امیر محمدی چهر در گفتگو با خبرنگار مهر در قم با اشاره به رکود بازار فرش دستباف در داخل و خارج از کشور و ارائه راههای برون رفت از آن، بیان داشت: زمانی فرش ایران در دنیا حرف اول را میزد و ما میتوانستیم حتی سلایق خود را هم به مشتریان تحمیل کنیم و مردم نیز به فرش به عنوان یک کالای سرمایهای نگاه میکردند و به همین دلیل استقبال از آن زیاد بود.
وی با بیان اینکه وضعیت کنونی در تجارت فرش متفاوت شده است، اظهار داشت: امروزه تمایل مصرف کنندگان به مصرف کالای لوکس و غیرضروری فرش دستباف کم شده لذا باید به فکر راهکارهای عملی بود تا استقبال مردم در این زمینه و بازار فروش محصولات حفظ شود و حتی افزایش یابد.
تولید با هدف تجاری سازی و بر اساس نیازسنجی سلایق مشتری
محمدی چهر در ادامه به مشکلات پیش روی صنعت فرش دستباف در کشور و به خصوص فرش ماندگار قم اشاره کرد و گفت: آموزش مهارتهای لازم برای تولید و تجارت صنعت فرش یکی از ضرورتها است و الزاما یک تولیدکننده خوب، یک تجارت کننده خوب نیست و باید تولیدکنندگان با هدف تجاری سازی و حضور در بازارهای جهانی و بر اساس نیازسنجی سلایق مشتری تولید کنند.
وی با تأکید بر اینکه صنعت فرش باید حرفهای شود، بیان داشت: اگر برای تولیدکنندهای صرف نمیکند نباید تولید کند و ما برای حفظ بازارهای موجود و توسعه بازارهای جدید، نیازمند حرفهای شدن هستیم و اگر بخواهیم با هدف تجاری تولید کنیم باید همگام با علم روز حرکت نماییم.
باید تجربه و علم را در تولید فرش دستباف به هم گره زد
معاون بازرگانی داخلی سازمان بازرگانی استان قم ادامه داد: نداشتن روحیه همکاری در این حرفه یکی دیگر از مشکلات صنعت فرش استان است، باید باور کرد که امروز دیگر نقشه و رنگ سکرت و یک رازی که باید مخفی بماند نیست و باتجربهها باید وارد میدان شده و به کمک صاحب نظران و نظریه پردازان بیایند تا تجربه و علم با هم درآمیزد و نتیجه بخشتر شود.
کارگاههای انفرادی تولید فرش به سمت کارگاههای متمرکز سوق داده شوند
وی نداشتن ضرب الاجل را یکی دیگر از مشکلات فرش دستباف استان دانست و افزود: متأسفانه در استان زیاد از کارگاههای متمرکز استقبال نمیشود و بافندگان به صورت جسته و گریخته فرش میبافند در حالیکه باید به سمت تجمیع کارگاهها و قبول سفارشهای بزرگ پیش رفت.
با برندسازی باید اعتبار فرش ایرانی حفظ شود
محمدی چهر در ادامه گفت: عدم توجه به برندسازی یکی دیگر از کاستیهای صنعت فرش چه در ایران و چه در استان قم است و امروزه برخی کشورها فرشهای خود را به نام فرش ایرانی در بازار عرضه میکنند در صورتی که با برندسازی از این سوء استفادهها جلوگیری خواهد شد و اعتبار فرش ایرانی حفظ میشود.
یارانه ارز باید برداشته شود
وی ترس از ریسک پذیری و شکست را عاملی برای عدم رغبت به صادرات فرش دستباف دانست و افزود: وضعیت نرخ ارز صدمات زیادی به صادرکنندگان وارد میآورد و به دلیل اینکه طی چند سال اخیر نرخ ارز نسبتا ثابت و رشد تورم بالا بوده این مسئله باعث شده است که قیمت تمام شده تولید چند برابر شود، در حالی که قیمت فروش در بازار ثابت بوده یا سیر نزولی داشته است لذا فعالان فرش ایران از طریق ارز با یارانه قادر به رقابت با سایر کشورها در صادرات فرش نخواهند بود.
معاون بازرگانی داخلی سازمان بازرگانی استان قم در ادامه با انتقاد از نداشتن هدف و برنامه ریزی در تولید و تجارت فرش اظهار داشت: تجار و صادرکنندگان فرش باید به نقشه و سایز طبق سلایق مشتریها توجه کنند و بر اساس آن به تولیدکننده سفارش دهند و الا تولید بیهدف باعث میشود تا تولیدات مدتها در انتظار فروش بمانند.
فرش دستباف ایرانی نیازمند بسته بندی درخور ارزش اوست
وی همچنین از عدم بسته بندی مناسب نه تنها در مورد فرش دستباف بلکه در مورد تعداد زیادی از محصولات صادراتی کشور انتقاد کرد و گفت: نباید فرش دستباف ایرانی با آن ارزش و کیفیت به صورت فلهای صادر شود بلکه باید برای بسته بندی شکیل و زیبای آن توجه و فکر شود.
باید حس نیاز به فرش قم را در مشتری ایجاد کرد
محمدی چهر در بخش دیگری از سخنان خود بر افزایش کیفیت و اقبال از فرش قم تأکید و خاطرنشان کرد: باید در بازار نیازسازی شود و باید حس نیاز به فرش قم را در مشتری ایجاد کرد و این میتواند فرش قم را متحول کند.
وی در ادامه در خصوص لزوم بها دادن به فرش دستباف ایرانی بیان داشت: فرش دستباف ایرانی یک هنر و یک فرهنگ است و جدای آن بحث اشتغال نجیب فرش واقعا مطرح است و این اشتغال زایی باید حفظ شود و رشد یابد.
معاون بازرگانی داخلی سازمان بازرگانی استان قم همچنین در مورد این سئوال که چرا جایزه صادراتی تنها به صادرکننده تعلق میگیرد، گفت: در خصوص صنعت تولید، عرضه و صادرات فرش دستباف افرادی زیادی دخیل هستند و نمیتوان این جایزه را برای تمامی آنها در نظر گرفت اما آنچه باید مورد توجه قرار گیرد این است که صادرکننده در راس این هرم قرار دارد و وقتی حمایتی به راس هرم تزریق شود ناخودآگاه به بدنه نیز سرایت میکند و میتواند برای تولیدکننده نیز سرریز کند.
قم - خبرگزاری مهر: معاون بازرگانی داخلی سازمان بازرگانی استان قم با تأکید بر آموزش مهارتهای لازم برای تولید و تجارت فرش دستباف گفت: حفظ بازارهای جهانی فرش و توسعه آن نیازمند حرفهای شدن است.
کد خبر 1258195
نظر شما