به گزارش خبرنگار مهر در اراک، از زمانی که بشر توانست با استفاده از تنه درختان و سنگهای بزرگ، امکان عبور از نهرها و درهها را فراهم کند قرنها گذشته است. از آن زمان تا به حال ساخت پلها دچار دگرگونی زیادی شده است.
ایجاد گذرگاهها و پلها برای عبور از درهها و رودخانهها از قدیمیترین فعالیتهای بشر است. ساخت پلهای سنگی به دوران قبل از رومیها بر میگردد که در خاورمیانه و چین پلهای زیادی بدین شکل برپا شده است.
در ایران نیز ساختن پلهای کوچک و بزرگ از زمانهای بسیار قدیم رواج داشته و پلهایی نظیر سی و سه پل، پل خواجو و پل کرخه بیش از 400 سال عمر دارند.
در استان مرکزی نیز پس از احداث شهر اراک توسط یوسف خان گرجی به تناسب آن، پلها احداث شدند که سابقه آن به 200 سال پیش بازمی گردد.
اکنون کارشناسان در فکر طراحی و ساخت پلهایی با انرژی خورشیدی هستند و ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم.
از جمله مشکلاتی که مانع توسعه اراک و کوتوله ماندن این شهر شده می توان به نازیبایی و ساخت نامناسب پل شهر صنعتی، پل خیبر، پنج پل تقاطع غیرهمسطح میدان جهاد، پل مشتاقی، پل شهید بختیاری، پل ابوذر، پلهای عابر پیاده میدان شهدا، دادگستری و اخیرا هم پل هوایی مقابل آرامستان اشاره کرد.
این سئوال اساسی مطرح است که با وجود شرکت ماشین سازی اراک به عنوان بزرگترین سازنده پل در خاورمیانه چرا پلهای ساخته شده اراک دارای استانداردهای لازم نیستند و چرا با وجود شرکت سازنده پل از این پتانسیل استفاده نشده است؟
یکی از شهروندان در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن گلایه از نحوه ساخت پلها و نداشتن ایمنی آنها میگوید: من معتقدم نوع سازه پل شهر صنعتی و همینطور طراحی آن دارای مشکلات اساسی و موثر در بروز سوانح است زیرا این پل قاعدتا نباید در یک ورودی و خروجی دیگر به سطح زمین برسد که خود این عامل یک خطر بالقوه برای خودروهای ورودی و خروجی از شهر صنعتی و همینطور عبوری از این محل به سمت خارج از شهر است.
وی اضافه میکند: در مجموع وقتی یک نقطه و محل در زمان بارندگی، سرما و یخبندان، طلوع و غروب آفتاب و با ذرهای تغییرات جغرافیایی و آب و هوایی بیشترین حادثه را دارد حتما دارای نقص است.
این شهروند افزود: این پل 20 سال پیش به روشی سنتی مجددا بازسازی شده است و با توجه به اینکه (پل شهید بختیاری) که یک ورودی و خروجی جایگزین برای شهر محسوب می شود، ایجاد شده بهتر است بکلی تخریب شود و با سازهای فلزی ساخته شود.
وی ادامه داد: با این همه تلفات و سوانحی که در روی این پل هست باید ساخت پل جدید یکی از پروژههای سال آینده شهرداری اراک باشد.
مهندس رحمان رحیم زاده یکی از کارشناسان شهرسازی نیز با بیان اینکه این پل از خاک و سنگ ساخته شده است، اظهار داشت: پلها از جمله پل خیبر کارشناسی نشده ساخته شدند.
وی اضافه میکند: به دلیل گسترش جمعیت و تعداد خودروها در اراک پل شهر صنعتی که بیش از چند دهه از ساخت آن میگذرد توان پاسخگویی به حجم بالای ترافیک در منطقهای پر تردد مانند قطب صنعتی اراک و ورودی و خروجی جاده تهران - اراک را نداشته و مشکلات در مهندسی سازه پل نیز بر این معضل ترافیکی اراک افزوده است.
به گزارش خبرنگار مهر در اراک، گذشته از پلهایی که برای تردد خودروها پیش بینی شدهاند پلهای عابر پیاده نیز نامناسب است.
غلامی یکی از شهروندان اراکی است که از طولانی شدن نصب پله های پل مقابل آرامستان گلایه کرد.
همچنین بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی از نداشتن پل عابر پیاده در این جاده گلایه میکنند و این موضوع را عامل برخی تصادفات می دانند.
به هر روی امید می رود با توجه به قرار گرفتن عمران و زیباسازی شهر اراک در ماههای اخیر در برنامه متولیان امر، حل این مسائل در برنامه ها پررنگتر شود تا بزرگترین سازنده پل در خاورمیانه در رنج نداشتن پل استاندارد به سرنبرد.
نظر شما