سیدسعید سیدیان در گفتگو با خبرنگار مهر در اهواز با اشاره به شش شهری که این طرح در آنها اجرا میشود، اظهار داشت: این شهرها شامل رامشیر، باغملک، گتوند، لالی، هفتکل و هندیجان است که شهر رامشیر و لالی تمام امکانات لازم برای اجرای این طرح را دارند.
وی افزود: به دلیل کمبود پزشک اجرای این طرح در شهر رامشیر با تاخیر همراه بوده است که با برگزاری آزمون دستیاری تمام نیروهای مورد نیاز در این طرح تامین می شوند و تا پایان سال این طرح در شش شهر مذکور در بخش اول اجرا می شود.
مرضیه وحید دستجردی وزیر بهداشت چند روز قبل از اجرای پزشک خانواده خبر داد و گفت: شنبه (23 بهمنماه) به صورت رسمی طرح پزشک خانواده را در سه استان خوزستان، سیستان و بلوچستان و چهارمحال و بختیاری اجرا خواهیم کرد.
وی گفت: این طرح برای ما بسیار مهم و حائز اهمیت است زیرا باید خدمات سلامت را در کشور به صورت ارجاعی انجام دهیم؛ به این صورت که پزشک خانواده با پزشک سطح دو و پزشک سطح دو با پزشک سطح سه ارتباط داشته باشد و مرتبه به مرتبه مشکل سلامت خانواده از پزشک خانواده به سطوح پزشکی بالاتر منتقل شود.
با این وجود رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران از نحوه اجرای برنامه پزشک خانواده در کشور انتقاد کرد و گفت: آنچه در حال حاضر اجرا می شود همان برنامه شبکه بهداشت و درمان است که وزارت بهداشت آن را ترمیم کرده است.
دکتر سید شهاب الدین با اعلام اینکه تاکنون 59 پیشنهاد از سراسر کشور برای اصلاح برنامه پزشک خانواده به دست ما رسیده افزود: اجرای صحیح این برنامه تنها راهکار ارتقای حوزه بهداشت و درمان کشور است و ما معتقدیم که پزشک خانواده تنها راه حل برون رفت از مشکلات در حوزه سلامت است.
صدر با اشاره به آغاز این برنامه از اواخر دولت هشتم، گفت: برنامه پزشک خانواده در دولت نهم دنبال شد و هم اکنون نیز مراحل بعدی آن در حال اجراست و افتتاح رسمی آن در روز شنبه شاید جنبه نمادین داشته باشد.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران افزود: برنامه پزشک خانواده طرح بسیار مهمی است که اشکالاتی دارد و ما تاکنون مکاتباتی با وزارت بهداشت داشته ایم و درخواست کرده ایم که نقاط ضعف برنامه دیده شود.
وی تاکید کرد: هدف ما فقط اجرای مطلوب تر برنامه است و معتقدیم این امر تنها با همفکری و تعامل جامعه پزشکی و وزارت بهداشت امکان پذیر است.
در عین حال معاون نظارت و برنامهریزی سازمان نظام پزشکی تاکید کرد: نگاه وزارت بهداشت با وزارت رفاه در بحث اعتبارات طرح پزشک خانوده متفاوت است و در برخی حوزههای اجرایی این تفاوت و تناقض کاملا بصورت آشکار بروز و ظهور داشته است.
دکتر علیرضا زالی با اشاره به برخی چالشها و مسائل پس از اجرای فاز اول عملیاتی طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع در سه استان کشور، اظهار کرد: با پایان یافتن فاز اول عملیات آزمایشی اجرای این طرح در سه استان کشور و نیز با توجه به آغاز قریب الوقوع اجرای آن در شهرهای با جمعیت کمتر از 50 هزار نفر، گزارشهایی از این استانها درباره چالشها و نکات مهم و حائز اهمیت اجرای طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع بدست رسیده که از جمله مهمترین آنها حجم اعتبارات طرح، طراحی مناسب الگوهای نظام ارجاع، مشارکت بخش خصوصی در تمامی سطوح سیاستگذاری و اجرای طرح، توجه بیشتر به سلامت محوری بستههای ارایه شده در طرح، ایجاد انگیزه و مزایا در شاغلان طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع بوده است.
وی افزود: در خصوص حجم اعتبارات طرح، به نظر میرسد که استراتژی عملیاتی و پوشش اعتباری لازم به صورت عمیق و همه جانبه برای مسؤولان تفهیم نشده و استراتژیهای پیشبینی شده گاهی سطحی و به دور از واقعیتهای نظام سلامت بوده است.
عضو شورایعالی سازمان نظام پزشکی ایران عنوان کرد: در اجرای طرح پزشک خانوده و به ویژه در بحث اعتبارات این طرح نگاه وزارت بهداشت با وزارت رفاه متفاوت است و در برخی حوزههای اجرایی این تفاوت و تناقض کاملا بصورت آشکار بروز و ظهور داشته است.
وی با بیان اینکه الگوی نظام ارجاع در کشور نیازمند تطابق و همخوانی با مبانی نوین حوزه سلامت است، گفت: کلیات طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع بطور جدی با بحث بازمهندسی شبکه بهداشتی و درمانی کشور در سطوح اولیه، همپوشانی دارد واین موضوع باعث ایجاد نگرانی در خصوص وضعیت شاخصهای بهداشتی کشور به ویژه در روستاها شده است بطوری که برخی کارشناسان حوزه سلامت نگران هستند که اجرای این طرح نه تنها موجب بهبود شاخصهای بهداشتی نشود بلکه دستاوردهای مفید حاصل از ارایه خدمات بهداشتی و درمانی اولیه (PHC) را نیز تحت تأثیر منفی قرار دهد.
نظر شما