۱۵ فروردین ۱۳۹۰، ۱۱:۴۷

سازگاری با محیط زیست/

قلب بزرگ "اَبَرماهی"ها سلاحی در برابر تغییرات آب و هوایی

قلب بزرگ "اَبَرماهی"ها سلاحی در برابر تغییرات آب و هوایی

محققان دانشگاه بریتیش کلمبیا دریافته اند سازگاری نوعی از ماهی های قزل آلا که به "ابرماهی" شهرت یافته اند، با تغییرات آب و هوایی و گرم شدن زیستگاهشان، منجر به بزرگتر شدن و قدرتمندتر شدن قلب این جانداران شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، رودخانه "فریزر" در بریتیش کلمبیا زیستگاه بیش از 100 نوع ماهی قزل آلا است که هر یک ویژگی های خاص خود را داشته و داستانهای منحصر به فرد و شجاعانه ای را درباره مهاجرتهای خود دارند. اما به واسطه تغییرات آب و هوایی، آب این رودخانه رو به گرم شدن گذاشته و می تواند منجر به مرگ برخی از این گونه ها شود.

مطالعه ای جدید در رابطه با این نوع از ماهی ها نشان می دهد قزل آلا برای نجات یافتن از گرم شدن آب، دشوارترین مسیرها برای تنها مهاجرت زندگی خود که مسافتی بیش از هزار و 100 کیلومتر است را به سوی سرچشمه رود در ارتفاع هزار متری بر خلاف جهت حرکت آب انتخاب می کند.

درجه حرارت آب این رودخانه از دهه 1950 تا به حال در حدود دو درجه سلسیوس افزایش یافته است و طی گرمترین روزهای سال، این افزایش حرارت منجر به 95 درصد مرگ و میر ناشی از مهاجرت می شود. اکنون مطالعات جدید نشان می دهد اندک ماهی هایی که از این مهاجرت جان سالم به در می برند نسبت به دیگر ماهی ها از قلبهای بزرگتر و قوی تری برخوردارند و به ابرماهی تبدیل شده اند.

محققان دانشگاه بریتیش کلمبیا به منظور مطالعه بر روی این جانداران، درست چند روز پس از آغاز مهاجرت آنها هشت قزل آلا را پیش از رسیدن آنها به بخشهای دشوار مسیر مهاجرت انتخاب کردند. این ماهی ها در تونلهای شنای بزرگی در پس یک قایق یدک کش قرار گرفتند، ساختاری که برای ماهی ها عملکردی مانند "تردمیل" دارد. به این شکل محققان توانستند با تنظیم درجه حرارت آب عملکرد شنای ماهی ها و نشانه های حیاتی آنها را کنترل کنند.

اعضای گونه ای به نام Chilko مهاجرت قهرمانانه ای را از خود به نمایش گذاشتند تا جایی که محققان آنها را "اَبَرماهی" نامیدند. این ماهی ها در نیمه تابستان و در زمانی که درجه حرارت آب تا 21 درجه سلسیوس افزایش پیدا می کند، مهاجرت کرده و خلاف جهت انبوهی از آب خروشان رودخانه تا ارتفاع هزار متری پیش می روند تا به دریاچه ای در بخشی دورافتاده از بریتشی کلمبیا برسند.

این ماهی ها توانایی مقاومت در برابر تغییرات شدید حرارتی را داشند زیرا به گفته محققان و بر اساس مطالعات قلبی- عروقی انجام شده بر روی آنها، این ماهی ها نسبت به دیگر گونه های ساکن رودخانه از قلبهای بزرگتر و سیستم قلبی-عروقی قویتری برخوردارند.

بر اساس گزارش نشنال جئوگرافیک، محققان در تلاشند تا دریابند آیا این سازگاری ایجاد شده در ماهی های Chilko برای انطباق پذیری با تغییر درجه حرارت آب در دیگر ماهی های این زیستگاه نیز به وجود خواهد آمد یا خیر. تعیین زمان ایجاد چنین سازگاری می تواند در یافتن پاسخ این سوال تاثیرگذار باشد.

کد خبر 1280881

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha