زهرا مبلغ درمورد شاخصههایی که یک متفکر را پیشرو میکند به خبرنگار مهر گفت: دو جریان مهم دراینکه میتواند فردی را متفکر پیشرو بکند تأثیر دارد. یکی عوامل فکری و فرهنگی است که باعث میشوند یک متفکر بزرگ شناخته بشود و دوم جریانی است که از آن به عنوان شانس و بخت و اقبال میتوان یاد کرد. بطور معمول خیلی کم پیش میآید که متفکری از روی جریان دوم یعنی بخت و اقبال بتواند یک متفکر پیشرویی بشود بهخصوص قبل از دوران مدرن متفکرانی افکارشان جا میافتاد و مطرح میشدند که فکر بدیعی ارائه داده بودند. این دوره، دوره رقابت نظریههای مختلف و پارادایمهای مختلف بود. شاید هم نتوان گفت که بدیع بودن عامل اصلی امتیاز یک نظریه بر نظریههای دیگر است. شاید عوامل فرهنگی و اجتماعی زیادی در اینکه یک نظریه جا بیفتد و کارکرد پیدا کند تأثیر دارد.
این دانشجوی دوره دکتری فلسفه دانشگاه تهران ادامه داد: سومین مؤلفه این است که تفکر اینها با شرایط و مشکلات و سؤالهای زمانه خودشان همخوانی داشت. به یک تعبیری آنها فرزند زمانه خودشان بودند. یعنی برعکس آن چیزی که گفته میشود فقط اختصاص به زمانه خودشان نداشتند و پرسشهای بنیادینی مطرح کردند که زمانهاشان را دگرگون کرد به همین دلیل در آیندگان و نسلهای بعدی هم تأثیر گذار هستند. برای مثال ابنسینا پرسشهایی را مطرح کرد که امروزه بیمعنی است و به بعضی از پرسشهایش جوابهای بهتری دادهاند ولی اگر ما امروز ابنسینا را بزرگ میشماریم این به دلیل آن است که او در زمان خودش مرد بزرگی بوده است و راهی درتفکر نشان داد که خود اصل آن راه میتواند همیشه پیموده شود و راهگشا باشد. دکتر داوری در این زمینه مقاله خوبی باعنوان چرا به ابن سینا احترام میگذاریم؟ دارند.
مبلغ درمورد شیوه درست و موجه گفتگو و ارتباط فکری با این متفکران پیشرو همچنین اظهارداشت: ما باید فکر کنیم که هر متفکری راهی را برای گفتگو با ما باز گذاشته است و آن هم از طریق خواندن آثارشان است که این آثار معمولاً مکتوب هستند . نوشتههای هر متفکر زبان گویای آن متفکر است که او خواسته است از طریق آنها با مخاطبانش صحبت و سخن بگوید. بنابراین مطالعه دقیق نوشتههای آنان به نحو همدلانه یعنی طوری که سعی کنیم سخنان آنان را بفهمیم بهترین راه گفتگو و برقراری ارتباط با آین متفکرین پیشرو است. بعد از این مرحله هم مرحله نقد افکار آنان میرسد. همانطور که ملاصدرا میگفت بعد ازمن یک فرزند معنوی بیاید که تفکر من را نقد کند یعنی او نقاد خود را مانند فرزند خودش میداند. کسی که پدر را دوست دارد و میخواهد که پدر در بهترین و صالحترین وضعیت فهمیده بشود.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه اسلامی درادامه تصریح کرد: بنابراین بهترین راه گفتگو و تعامل با این متفکران این است که متون آنها خوب خوانده شود و بعد هم خوب نقد شوند.
این کارشناس علوم قرآنی درمورد کم شدن کمیت این متفکران پیشرو در جهان ما نیز گفت: نمیشود گفت که از کمیت این متفکران پیشرو در جهان ما کم شده است. اتفاقاً متفکران پیشرو الان خیلی زیاد هم هستند. اصلاً انقلابی و تحولی در نظریه پردازی و در علم پدید آمده ولی یک تفاوتی دربعد ازعصر مدرنیته بوجود آمد و آن این بود که تولید علم بصورت انبوه رشد کرد. در گذشته تعداد کسانی که فرصت و امکانات تحصیلات عالیه را داشتند کمتر بود، کمتر کسانی میتوانستند به عنوان متفکر پیشرو مطرح بشوند. برای اینکه دردوران قبل از مدرنیسم تخصص در علوم مطرح نبود.
مبلغ یادآور شد: واقعاً این امکان وجود ندارد که یک نفر متخصص باشد و در حوزههای مختلفی نظر متخصصانه بدهد. بنابراین الان باید متفکر پیشرو را در حوزههای تخصصی علوم پیدا کرد و بخاطر اینکه حوزههای تخصصی بی نهایت شده است نمیتوانیم بگوییم که بی نهایت متخصص پیشرو داریم.
نظر شما