع تبدیلی، بازاریابی مناسب و بسته بندی می تواند بسیاری از مشکلات را رفع کند.
 
وی ادامه داد: با ادامه شرایط کنونی هر روز بر نرخ کرایه کشاورزان به سردخانه ها نیز افزوده می شود و کشاورزان هر روز بیشتر ضرر می کنند.
کد خبر 1238653

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha