به گزارش خبرنگار مهر در زنجان، جعفر فهیمی صبح سه شنبه در گفتگو با خبرنگاران تصریح کرد: این امر تأثیرات نامطلوبی از جمله در کیفیت و افت آب دارد که با برنامه ریزی های صورت گرفته طی دو سال آینده این کسری جبران خواهد شد.
فهیمی کسری مخزن سفره های آب زیرزمینی از 40 سال گذشته تا کنون را 1.9 میلیارد متر مکعب عنوان کرد و گفت: با افزایش بازده استفاده از آبهای تخلیه شده از دشت ها، استفاده از آبیاری تحت فشار، افزایش حجم آب برگشتی از تصفیه خانه های فاضلاب و استفاده از روش آبیاری قطره ای و مدرن در شبکه سدهای ذخیره ای نه تنها کسری موجود رفع می شود بلکه شاهد مازاد آب نیز خواهیم بود.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر از 1.2 میلیارد متر مکعب تخلیه آب چاه ها و چشمه های استان، با بازده خیلی پایین 2 تا یک لیتر در ثانیه در هر هکتار برای زمین های کشاورزی استفاده می شود که با برنامه ریزی های صورت گرفته و استفاده از آبیاری تحت فشار این عدد به 7/ لیتر در ثانیه در هر هکتار خواهد رسید.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان ادامه داد: با اجرایی شدن این کار سالانه 360 میلیون متر مکعب یعنی در حدود 30 تا 40 درصد صرفه جویی در مصرف آب های زیرزمینی صورت می گیرد و به این ترتیب کسری آب موجود حل می شود.
فهیمی بیلان آب سطحی استان را یادآور شد و گفت: حوزه قزل اوزن 85 درصد و حوزه مرکزی که شامل شهرستان های ابهر، خرمدره و بخشی از قیدار را شامل می شود 15 درصد خاک های استان را شامل می شود.
وی میزان آب خروجی حوزه مرکزی را 219 میلیون متر مکعب عنوان کرد و اظهار داشت: از این میزان فقط 30 درصد مصرف می شود و استفاده از مابقی آن، در راستای سه حوزه در حال برنامه ریزی است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان افزود: تغذیه مصنوعی دشت های ابهر، خرمدره و قیدار با استفاده از احداث سد، ذخیره سازی آب با استفاده از احداث سدهای کوچک و تأمین آب شرب شهرها و روستاهای منطقه سه حوزه در حال برنامه ریزی است که سد کینه ورس نمونه ای از آن در بخش سوم است.
استان زنجان دارای 8.2 میلیارد متر مکعب منابع آب زیر زمینی است
فهیمی حجم مخزن سفره های آب زیرزمینی استان را 8.2 میلیارد متر مکعب دانست و گفت: بخشی از نزولات آسمانی که به زیر زمین نفوذ می کند در حدود یک میلیارد متر مکعب است در حالیکه میزان تخلیه و استفاده از آن 1.2 میلیارد متر مکعب است.
وی با اشاره حوزه قزل اوزن خاطر نشان کرد: آب وردی این حوزه از طریق استان های دیگر در حدود 2 میلیارد متر مکعب و تولید خود حوزه 2.6 میلیارد متر مکعب است که این میزان آب از طریق نزولات آسمانی تأمین می شود.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان ادامه داد: از مقدار آب تولیدی در خود حوزه 1.3 میلیارد متر مکعب مصرف شده و در مجموع 3.2 میلیارد متر مکعب آب نیز در ایستگاه گیلوان از دسترس خارج می شود.
شش هزار و 802 چاه غیر مجاز در استان وجود دارد
فهیمی عداد چاه های استان را 15 هزار و 388 حلقه عنوان کرد و افزود: استان زنجان دارای 9 هزار و 227 دهنه چشمه، 808 رشته قنات و شش هزار و 802 چاه غیر مجاز است.
وی بارندگی های استان را طی 10 ماهه گذشته یادآور شد و گفت: طی این مدت شاهد 255 میلی متر بارندگی در استان بودیم که نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته 7 درصد افزایش داشته است.
پروژه های آب منطقه ای 115 هزار و 205 شغل در استان ایجاد می کند
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان تعداد کل طرح های شرکت آب منطقه ای در سال جاری را 76 طرح عنوان کرد و افزود: این طرح ها 183 هزار و 63 هکتار از اراضی استان را تحت پوشش قرار می دهد و موجب اشتغالزایی 115 هزار و 205 نفر می شود.
با بهره برداری از سدهای استان آب شرب تمامی مناطق از این محل تامین می شود
فهیمی اظهار داشت: با بهره برداری از سدهای استان در آینده شاهد تأمین آب شرب تمامی مناطق استان از آب این سدها به همراه آب چاه ها خواهیم بود که دارای کیفیت بهتری هستند.
وی افزود: با بهره برداری از سدهای استان، آب شرب شهر زنجان و روستاهای آن از در کوتاه مدت از طریق سد تهم و در دراز مدت از طریق سد مشمپا تأمین می شود.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان ادامه داد: آب شرب شهرستان های خرمدره و ابهر از طریق سد کینه ورس به همراه آب های زیرزمینی، طارم از طریق سد انحرافی پاوه رود، روستاهای قلعه چای، مشمپا، شکرچی، حصار، قره بوته، رجعین و تعداد دیگری از روستاهای این منطقه از طریق سد قلعه چای، دندی و روستاهای آن از طریق سد مراش تأمین خواهد شد.
فهیمی خاطر نشان کرد: کسری آب شهرستان قیدار و روستاهای آن از طریق سد سهرورد شورچای و آب های زیززمینی، گرماب از طریق سد تالوار و منطقه ایجرود از طریق سد قره درق تامین خواهد شد.
ساخت سدهای لاستیکی در حال پیگیری است
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان با اشاره به سدهای لاستیکی گفت: این نوع سدها در زمان غیر سیلابی در مسیر رودخانه هایی که از دشت ها عبور می کنند قرار می گیرد و با باد کردن آنها باعث تغییر مسیر رودخانه به جوی های مورد نظر می شوند.
فهیمی افزود: در استان زنجان نیز این نوع سد در برخی دشت ها قابل استفاده است و در حال حاضر انجام مطالعات استفاده از این سدها پیشنهاد شده و در حال پیگیری هستیم تا بتوانیم در حد امکان از این نوع سدها نیز استفاده کنیم.
نظر شما