۱۱ بهمن ۱۳۸۹، ۱۱:۰۴

گزارش خبری مهر /

تلاش محققان کشور در افزایش اثرات درمانی داروی ضد تشنج

تلاش محققان کشور در افزایش اثرات درمانی داروی ضد تشنج

اثرات درمانی و سمیت داروها یکی از دغدغه های اصلی پزشکان در درمان بیماریهای مختلف است از این رو به تازگی گروهی از محققان کشور طی اجرای پروژه تحقیقاتی موفق به اندازه گیری میزان اثرات درمانی داروهای ضد تشنج شدند.

به گزارش خبرنگار مهر، "فارماکوکینتیک" علمی است که به مطالعه میزان جذب، توزیع و دفع دارو می پردازد و محققان فعال در این حوزه تلاش می کنند با انجام تحقیقاتی، اثرات درمانی و سمی بودن داروها و مواد شیمیایی را دریابند.

نتایج این محققان به پزشکان کمک می کند تا عملکرد داروها را در بدن بهتر بشناسند و در هنگام تجویز داروها از میزان درمانی و سمی بودن داروها آشنایی کافی داشته باشند. در غیر این صورت، بیمار دارو را مصرف می کند بدون اینکه به نتایج مورد انتظار برسد.

با توجه به اهمیت مطالعات در زمینه اندازه گیری میزان اثرات درمانی داروهای تجویزی (غلظت پلاسمایی دارو)، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در این زمینه مطالعاتی را انجام داده است. تمرکز این مطاله بر روی داروهای ضد تشنج چون "فنوباربیتول" بوده است.

دکتر بهرام سلطانی رئیس مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر به جزئیات مطالعات این مرکز در زمینه اندازه گیری غلظت پلاسمایی دارو اشاره کرد و گفت: تمرکز اصلی این تحقیقات بر روی داروهای ضد تشنج است.
 
وی با اشاره به ویژگی داروهای ضد تشنج اظهار داشت: وقتی بیمار این نوع داروها را مصرف می کند پس از مدتی غلظت پلاسمایی (میزان اثرات داروی تجویز شده) آن پایین می آید. به عبارت دیگر اثرات میزان دز مصرفی کاهش می یابد به این ترتیب گاهی مشاهده می شود که بیمار دارو را مصرف می کند ولی به سطح درمانی مورد انتظار نمی رسد.

رئیس مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی گیلان از موفقیت پژوهشگران این مرکز در اندازه گیری غلظت پلاسمایی داروهای ضد تشنج خبر داد و یادآور شد: در این پروژه پژوهشگران موفق به اندازه گیری غلظت پلاسمایی داروی "فنوباربیتول" (دارویی برای درمان بیماری صرع) شدند به گونه ای که با معرفی بیمار به این مرکز می توان میزات غلظت پلاسمایی داروی فنوباربیتول را اندازه گیری کرد.
 
سلطانی با تاکید بر اینکه علاوه بر این، مطالعات دیگری بر روی غلظت پلاسمایی برخی دیگر از داروهای ضد تشنج آغاز شده است، اضافه کرد: این تحقیقات که در مراحله اولیه است، همچنان ادامه دارد و تاکنون نتایج آنها مشخص نشده است ولی امید داریم که به دستاوردهای خوبی در این زمینه دست یابیم.

این پژوهشگر به بیان اهمیت این پروژه تحقیقاتی پرداخت و یادآور شد: در صورتی که میزان غلظت دارویی کنترل نشود، بیمار با این تصور که بیماریش تحت کنترل است، دارو را مصرف می کند ولی ممکن است به طور ناگهانی دچار تشنج شود که فاجعه ای را به دنبال دارد. از این رو نتایج این تحقیقات می تواند پزشکان را در میزان موفقیت درمانی خود آگاه کند و بر اساس آن دز داروها را افزایش و یا کاهش دهد.

رئیس مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، اندازه گیری غلظت پلاسمایی داروهای خطرناک و سمی را پیشنهاد کرد و توضیح داد: یکسری از داروها نظیر دیگوگسین (برای درمان نارسایی های قلبی) و جنتامایسین (برای درمان عفونتهای حاد) در موارد مختلف برای بیمار تجویز می شود که جزء داروهای خطرناک و سمی هستند.  
 
وی افزود: در صورت مسمومیت با داروی جنتامایسین عوارضی چون نارسایی های کلیوی، ناشنوایی و بیماریهای عصبی برای بیمار به دنبال دارد از این رو توصیه می شود که در زمینه اندازه غلظت داریی این دسته از داروهای سمی و خطرناک اقدام شود.
کد خبر 1241384

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha