به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، تعطیلات نوروزی به عنوان بهترین فرصت برای جذب مسافران و گردشگران در کشورمان محسوب می شود که متاسفانه هر ساله به دلیل تعطیلی پروازهای فرودگاه خرم آباد این استان از یکی از زیرساخت های مهم حمل و نقل برای تردد مسافران بی نصیب می ماند.
این در حالیست که علت رکود و تعطیلی پروازهای فرودگاه خرم آباد در میان اظهارات ضد و نقیض مسئولان هنوز مبهم باقی مانده است به طوریکه برخی از آنها عدم استقبال مردم از پروازها، برخی دیگر تمایل شرکت های هواپیمایی برای دایر کردن پرواز در کلانشهرها و استانهای بزرگ و تعدادی دیگر نیز با حذف صورت مسئله موقعیت کنونی فرودگاه خرم آباد را علت وضعیت کنونی پروازهای این فرودگاه اعلام می کنند.
رکود و بی نظمی پروازهای فرودگاه خرم آباد بارها از سوی مردم و خبرنگاران مورد انتقاد قرار گرفته است تا در آخرین نشست خبری استاندار لرستان بازهم این معضل به مسئولان گوشزد شود و این بار معاون برنامه ریزی استانداری لرستان در اظهارات قابل تاملی علت وضعیت پروازهای نامنظم فرودگاه خرم آباد را به شرایط توپوگرافی استان و فرودگاه خرم آباد نسبت دهد.
محمد رضا ملکی راد در این نشست در سخنانی اظهار داشت: تاکنون برای رفع مشکل پروازهای فرودگاه خرم آباد جلسات متعددی به اتفاق نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی با مسئولان شرکت های مسافربری و سازمان هواپیمایی کشور گرفته شده است ولی مشکل در این زمینه هنوز مرتفع نشده است.
وی با اشاره به برخی اظهار نظر های مسئولان شرکت های هواپیمایی، ادامه داد: مطابق اظهار نظر یک گروه کارشناسی فرودگاه خرم آباد به خاطر نزدیکی به کوه امکان برقراری پرواز با هر هواپیمایی را ندارد.
معاون برنامه ریزی استانداری لرستان با تاکید بر اینکه هواپیماهای مورد استفاده برای فرود در باند فرودگاه خرم آباد باید دارای بیش از دو موتور باشند، تصریح کرد: این در حالیست که همه شرکت های هواپیمایی دارای چنین هواپیماهایی نیستند.
ملکی راد با تاکید بر اینکه شرکت های دارای هواپیمای واجد شرایط تنها چند شرکت هستند، عنوان کرد: با این اوصاف به طور جدی به دنبال رفع مشکلات موجود در این زمینه هستیم.
این سخنان معاون برنامه ریزی استانداری لرستان در همان جلسه اعتراض خبرنگاران را به دنبال داشت تا برخی از خبرنگاران با یادآوری سخنان مسئولان سازمان هواپیمایی مبنی بر شرایط مطلوب فرودگاه خرم آباد خواستار پاسخ گویی شفاف در این زمینه به مردم شوند.
با این اوصاف محمد رضا ملکی راد با تاکید بر سخنان خود در مورد وضعیت فرودگاه خرم آباد، مهم ترین دلیل رکورد پروازهای این فرودگاه را شرایط توپوگرافی منطقه دانست.
این در حالیست که فرودگاه خرم آباد در برخی هفته های سال شاهد 7 پرواز به وسیله هواپیماهای مختلف بوده و تاکنون مشکلی در روند فرود این هواپیماها در باند فرودگاه خرم آباد وجود نداشته است.
از سوی دیگر در آخرین حضور مسئولان شرکت فرودگاههای کشور در لرستان معاون عملیات هوانوردی این شرکت در اظهاراتی با رد همه شائبه ها در مورد شرایط توپوگرافی فرودگاه خرم آباد و کوهستانی بودن این منطقه، عنوان کرد: این فرودگاه یکی از بهترین فرودگاههای کشور به لحاظ زیرساختی است.
