۱۳ بهمن ۱۳۸۹، ۱۵:۱۵

مویه در شهر شقایق -4/

نوحه های آذری مشهد را یکپارچه گریاند

نوحه های آذری مشهد را یکپارچه گریاند

مشهد - خبرگزاری مهر: مرثیه پرشور و حزن انگیز هم وطنان آذری زبان در شهر شهادت طنین انداز شده است.

به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، این روزها پایتخت معنوی ایران  شاهد عزاداری انسانهای عاشقی است که با چشمانی گریان بر سر وسینه می زنند.

در سالروز رحلت خاتم پیامبران(ص) و شهادت فرزندان معصومش امام حسن مجتبی و حضرت ثامن الائمه (ع) خیابانهای منتهی به بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) شاهد اجتماع پر شور هم وطنان آذری  زبانی است که خود را از شهر و روستاهای دور و نزدیک استانهای آذربایجان شرقی و غربی ، اردبیل ، زنجان ، قزوین  به مشهد الرضا رساند ه اند. 

بغض های شکسته در قبله هشتم

هق هق گریه عزاداران، بغض های شکسته در کنار فریاد های رضا رضا جان  هم وطنان آذری چنان تصویری  در کوچه وخیابانهای  قبله هشتم ترسیم کرده است که هر بیننده ای را تحت تاثیر خود قرار می دهد.

صحن های حرم مطهر، این روزها شاهد اوج دلدادگی و عزاداری هم وطنان آذری است که با نوای محزون خود به سوگواری می پردازند، آنها به شوق دیدار،دوان، دوان در سایه خورشید ماوا گرفته تا همراه کبوتران حرمش ، محزون و گریان دلها را به دور بارگاهش پرواز دهند تا با زمزمه ملائک همراه شوند.

دسته ها و صفوف منظم عزاداران از شهر های تبریز، ارومیه، اردبیل، قزوین، خوی و در کنار هیئتهای عزاداری سایر شهرهای کشورمان چون زنجیره ای از بهشتیان در شهر بهشت ،بر سر وسینه می کوبند .

عزاداران  با لباس های مشکی ، سربندهای مزین به نام ائمه اطهار (ع) و با در دست داشتن پرچم های عزا سینه زنان به سمت حرم ملکوتی ثامن الائمه حرکت کرده و در طول مسیر با نوحه خوانی و مرثیه سرایی با گویش های محلی چنان سوزی را در خیابانهای امام رضا (ع) ، خسروی نو و صحن های مختلف حرم رضوی حاکم کرده اند که قلم در توصیف آن عاجز است، باید با چشم دل دیدو براین همه عشق تحسین گفت.

و بی دلیل نیست، بسیاری ازعاشقان خاندان عصمت وطهارت که در دهه پایانی صفر به مشهد الرضا سفر کرده اند، مات و مبهوت عزاداری خالصانه هموطنان آذری زبان شده اند.

آمده ایم تا قطره ای از دریا باشیم

در این باره مسئول یکی از کاروانهای عزاداری تبریز به خبرنگار مهر در مشهد گفت: ما آمده ایم تا در کنار حرم امام رضا (ع) قطره ای از دریای پر خروش عزاداران باشیم.

علی خلیلی نیا افزود: ما هر سال در ایام عاشورا یا دهه پایانی صفر در قالب یک کاروان 200 تا 300 نفره به مشهد مقدس سفر می کنیم تا در اقامه مراسم عزاداری ائمه اطهار سهمی کوچکی داشته باشیم.

وی افزود: هیئت مذهبی ما قبل از سفر، معمولا با برگزاری چند جلسه هماهنگی از علاقمندان ثبت نام بعمل می آورد و تجربه نشان داده است که شهروندان تبریزی از این کاروانها، همواره استقبال خوبی کرد ه اند.

وی گفت: کار اسکان و برنامه ریزی سفر هیات با مشارکت تعدادی از ریش سفیدان و جوانان انجام می شود.

