جعفر زیرراهی در گفتگو با خبرنگار مهر در بندرعباس بیان داشت: رویکرد شرکت آب منطقه ای استان هرمزگان این است که از این ظرفیت دست نخورده با استفاده از شیوه های نوین شیرین سازی آب شور در تامین آب شرب استان استفاده کند، تلاش شرکت آب منطقه ای این است که از طریق نیروی خورشید و انرژی گرمایی شیرین سازی آبهای شور را میسر سازد.
به گفته زیرراهی استان هرمزگان دارای دو حوزه آبریز بندرعباس- سدیچ و کل و مهران است و حوزه آبریز بندرعباس سدیچ به خاطر اینکه دارای منابع آب شیرین است عمده برنامه ریزی های آب منطقه ای در این حوزه متمرکز است.
وی خاطرنشان کرد: حوزه کل و مهران با وجود اینکه 50 درصد منابع آب استان را در اختیار دارد به دلیل شوری زیاد منابع آب آن مورد استفاده قرارنگرفته است، شوری آب در این حوزه منتج از 130 گنبد نمکی است که ایسی آب در بخشی از نقاط آن برای دبی های پایه تا 20 هزار هم می رسد، استان هرمزگان با 70 هزار کیلومتر مربع وسعت دارای 107 هزار کیلومتر مربع حوزه آبریز تامین کننده آب استان است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان در ادامه خاطرنشان کرد: میانگین بارش سالانه استان 196 میلیمتر است که حجم این نزولات جوی بالغ بر 20 میلیاردمتر مکعب است، از این حجم بارش سالانه حدود 14میلیارد متر مکعب تبخیر می شود و هفت میلیارد متر مکعب روان آبها یا حجم مانده را تشکیل می دهد از این حجم روان آب حدود چهار میلیاردو 750 میلیون متر مکعب در محدوده استان است و بقیه آن در استانهای مجاور قرار دارد.
زیرراهی ادامه داد: از روان آبهای موجود در محدوده استان، قریب به دو میلیاردو 250 میلیون متر مکعب را آبهای سطحی و دو میلیارد و 500 میلیون متر مکعب را آبهای نفوذی به سفره های آب زیرزمینی تشکیل می دهد.
وی گفت: درحال حاضر یک میلیارد و 230 میلیون متر مکعب از روان آبهای سطحی را آبهای شیرین و یک میلیاردو 20 میلیون متر مکعب را آب های شور تشکیل می دهد.
زیرراهی افزود: با احداث سدها، آب بندها و تغذیه های مصنوعی حدود 600 میلیون متر مکعب از روان آبهای شیرین مهار شده و بقیه روان آبها به صورت سیلاب به دریا می ریزد.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای هرمزگان این حجم آب در مقایسه با نیاز آب استان در افق 1410 بسیار ناچیز است و برای تامین آب شرب چاره ای جز استفاده از منابع آب شور وجود ندارد. درحال حاضر مصرف آب شرب استان 111 میلیون متر مکعب در سال است ولی واقعیت امر این است که در افق 1415 نیاز استان فقط برای شرب و صنعت 350 میلیون متر مکعب خواهد بود.
زیرراهی اضافه کرد: اگرچه درحال حاضربه واسطه برداشت بی از حد از منابع آبهای زیرزمینی، مشکلی برای تامین آب شرب وجود ندارد اما دشتها بیش از این توان برداشت آب را ندارند و برای تامین آب شرب استان باید به روش های شیرین سازی آب دریا روی آورد.
وی اظهارداشت: هم اکنون 81 هزار متر مکعب آب در شبانه روز از طریق دریا استحصال می شود و طرح شیرین سازی 168 هزار متر مکعب آب نیز در حال اجراست.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ی تصریح کرد: بخش کشاورزی استان با مصرف یک میلیارد و383 میلیون متر مکعب آب معادل 92 درصد مصرف آب را در اختیار دارد و بخش شرب با 111 میلیون متر مکعب معادل هفت درصد و صنایع با 14 میلیون و 300 هزار متر مکعب معادل یک درصد مصرف آب استان را در اختیار دارد.
نظر شما