محمود رسولی نژاد با اشاره به وضعیت زیرساختهای فرودگاه خرم آباد اظهار داشت: فرودگاه خرم آباد از لحاظ وجود زیرساختهای مناسب جزو 16 فرودگاه پیشرفته کشور است.
وی با اشاره به اینکه سرمایه گذاری مطلوبی در فرودگاه خرم آباد شده است، عنوان کرد: فرودگاه خرم آباد نسبت به بسیاری از فرودگاههای کشور در زمینه وجود زیر ساختها وضعیت بهتری دارد.
این اظهارات مسئولان سازمان هواپیمایی و سخنان معاون برنامه ریزی استانداری لرستان که تاکنون بارها در رسانه ها مطرح شده موجب ایجاد شائبه های فراوانی در اذهان مردم و خبرنگاران شده است که به نظر می رسد باید هر چه سریعتر این تناقض ها برطرف شود.
از طرفی مسئولان فرودگاه خرم آباد و سازمان هواپیمایی معتقدند که فرودگاه خرم آباد از همه شرایط لازم برای برقراری پرواز برخوردار است و از طرف دیگر متولیان شرکت های هواپیمایی و مسئولان استانداری خلاف این عقیده را دارند.
از سوی دیگر تعطیلی هفت پرواز فرودگاه خرم آباد همزمان با ایام نوروز توسط دو شرکت هواپیمایی تابان و فارس قشم برخی شائبه ها را در اذهان عمومی ایجاد کرده است به طوریکه یک منبع آگاه در گفتگو با خبرنگار مهر علت لغو پروازهای فرودگاه خرم آباد را تمایل شرکت های هواپیمایی به برقراری پروازهای خود در استانهای بزرگ و پرمسافر عنوان کرد و تعطیلی پروازهای فرودگاههایی مانند خرم آباد را انتقال پروازها و هواپیماها به استانهای بزرگ دانست.
با این روند به نظر می رسد عدم نظارت بر فعالیت شرکت های هواپیمایی موجب تضعیف حمل و نقل هوایی در استانهای کمتر توسعه یافته ای چون لرستان خواهد شد و این امر به مرور زمان علاوه بر تاثیر گذاری بر روند جذب گردشگر و مسافر در این استانها زمینه فرار سرمایه گذار و همچنین افزایش تلفات تصادف جاده ای را نیز فراهم خواهد آورد.
به نظر می رسد شتاب بخشیدن به روند توسعه استانهای مختلف کشور با تکیه بر اصل جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی با وجود وضعیت زیرساخت های حمل و نقل به نظر با چالش مواجه خواهد شد که این روند را در طول سالهای اخیر به روشنی می توان در استان لرستان مشاهده کرد.
این در حالیست که همه مسائل یاد شده در هر سه سفر هیئت دولت به استان لرستان مورد تاکید نمایندگان استان قرار گرفت و بارها وعده افزایش پروازهای فرودگاه خرم آباد و منظم شدن این پروازها توسط وزرای راه و ترابری داده شده ولی به نظر می رسد رفع مشکل فرودگاه خرم آباد به ابزار و راهکاری کاربردی تر از وعده ها نیازمند است.
به هر حال مطابق آخرین اطلاعات کسب شده توسط خبرنگار مهر از روابط عمومی فرودگاه خرم آباد این فرودگاه تا اطلاع ثانوی هیچ پروازی ندارد و حتی هنوز شرکت های هواپیمای برنامه خود را برای دایر کردن پروازها بعد از تعطیلات نوروزی هم اعلام نکرده اند.
با این اوصاف باید منتظر ماند و دید که تا چه زمانی مشکل پروازها در فرودگاهی که سالانه بیش از یک میلیارد تومان صرف نگهداری آن می شود در میان اظهار نظرهای متناقض مسئولان ادامه خواهد داشت.
...........................................
گزارش: صدیقه حسینی
نظر شما