به گزارش خبرگزاری مهر، زهرا بوجاران در خصوص تولید ماهی در حیاط منزل خود گفت: این استخر پرورش ماهی را در سال 82، با هزینه ای معادل 150 میلیون ریال احداث کردم که برای احداث این استخر، 75 میلیون ریال تسهیلات از بانک کشاورزی قم دریافت کردم.
وی اضافه کرد: این استخر با زیربنای 120 متر مربع و با ظرفیت رهاسازی 10 هزار بچه ماهی در هر سری احداث شده که سالانه دو یا سه سری بچه ماهی در این استخر رهاسازی می شود.
بوجاران خاطرنشان کرد: در این استخر، یک دستگاه برج هوادهی و 14 دستگاه اکوتو برای تولید اکسیژن تعبیه شده است.
این بانوی تولید کننده گفت: سالیانه 12 تن غذای آماده ( پلت ) بصورت اکسترود و معلق در آب، برای تغذیه بچه ماهی ها استفاده می شود.
وی با اشاره به اینکه برای تامین منابع آبی این استخر، از رودخانه این منطقه استفاده میشود، عنوان کرد: پرورش ماهی در این استخر بصورت لایه ای بوده و به طور دایم، ماهی با اوزان متفاوت در این استخر وجود دارد که این امر، میزان تولید را در استخری به این ابعاد بالا برده است.
وی افزود: اگر پرورش ماهی در این استخر بصورت لایه ای انجام نشود، تولید با کاهش قابل توجهی و به کمتر از پنج تن در سال میرسد.
بوجاران اظهار داشت: این استخر در سال، شش مرتبه لایروبی، لجن زدایی و ضدعفونی شده و بعد از این مراحل، بچه ماهیها در استخر رهاسازی میشوند.
وی با اشاره به اینکه بچه ماهیهای دو گرمی را از استانهای همجوار وارد کرده و به محض ورود، به مدت سه روز در قرنطینه مخصوص نگهداری میشوند، افزود: در قمست قرنطینه این واحد پرورشی، از محلول آب نمک برای جلوگیری از بروز قارچ ها و استرس ناشی از حمل و نقل بچه ماهی ها استفاده می شود.
این تولید کننده قمی گفت: 50 درصد از ماهیهای آماده فروش تولیدی این استخر در دهستان قاهان عرضه شده و مابقی به استان قم ارسال میشود.
بوجاران با اشاره به اینکه افزایش سرانه مصرف ماهی در مردم دهستان قاهان از امتیازات احداث این استخر و دیگر استخرهای موجود در این منطقه است افزود: مصرف سرانه ماهی در قاهان و قبل از احداث این استخر، 200 گرم به ازای هر نفر بود که هم اکنون، این میزان مصرف به بالای دو کیلوگرم برای هر نفر افزایش پیدا کرده است.
وی گفت: پسماند این استخر پرورش ماهی که دارای ازت مناسبی می باشد به باغات اطراف هدایت شده که نتیجه آن، افزایش تولید محصولات باغی با کیفیت بهتر است.
همچنین، رئیس مرکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی قاهان قم نیزدراین باره گفت: نخستین استخر حرفهای پرورش ماهی در سال 82، توسط همین بانو در این منطقه احداث شد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر، سه استخر حرفهای پرورش ماهی و شش استخر دو منظوره پرورش ماهی و ذخیره آب کشاورزی در دهستان قاهان وجود دارد.
گفتنی است: زهرا بوجاران، قبل از احداث استخر پرورش ماهی در قاهان، ساکن شهر قم بود و بعد از گذراندن دورههای آموزشی - ترویجی پرورش ماهی و اخذ گواهینامه پایان دوره، به امر پرورش ماهی در این منطقه روی آورد.
فعالیت وی در امر پرورش ماهی، مشوق خوبی برای اشتغال دیگر بانوان روستایی قاهان در زمینههای تولیدی مانند پرورش قارچ، زنبور عسل، کاشت زعفران و گلاب گیری شد.
وی در سال 85، به عنوان بانوی نمونه روستایی در استان قم با دریافت لوح تقدیری از استاندار وقت قم برگزیده شد و در سال 87 نیز به عنوان بانوی نمونه پرورش دهنده ماهی استان قم با دریافت لوح تقدیری از سازمان جهاد کشاورزی این استان انتخاب شد.
وی در کنار فعالیت پرورش ماهی، اقدام به پرورش گیاهان زینتی و تولید سالیانه هزار گلدان و همچنین با پرورش اردک موفق شده سالیانه 11 هزار تخم اردک تولید کند.
خاطرنشان میشود: دهستان قاهان در 85 کیلومتری مرکز شهر قم و در شمال غربی این استان واقع شده است که این منطقه، کوهستانی با آب و هوایی مطلوب و مشتمل بر 22 روستاست.
جمعیت دهستان قاهان، چهار هزار نفر و شغل مردم این منطقه کشاورزی، دامداری و پرورش ماهی است.
نظر شما