وی با اشاره به تاثیرات عمیق معنوی حضور در جمع میلیونی عزاداران و سوگواران تصریح کرد: در کنار حرم ضامن آهو ما بهترین سوغات معنوی را دریافت کرده ایم که تنها نصیب مومنان می شود.

وی افزود: ما هر سال این را ه طولانی را طی می کنیم تا مراتب ارادت و عشقمان به اهل بیت را نشان دهیم.

وی تصریح کرد: بارها مشاهده کرده ام که افرادی تحت تاثیر نوحه های هموطنان آذری به هیئتهای آنان پیوسته و خالصانه به سوگواری پرداخته اند.

نذری که باید ادا شود

همچنین مسئول یکی از کاروانهای عزاداری استان اردبیل با بیان اینکه بخش عمده عزاداران رضوی را هموطنان آذری تشکیل می دهند، به خبرنگار مهر در مشهد گفت: هیات مذهبی ما از سالهای دور به هر ترتیبی برای شرکت در مراسم عزاداری سالروز شهادت ثامن الحج (ع)‌خود را به مشهد می رسانده و امسال نیز در قالب یک هیات بزرگ به این شهر مقدس آماده ایم.

اصفر وطن دوست افزود: برخی از همشهری های ما نذر دارند و معمولا هر سال در چنین ایامی به مشهد سفر می کنند.

وی اظهارداشت : این در حالی است که برخی از اردبیلی ها که امکان سفر ندارند با مشارکت در امر تامین هزینه های سفر تلاش کرده اند تا سهمی کوچکی از این حرکت معنوی داشته باشند.

وی ادامه داد: در مواردی شاهد بوده ام که پیرزنی با اهدا بسته کوچکی قند و چای در سفر هیئت به مشهد "التماس دعا" داشته است.

وی درباره نحوه عزاداری نیز اظهارداشت: ما شب شهادت امام رضا(ع) صبح همان روز با حضور در خیابانهای منتهی به حرم در قالب دسته سینه زن به عزاداری می پردازیم.

وی اظهارداشت معمولا حرکت هیات مذهبی ما به سمت حرم با نوحه خوانی با گویش محلی همراه است.

وطن دوست گفت: در عزاداری پرشور آذری زبانها اغلب از لباس مخصوص عزاداری که معمولا پیراهن و شلوار مشکی و شال سبز است،استفاده می شود .

وی ادامه داد: برخی نیز به نشانه غم و ماتم کمی سر و صورت خود را کاه گلی می کنند.

وی گفت: در انتخاب مرثیه ها تلاش می شود تا بهترین آنها که بیانگر سوز عاشقان خاندان عصمت و طهارت در رسای پیامیر گرامی اسلام، مظلومترین شهید تاریخ و شهادت امام غریب شیعیان است، انتخاب گردد.

وی ادامه داد: برخی از هیاتهای آذری در عزاداری های خود آیین های محلی دارند که معمولا در هنگام حضور در مشهد آن را اجرا می کنند.

سوگواری آذری ها مثال زدنی است

در این باره یکی از  شهروندان مشهدی نیز گفت: از زمانی که به یاد دارم مشهد مقدس در مراسم مذهبی همواره میزبان چمع کثیری از هموطنان آذری زبان از شهر ها و روستاهای دور و نزدیک است که عاشقانه عزاداری می کنند.

علی محمدی افزود: شیوه عزاداری آذری زبانان که با سوز خاصی همراه است، بسیاری از زائران و مجاوران که معمولا در این ایام  در خیابانهای اطراف حرم حضور دارند،  را محزون کرده و تحت تاثیر قرار می دهد.

وی تصریح کرد: دلهای شکسته،‌ صورتهای افروخته و گریان آنان چنان تاثیر عمیقی بر بینندگان می گذارد که هرگز آن را فراموش نمی کنند.

اضافه می شود برای مراسم دهه پایانی صفر بیش از چهار میلیون زائر به مشهد سفر کرده اند که گفته شده است بیش از 30 در صد آنان هموطنان آذری زبان هستند.

کد خبر 1244620

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha