۱۴ فروردین ۱۳۹۰، ۱۱:۱۶

مهر گزارش می دهد/

آغاز روز پرهیاهوی "طبیعت"/ محیط زیست در هراس قربانگاهی دیگر!

آغاز روز پرهیاهوی "طبیعت"/ محیط زیست در هراس قربانگاهی دیگر!

خرم آباد - خبرگزاری مهر: طبیعت هر ساله همزمان با فصل بهار سفره رنگین خود را برای حضور مردم در دامان خود می گشاید اما برخی بی توجهی های به اصول زیست محیطی موجب شده است که طبیعت تنها قربانی روز "انس با طبیعت" باشد.

به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، سیزدهم فروردین در نزد پیشینیان ما، روزی برای ستایش و دعا برای طلب باران فراوان در سال پیش رو، برای گرامیداشت و پاکیزگی طبیعت و مظاهر آن و زیست بوم مقدس آنان بوده است در حالیکه امروزه برخی انسانها این روز را تبدیل به روز ویرانی و تباهی طبیعت کرده اند.

روز طبیعت با فرهنگ و پیشینه مردمان متمدن و بافرهنگ ایرانی پیوندی دیرینه و ناگسستنی دارد. سیزده، روز پایان دوره جشن های نوروزی است و در این روز مردم بنا بر یک سنت فرهنگی از خانه ها بیرون و به دشت و صحرا و باغ می روند تا آخرین روز عید را در طبیعت و در کنار سبزه و گیاه و آب روان چشمه ها و جویبارها به شادی و خوشی بگذرانند.

مهمانان طبیعت الزامات زیست محیطی را رعایت کنند

در زمان کنونی با دگرگونیهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در جامعه ایران و تغییرات در چگونگی برگزاری مراسم سیزده بدر و پدید آمدن رفتارها و آئین هایی مطابق و مناسب با فرهنگ مردم جامعه کنونی، باز مردم ایران در هر جایی که هستند سیزده نوروز را با شور و گرمی و سرور در بیرون از خانه ها و در دشت و باغ و بوستان جشن می گیرند و برای گذراندن این روز در فضای باز طبیعت کوه و دشت آرزو می کنند که روز سیزده شان، روزی آفتابی و گرم باشد.

اما آنچه در این زمینه موجب نگرانی دوستداران محیط زیست و طبیعت شده است برخی رفتارهای نامناسب در این روز با طبیعت است که موجب ایجاد تخریب بالایی در سطح طبیعت می شود. هر ساله طبیعت علیرغم اینکه سفره رنگارنگ خود را به نشانه پذیرایی از مهمانان خود گسترانده است ولی برخی مهمانان این سفره الوان در بی مهری به طبیعت سنگ تمام می گذارند.

یک کارشناس محیط زیست در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد اظهار داشت: ایرانیان در همه اعصار همواره به طبیعت احترام گذاشته و می گذارند و بنابر این اهمیت یک روز را در طول سال به عنوان روز آشتی با طبیعت می نامند که این روز به پیشنهاد سازمان محیط زیست در سالنامه کشوری به نام روز "انس با طبیعت" به ثبت رسیده است.

توزیع کیسه های زباله و ضرورت بازگشت آنها توسط مردم

محسن تیزهوش با اشاره به توصیه های زیست محیطی در آستانه روز طبیعت به مردم، عنوان کرد: در این روز مردم باید با توجه به فصل گل دهی گیاهان محل اتراق خود را در جایی انتخاب کنند که از پوشش گیاهی و جنگلی کمتری برخوردار بوده و از لگدمال کردن گیاهان و شکستن سرشاخه های درختان خودداری کنند.

وی ادامه داد: همچنین در این روز مردم تا حد امکان از غذاهای آماده که نیازمند پخت مجدد نباشند استفاده کنند و در صورت ضرورت ضمن خودداری از استفاده از سرشاخه های درختان برای ایجاد آتش از سوخت های پاک از جمله کپسولهای صحرایی بهره گیرند.

تیزهوش خواستار همراه داشتن کیسه های زباله توسط مردم شد و افزود: شهروندان زباله های تولیدی خود را پس از جمع آوری در کیسه های زباله به ایستگاههای موقت تحویل دهند.

وی با اشاره به توزیع کیسه های زباله توسط تشکلهای زیست محیطی استان، خاطر نشان کرد: کار توزیع کیسه های زباله از ساعات اولیه صبح شروع شده و تا پایان امروز ادامه خواهد داشت.

ضرورت پرهیز از انتقال گونه های جانوری به فضای شهری

این کارشناس محیط زیست همچنین با تاکید بر عدم رهاسازی ماهیان قرمز در آب رودخانه ها، گفت: مردم می توانند این ماهی ها را در استخرهای آب ساکن، پارک های شهر و یا در تانکرهای مخصوص شهرداری که برای این امر در نظر گرفته شده است تخلیه کنند.

تیزهوش با یادآوری اینکه متاسفانه برخی رفتارهای تعداد معدودی از مردم در روز طبیعت موجب قربانی شدن طبیعت در این روز می شود، عنوان کرد: یکی از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد رها کردن ظروف یکبار مصرف در دل طبیعت است که باید مورد توجه شهروندان قرار گیرد.

وی ادامه داد: با توجه به برخی تحقیقات اگر بطریهای یک بار مصرف نوشابه در قرنهای پیش مورد استفاده قرار می گرفت امروز می توانستیم آنها را همچنان در طبیعت مشاهده کنیم که این امر نشان دهنده غیرقابل تجزیه بودن این ظروف است.

این کارشناس محیط زیست همچنین با تاکید بر حراست از گونه های زیست محیطی از مردم خواست در این روز از انتقال گونه های جانوری مانند لاک پشت، سمندر و ماهی از طبیعت به فضای شهری و مسکونی خودداری کنند.

یادآوری به مردم: تخریب های وارد شده به طبیعت جبران ناپذیر است

مدیر کل محیط زیست استان لرستان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد اظهار داشت: متاسفانه هر ساله برخی از رفتارهای غیرمسئولانه مانند رها کردن زباله ها در طبیعت، شکستن شاخه های درختان و برافروختن آتش در روز "سیزده بدر" باعث تخریب طبیعت می شود که این تخریب ها جبران ناپذیر است.

محمد حسین بازگیر به تمهیدات اندیشیده شده در این زمینه اشاره کرد و اظهار داشت: در این راستا به کمک دستگاههای متولی امر با محوریت محیط زیست ایستگاههایی در خروجی همه شهرهای استان دایر شده است.

وی با اشاره به راه اندازی 4 ایستگاه زیست محیطی در خرم آباد، یادآور شد: در این ایستگاهها علاوه بر توزیع اقلام فرهنگی شامل بروشورهای توصیه های زیست محیطی کیسه های زباله میان مردم توزیع می شود.

مدیر کل محیط زیست استان لرستان ادامه داد: همچنین در این ایستگاهها خودروهای جمع آوری زباله شهرداری ها نیز مستقر شده اند تا در پایان روز اقدام به جمع آوری کیسه های زباله مردم کنند.

200 هزار کیسه زباله در لرستان توزیع می شود

بازگیر با بیان اینکه سعی شده است که ایستگاههای زیست محیطی 80 درصد جمعیت را تحت پوشش قرار دهند، یادآور شد: در این راستا بیش از 200 هزار عدد کیسه زباله در میان شهروندان لرستانی توزیع می شود که ما انتظار داریم خانواده ها در پایان روز این کیسه ها را تحویل ایستگاههای در نظر گرفته شده دهند.

وی همچنین بر ضرورت فرهنگ سازی توسط رسانه ها در این زمینه تاکید کرد و گفت: یکی از مهم ترین اقدامات این اداره کل تشکیل ایستگاههای زیست محیطی با همکاری تشکلهای زیست محیطی است.

وی با بیان اینکه گشت و کنترل این اداره کل نیز به موازات ایستگاههای زیست محیطی فعال خواهد شد، یادآور شد: در روز طبیعت برای جلوگیری از تخریب های زیست محیطی و مقابله با قاچاق گونه های حیات وحش 15 اکیپ خودرویی، 6 اکیپ موتوری و گشت های پیاده این اداره کل فعال خواهند بود.

مدیر کل محیط زیست استان لرستان یادآور شد: گشت های ارشاد و برخورد با متخلفان همزمان با روز انس با طبیعت در تمام مناطق استان با اولویت مناطقی که امکان حضور بیشتر مردم است فعال هستند.

تخریب های زیست محیطی در طبیعت لرستان

بازگیر با یادآوری اینکه ماموران اجرایی محیط زیست در ایام نوروز استراحت نداشته اند، بیان داشت: با وجود اینکه وضعیت تخریب های زیست محیطی در تعطیلات سالجاری نسبت به سالهای گذشته محدودتر بوده است ولی متاسفانه ما همچنان شاهد تخریب هایی در مناطق مختلف استان از جمله منطقه هشتاد پهلو، چگنی، اطراف خرم آباد، محدوده شهرهای دورود و دامنه قالیکوه بودیم.

وی یکی از مهم ترین مشکلات در این زمینه را انباشتن زباله ها در دل طبیعت عنوان کرد و بیان داشت: وجود زباله هایی که تجزیه نمی شوند در دل طبیعت موجب تخریب بافت خاک تخریب می شود.

بی توجهی به جمع آوری زباله ها و باقی ماندن 300 تن زباله در طبیعت

مدیر کل محیط زیست استان لرستان خاطر نشان کرد: اگر یک حساب سرانگشتی داشته باشیم در صورت حضور نصف جمعیت استان در دل طبیعت و تولید یک کیلو زباله توسط هر 5 نفر و عدم بازگشت این زباله ها از سوی مردم دست کم 300 تن زباله در طبیعت انباشته خواهد شد.

بازگیر همچنین با اشاره به تمهیدات اندیشیده شده برای مقابله با شکار گونه های جانوری در روز طبیعت، عنوان کرد: تدابیر لازم برای مقابله با افرادی که در روز طبیعت اقدام به حمل سلاح مجاز یا غیرمجاز برای شکار حیوانات می کنند اندیشیده و اکیپ هایی نیز در این زمینه تشکیل شده است.

وی تصریح کرد: همچنین با توجه به مقررات سازمان محیط زیست مناطق حفاظت شده این استان همگی شکار ممنوع هستند و با متخلفان به شدت برخورد می شود.

مدیر کل محیط زیست استان لرستان سخنان خود را با یک آرزوی زیست محیطی پایان داد و گفت: امیدوارم که در روز انس با طبیعت توشه سفر هیچ هم استانی تیشه و تبر و اره و اسلحه و ... نباشد.

به هر حال امید می رود روز طبیعت امسال حامل تخریبی گسترده در سطح طبیعت بی نظیر ایران اسلامی نباشد و شهروندان در جای جای کشور زیبای ایران به مقررات و ملاحضات زیست محیطی توجه ویژه ای داشته باشند.

..........................................

گزارش: صدیقه حسینی

کد خبر 1280250

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha