فرهاد کوهساری در گفتگو با خبرنگار مهر منابع و تامین سنگ را از مشکلات مهم طرح توسعه بندرانزلی در استان دانست و افزود: در حال حاضر 44 معدن در استان های گیلان و اردبیل فعال است و از فاصله حدود 200 کیلومتر سنگ به بندرانزلی حمل می شود.
وی نداشتن عقبه یا بندرخشک را از دیگر مشکلات بنادر گیلان دانست و اظهارداشت: اگر بتوان در بنادر یک عقبه یا " بندر خشک " ایجاد کرد خیلی درفرآوری و یا فناوری کالا موثر است.
مدیرکل بنادر گیلان گفت: سازمان های دولتی که در جوار یا در دل بنادر زمین دارند اگر به دنبال یک اشتغال پایدار هستند زمین های خود را واگذار کنند.
وی با طرح این سئوال که برخی معتقدند پول حلال مشکلات است، افزود: در حالی که این طور نیست بلکه فکر، اندیشه وداشتن نیروهای متخصص و توانمند می توان بر بسیاری ازمشکلات فائق آمد.
بندر انزلی بزرگترین بندر حاشیه شمالی کشور است
کوهساری ادامه داد: بندرانزلی با داشتن قدمتی دیرینه و منحصربفرد یکی از بنادر فعال دربین کشورهای حاشیه دریای خزر و بزرگترین بندر حاشیه شمالی کشور است که علاوه بر داشتن جاذبه های گردشگری بدلیل واقع شدن در مسیر اروپا از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
وی بیان داشت: با توجه به سرمایه گذاری های بعمل آمده در زمینه ایجاد زیر ساخت های مناسب، وجود انبارهای چندمنظوره و ترمینال های متنوع و خرید مدرن ترین تجهیزات تخلیه و بارگیری به عنوان اولین بندر مجهز به سیستم ترافیک دریایی این بندر را از بنادر موجود در سطح کشور و منطقه متمایز کرده است.
مدیرکل بنادر گیلان یادآورشد: بندرانزلی با استفاده از فناوری اطلاعات تمام تشریفات بندری و گمرکی را از طریق شبکه رایانه ای مشترک بندر و گمرک به صورت مکانیزه انجام می دهد و زیرساخت های لازم را برای تحقق سیاست داد و ستد الکترونیکی فراهم کرده و همواره در این خصوص جزء بنادر پیشرو کشور محسوب می شود.
نظر شما