به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از منابع اینترنتی، جلد اول تا سوم مجموعه شش جلدی جدید تاریخ اسلام کمبریج به بررسی رشد اسلام و چگونگی ریشه گرفتن آن در خاورمیانه درحالی که امپراتوری بیزانسی سقوط کرد پرداخته است.
جلد چهارم از این اثر غنا و پویایی فرهنگ و جامعه اسلای از خاستگاه آن تا حدود سال 1800 بررسی کرده است. این سری مقالات به موضوعاتی چون عرفان، قوانین اسلامی، ادبیات عربی، فارسی و اردو، آموزش، موسیقی و آشپزی اشاره داشته است.
جلد پنجم از مجموعه کتابهای تاریخ اسلام کمبریج دربرگیرنده موضوعاتی چون مهاجرت، ارتباطات، مسلمانان اروپا، زنان، خانواده، قانون ، نشریت، انتشارات و هنر مدرن خاورمیانه است.
کتاب اولیه تاریخ اسلام کمبریج در سال 1970 منتشر شد و حجم آن یک سوم حجم کتاب کنونی بود و از دو جلد بزرگ تشکیل شده بود. یکی از مجلدات آن " سرزمینهای اسلامی" ( عمدتا خاورمیانه) را از زمان صدر اسلام تا امروز بررسی کرده بود و دیگری به بررسی غرب، افریقا و دیگر بخشهای آسیا پرداخته بود.
نویسندگان مقالات اولین کتاب تاریخ اسلام کمبریج کارشناسان برجستهای بودند اما مقالات آنها بیشتر مخاطب عام را هدف گرفته بود و بدون پاورقی ارائه شده بود . شیوه نگارش تاریخ آن نیز به قدری ساده بود که همان دیدگاه استانداردی را نشان میداد که در کتابهای درسی مشاهده میشوند.
کتاب جدید تاریخ اسلام کمبریج که چهار دهه پس از آن منتشر شده تفاوتهای قابل توجهی با نسخه اولیه دارد. این مجموعه نه تنها تاریخ جدید و سه برابر حجم کتاب اولیه بوده، از پاورقیهای مقتضی و منابعی برای مطالعه بیشتر برخوردار است، بلکه مقالات آن نیز به بحثها و گفتمان کنونی فضای آکادمیک مرتبط است.
این مجموعه کتابها در مقایسه با مجموعه قدیمی علاوه بر مخاطب دانشگاهی میتواند مورد استفاده مخاطب عموم نیز قرار گیرد، چرا که دو نسل گذشته شاهد گسترش چشمگیری از دانش در زمینه مطالعات اسلام بودهاند. حوزههایی چون تاریخ آسیای مرکزی، یا موضوعاتی چون گسترش اسلام در غرب افریقا و یا اسلام در اندونزی محور برخی تکنگاریهای این کتاب بوده است. کتابهای جدید تاریخ اسلام کمبریج نخستین تلاش برای مشخص کردن چشمانداز جدیدی از این دانش است.
نظر شما