به گزارش خبرنگار مهر، نشست آسیبشناسی تطبیقی ادبیات جنگ ایران و جهان عصر سه شنبه با حضور رضا نجفی و بلفیس سلیمانی در سرای اهل قلم برگزار شد.
بلقیس سلیمانی در این نشست با اشاره به اینکه مخاطب کتاب را زمانی می خواند که می خواهد صدای مسلط نظام را برای خود تجزیه و تحلیل کند، تصریح کرد: اگر کتابهای دفاع مقدس صدای مسلط نظام باشد در میان مخاطبان جایی ندارد و هم اکنون میبینیم که این گونه است.
وی با بیان اینکه تعاریف ادبیات در ایران بومی شده است، گفت: هم اکنون ادبیاتی در کشور ما در جرگه ادبیات دفاع مقدس قرار می گیرد که نگاه ارزشی به هشت سال جنگ تحمیلی عراق به ایران داشته باشد.
این داستاننویس با اشاره به اینکه مفهوم ادبیات مقاومت و مبارزه متعلق به دهههای 40 و 50 است، افزود: لفظ ادبیات جنگ را قبول دارم چرا که این لفظ بار ارزشی ندارد و هرنویسنده با نگاه خود به این حوزه می نگرد به طور مثال افغانها ادبیات دوره اشغال کشور خود را توسط روسها، ادبیات مقاومت و ادبیات دوران تسلط طالبان در افغانستان را ادبیات پایداری نامگذاری می کنند و یا هم اکنون آثار ادبی نویسندگان روشنفکر و منتقد ایرانی جزو ادبیات دفاعمقدس محسوب نمیشود.
سلیمانی تصریح کرد: ادبیات دفاعمقدس باید طول دو دهه گذشته دوران تبلیغی، توصیفی ـ تبیینی و انتقادی را به ترتیب پشت سر می گذاشت اما همچنان در مرحله تبلیغی باقی مانده است.
وی با تاکید بر اینکه نسلها، ارزشها و هنجارها همواره در حال تغییر و دگرگونی هستند، گفت: به همین دلیل است که مخاطب، خود را در ادبیات دفاعمقدس امروزی پیدا نکرده ضمن اینکه در ایران نویسنده انقلاب به معنای واقعی نداریم و اگر کتابی هم در این حوزه نوشته شده، به همت نویسندگان جنگ بوده است.
این داستان نویس در ادامه افزود: افرادی مانند مجید قیصری، حسن بنی عامری، احمد دهقان و محمدرضا کاتب برای تثبیت جایگاه خود در این حوزه از سفارش نویسی شروع کرده اند ولی چون خلاقیت و آزادمنشی شان در این حوزه از بین می رفت، این نوع کار را ترک کردند و به شکل شخصی پا در عرصه ادبیات دفاع مقدس گذاشته و آثار شایستهای را در این حوزه پدید آوردند.
سلیمانی درباره لزوم سفارشنویسی اجتماعی درباره جنگ اظهار کرد: هم اکنون نسلهای متفاوت در کشور، سفارشهای متفاوتی در مقوله ادبیات جنگ دارند که نویسندگان ما توانایی کشف آن را ندارند.
وی افزود: به طور مثال نسل امروز نگاهی کمیک به زندگی دارد و حتی به مقوله تراژیک جنگ هم با کمیک می نگرند و نویسندگان باید از این ویژگی و نگاه نسل جدید در آثار خود بهره ببرند.
وی با اشاره به فیلم "اخراجیها" ساخته مسعود ده نمکی گفت: هرچند فیلمسازی و بیان این فیلم را قبول ندارم باید اذعان کرد دهنمکی پیام نسل جوان را که توجه به ژانر کمیک را دارد به خوبی دریافت کرده و از همین طریق نسل جوان را با دفاع مقدس آشنا می کند.
سلیمانی با بیان اینکه هم اکنون نویسندگان جنگ به جای خلق ادبیات، خلق واقعه می کنند، تاکید کرد: اگر قصد داریم چهره واقعی دفاعمقدس را نشان دهیم باید در قدم اول دغدغه خلق ادبیات به معنای شناخت ساختار زبانی و چگونگی بهرهبرداری از آن را ایجاد کنیم.
نظر شما