شنیدن خبرهایی که این روزها از سرزمین آفتاب تابان به گوش می رسد افکار عمومی را با این سوال مواجه می کند که آیا می شد وقوع بدتر از این حوادث را نیز در ذهن تصور کرد؟
هنگامی که زمین لرزه نزدیک به 9 ریشتری به مدت دو دقیقه جای جای ژاپن را به لرزه انداخت؛ لوله های گاز، انشعابهای آب و خطوط انتقال برق قطع شد و آتش سوزی کل کشور را فرا گرفت. اما مسئله تنها به اینجا ختم نمی شود و تنها ساعتی پس از این زمین لرزه امواج سونامی بر آمده از اقیانوس آرام با حداکثر قدرت و ارتفاع مردم ژاپن را غافلگیر می کند.
نیروگاههای هسته ای در جهان از ایمن ترین تاسیسات ساخته شده بدست بشر می باشند اما زمانی که در معرض فجایع طبیعی قرار می گیرند آسیبهای ناشی از آن به تهدیدآمیزترین خطرات تبدیل می شدند. |
مناطق ساحلی در اینجا در معرض بیشترین خطر قرار گرفتند و با رسیدن امواج ساکنان آن راهی برای نجات خود نداشتند. آن چنان که گفته می شود حداقل 10 هزار نفر از ساکنان مناطق ساحلی استان میاگی که امواج سونامی ابتدا به آنجا رسیده است کاملا ناپدید شده و به احتمال فراوان کشته شده اند.
امواجی که حرکت خود را از عمق اقیانوس آغاز کرده و پس از حمله به شهرهای مختلف شبه جزیره ژاپن دوباره در اقیانوس آرام گرفتند. این اتفاق اگر در دیگر شهرهای ژاپن نیز رخ داده باشد آمار کشته شدگان در این کشور را به بیش از دهها هزار نفر خواهد رساند.
حال اگر از کنار قربانیان این فجایع عظیم طبیعی بگذریم، نکته مهم دیگر نیروگاههای پرشمار هسته ای در ژاپن است که اکثر آنان در پی زلزله اخیر آسیبهای جدی دیده اند. پیشرفتهای ژاپن در زمینه هسته ای طی دهه های اخیر به اضافه عدم بهره مندی این کشور از سوختهای فسیلی باعث شده نیروگاههای متعددی در نقاط مختلف این کشور ساخته شود.
تا جایی که مردم این کشور با توجه به پاک بودن فعالیتهای هسته ای به زندگی در کنار این نیروگاهها عادت کرده اند. اما خطر واقعی در همین مسئله نهفته است. شاید نیروگاههای هسته ای در جهان از ایمن ترین تاسیسات ساخته شده بدست بشر باشند اما زمانی که در معرض فجایع طبیعی قرار می گیرند آسیبهای ناشی از آن به تهدیدآمیزترین خطرات تبدیل می شوند.
بر این اساس، با وجود اعلام مقامات دولتی ژاپن درباره عدم وجود خطر نشت مواد رادیواکتیو از نیروگاههای هسته ای، نباید از کنار خبر انفجار روز گذشته در نیروگاه فوکوشیما به سادگی گذشت. این انفجار باعث شد مقامات ژاپنی تا شعاع چند ده کیلومتری نیروگاه را از سکنه خالی کنند.
در اینجا با توجه به عدم درز اخبار موثق توسط منابع غیر دولتی ژاپن احتمال نشت مواد رادیواکتیو بالقوه وجود دارد که شاید خبر آن تحت سانسور شدید قرار گیرد. وقوع این این حادثه ممکن است پس از زلزله و سونامی اخیر در ژاپن فاجعه ای دردناک تر را رقم بزند که همگی را به یاد فاجعه چرنوبیل* می اندازد. حادثه اتمی که بدترین حادثه اتمی غیرنظامی در تاریخ جهان محسوب می شود.
------------------------------------------------
* فاجعه چرنوبیل وحشتناک ترین فاجعه تکنولوژیک انسانی در تمام تاریخ به شمار میآید که در در اثر آن قریب به ۵ میلیون نفر آسیب دیدند و حدود ۵ هزار مرکز مسکونی در جمهوری روسیه سفید، اوکراین و فدراسیون روسیه با ذرات رادیو اکتیو آلوده شدند.
نظر شما