۲۵ اسفند ۱۳۸۹، ۱۱:۱۰

شماره جدید «تاریخ فلسفه» منتشر شد

سومین شماره فصلنامه «تاریخ فلسفه» با موضوع بررسی تأثیر اندیشه سهروردی بر آرای فلاسفه مسلمان منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، فصلنامه «تاریخ فلسفه» بعنوان نخستین نشریه در حوزه تاریخ فلسفه ایران، سومین شماره خود را که مشتمل بر مقالات پژوهشی اصیل و بنیادین است، به صاحب امتیازی انجمن علمی تاریخ فلسفه و مدیر مسئولی آیت الله سید محمد خامنه ای بهمت انتشارات بنیاد حکمت اسلامی صدرا به چاپ رساند.

 دکتر حسین کلباسی، سردبیر فلصلنامه در سر مقاله این شماره از نشریه «تاریخ فلسفه»، به ادامه بحث خود در شماره های پیشین پرداخت که از لزوم توجه به رهیافت تاریخی و بسط و گسترش آن سخن گفته بود و در ادامه به بررسی جایگاه واژه «فلسفه تاریخ» نزد اهل فلسفه پرداخت و ملاحظاتی را در این باب عنوان کرد.
 
 به اعتقاد وی «فلسفه تاریخ» از جمله واژگانی است که با تحلیل به اجزای خود، مفید معنای اصلیش واقع نمی شود و تنها با نظر به خاستگاههای اصلیش است که می تواند به فهم درآید؛ و پیشینه لفظ «فلسفه» بسیار دور و ریشه دار است و واژه «تاریخ» نیز ریشه یونانی دارد، ولی واژه «تاریخ فلسفه» متعلق به دوره جدید است و بر حسب مدارک موجود، از مصطلحات قرن هجدهم میلادی است.
 
 این استاد دانشگاه علامه طباطبائی در ادامه به تبیین فهم بشر از تاریخ و حوادث و رویدادهای آن در قرن هجدهم که مربوط به قبل از دوره جدید است پرداخته و می گوید: در نگاه قدما، تاریخ اصالتاً نوعی تذکر و التفات است؛ تذکر به قانون و سنت ازلی و از اینرو کتابها و نوشته های تاریخی آنان نوعی تذکره است که عموماً از حکایت حضرت آدم «ع» آغاز می شود و در جریان رسالت و طریق نبوی استمرار می یابد.
 
 وی در پایان سرمقاله خود اینگونه نتیجه گیری می کند به زعم عالمان دوره منور الفکری، تاریخ نویسی به دو دورة کلّی قدیم و جدید قابل تقسیم است.
 
 سومین شماره فصلنامه «تاریخ فلسفه» شامل مقالات پژوهشی تحت عنوان «تأثیر اندیشه سهروردی بر آراء فیلسوفان مسلمان»، «لزوم بازنگری در تاریخ تصوف و عرفان اسلامی قرن اول هجری»، «حقیقت دوگانه یا دوگونه برداشت از حقیقت یگانه»، «پویایی در فلسفه اسلامی بر اساس تصحیح و تکمیل نگرشها و رویکردها به تاریخ فلسفه اسلامی»، «روش شناسی فلسفی امام خمینی (ره)»، «سهم ایرانیان در پیدایش فلسفه و کلام معتزلی» و «مفهوم نظام کامل فلسفی در اندیشه کانت» است که به ترتیب توسط اساتید و پژوهشگران حوزه تاریخ فلسفه، محمد بهشتی، قدرت الله خیاطیان، اسدالله حیدرپور، مسعود امید، رضا لک زایی، عزیز جوانپور هروی و حسن اکبری بیرق و رضا ماحوزی ارائه شده است.
 
 شماره زمستان فصلنامه پژوهشی تخصصی «تاریخ فلسفه» به انضمام چکیده‌ای از مقالات مطرح شده در آن با ترجمه انگلیسی در 168 صفحه، به‌تازگی منتشر و به دوستداران تاریخ فلسفه ایران ارائه شده است.  
کد خبر 1275441

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha