مشخص نبودن وضعیت نهایی طرح خروج دانشگاهها از تهران
به گزارش خبرنگار مهر، یکی از فعالیتهایی که به نتیجه مشخصی در سال 89 نرسید، طرح خروج دانشگاهها از تهران بود. پس از اینکه رئیس جمهور در فروردین 90 از احتمال زلزله در تهران سخن گفت و از مردم تهران تهران خواست با توجه به اینکه بر اساس بررسی های انجام شده تهران در معرض زلزله قرار دارد نسبت به زندگی در سایر نقاط کشور در صورت فراهم بودن شرایط فکر کنند، موضوع انتقال دانشگاههای تهران به خارج از شهر مطرح شد.
کامران دانشجو وزیر علوم در یکی از سفرهای استانی خاطرنشان کرد: با توجه به جدی بودن خطر زلزله در تهران، وزارت علوم در راستای برنامه های دولت تدابیر دیگری نیز برای کاهش جمعیت تهران اندیشیده است که جزئیات آن را به موقع اعلام خواهیم کرد.
جزئیاتی اعلام نشد اما مخالفت ها و موافقتهایی با این طرح و مسائل حاشیه ای آن مطرح شد. بیش از 400 هزار دانشجو در سطح شهر تهران در دانشگاههای مختلف در حال تحصیل هستند که همین موضوع انتقال همه آنها را دچار شک و شبهه می کرد.
در 29 اردیبهشت 89 هیئت وزیران برای دانشگاههای تهران تصویب کردند سه وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و آموزش و پرورش موظفند نسبت به کاهش ظرفیت دانشجو در دانشگاههای دولتی و غیردولتی تهران و تسهیلات انتقال و پذیرش در دانشگاههای کلانشهرها و سایر شهرستانها اقدام کنند.
در حالیکه گفته می شد که دانشگاهها در حال مکان یابی برای خروج از تهران هستند، مصوبه ای از سوی هیئت وزیران اعلام شد که دو دانشگاه علامه طباطبایی و خواجه نصیر طوسی از تهران خارج می شود و در همین حال چند ساعت بعد وزیر علوم تاکید کرد: هیچ دانشگاهی از تهران خارج نمی شود اما ساختمانهای پراکنده دانشگاههای خواجه نصیر و علامه طباطبایی در اطراف شهر تهران تجمیع می شوند که این تجمیع هم به نفع این دو دانشگاه و هم به نفع دانشجویان و اساتید است.
با این وجود هنوز تکلیف سازمانها و نهادهای وابسته به آموزش عالی به طور کامل مشخص نشده است و هنوز مشخص نیست که تجمیع و انتقال به کجا انجامیده است و چه مراحلی را طی می کند.
اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد اسلامی و بلاتکلیفی هیئت امنا
در اردیبهشت ماه 89 اساسنامه اصلاح شده دانشگاه آزاد اسلامی در شورای عالی انقلاب فرهنگی از سوی رئیس جمهور ابلاغ شد. بر این اساس هیئت امنای جدید باید در اسرع وقت تعیین می شد و هیئت امنا نیز رئیس جدید را مشخص کرده و پس از آن سایر موارد را اجرایی می کردند.
تعدادی از افراد هیئت امنای جدید دانشگاه آزاد که باید از سوی شورا معرفی می شدند، اعلام شد و افرادی همچون سیدشهابالدین صدر رئیس سازمان نظام پزشکی و نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، نسرین سلطانخواه معاون علمی فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان، محمدحسن شجاعیفرد رئیس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت، فرهاد دانشجو رئیس سابق دانشگاه تربیت مدرس و فرهاد رهبر رئیس دانشگاه تهران به عنوان اعضای جدید هیئت امنای دانشگاه آزاد معرفی شدند.
پس از مدتی با ورود قوه قضائیه به موضوع توقف اجرای اساسنامه، حکم یک دادگاه و لغو جلسه هیئت امناء، موضوع عوض شد و اساسنامه دوباره به شورای عالی انقلاب فرهنگی برای بازنگری بازگشت. اساسنامه در آبان ماه 89 برای بار دوم اصلاح شد اما در روزهای آخر اسفند 89 نیز بازهم تکلیف اعضای هیئت امنا مشخص نشد و این موضوع نیز به سال 90 موکول شد.
بازنگری علوم انسانی؛ پروژه ادامه دار برای تعیین سرفصل های به روز شده
بازنگری علوم انسانی موضوعی بود که از ابتدای سال 89 همواره در صحبتهای مسئولان وزارت علوم مطرح بود اما برای نخستین بار در شهریور 89 یکی از مسئولان آموزش عالی از سیاست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای بازنگری جدی در 12 رشته خبر داد و گفت: توسعه 12 رشته دانشگاهی به ویژه در علوم انسانی و هنر مسکوت نگه داشته می شود تا سرفصهای دروس آنها که مدتهاست تغییری نکرده بازنگری شود.
دکتر حسنی گفت: با توجه به این تصمیم اگر دانشگاهی بخواهد این رشته ها را تأسیس کند پذیرش دانشجو برای این دانشگاهها در این رشته ها منوط به بازنگری سرفصهای دروس خواهد بود. پذیرش و توسعه 12 رشته علوم انسانی شامل حقوق، مطالعات زنان، حقوق بشر، مدیریت، مدیریت فرهنگی و هنری، جامعه شناسی، علوم اجتماعی، فلسفه، روانشناسی، علوم تربیتی و علوم سیاسی منوط به بازنگری، بومی سازی و به روز کردن شده است.
در همین زمینه وزیر علوم، نحوه بازنگری در علوم انسانی را تشریح کرد و گفت: به هیج وجه هدف ما حذف نظریات غربی در علوم انسانی نیست بلکه تلاش داریم نظریات و اندیشه های اسلامی نیز در متون درسی گنجانده شود و بتوان با تکیه بر اندیشه های اسلامی نظریات غربی را به نقد و چالش کشید.
با وجود اینکه 260 هزار سرفصل مربوط به علوم انسانی است که از سوی وزارت علوم اولویت بندی شده که مورد بازنگری قرار گیرد اما به دلیل زمان بر بودن این موضوع این مسئله در سال 90 نیز ادامه می یابد.
نظر شما