کارشناس محیط زیست خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار مهر در مشهد افزود: حضور پرندگان در 13 تالاب و آبگیر خراسان رضوی امسال با 17.6 درصد رشد مواجه بوده است.
به گفته هادی ناصری، بیشتر پرندگان مهاجرآبزی و کنارآبزی که از نواحی شمالی وارد استان می شوند، درحوالی دریاچه بزنگان، رودخانه تجن روزهای خوش قشلاق خود را سپری می کنند.
وی افزود: 39 گونه آبزی هر سال پرهای هزار رنگ خود را بر فراز خراسان رضوی چتر می کنند تا فارغ از سرمای استخوان سوز سرزمین پهناور روسیه، روزهایی را در نسیم فرح بخش مناطق مرکزی شرق ایران سپری کنند.
برکه های دیدنی
عشق کوچ، هلهله را به اردوی پرندگان کشانده است. شوق سفر بعد از سوز سرمایی که در قشلاق هم آزارشان می داد، اردک ها را به وجدآورده است.
چقدر دیدنی است آنگاه که چنگرهای نوک سرخ تا انتهای آبی آسمان پر می کشند تا ستاره ای را با بال نازکشان لمس کنند یا بر سر خورشید دستی بکشند.
این آفرینش های شوق آفرین خدا، امسال در سرزمین آفتاب حسابی خوش گذراندند، هوای معتدل به آنها مجال داد تا بهتر بخوانند و به هر جا که دوست دارند، سرک بکشند.
با شنیدن صدای پای بهار، پرنده ها هم مثل آدم ها هوایی می شوند. به بال هایشان خون می دود و اشتیاق رفتن دارند و این گونه است که دسته دسته، هماهنگ و موزون با خنکای صبح بزنگان وداع می کنند و راه تازه در پیش می گیرند.
اگر شکارچی بی رحمی، تفنگ ساچمه ای اش را بسوی این پرندگان ها نشانه نرود یا توی این آشفته بازار، صیادی هوس گوشت پرنده نکند، آنها دوباره به دیدن دریاچه خواهند آمد.
هادی ناصری می گوید: گرمی آب و هوای خراسان رضوی نسبت به نواحی پراکنده در آسیای میانه و روسیه، علت عمده مهاجرت پرندگان این سرزمین ها به ایران و بویژه پهن دشت سرخس است.
وی می افزاید: با توجه به پایین بودن ارتفاع از سطح دریا در مناطقی همچون لطف آباد، درگز و سرخس، این مناطق بیشترین پرندگان مهاجر را در خود جای می دهند.
ناصری اظهار می دارد، انواع کشیم، باکلان، حواصیل، بوتیمار، لک لک سیاه، غاز پیشانی سفید، غاز خاکستری، آنقوت، تنجه، خودتکا، چنگر، خروس کولی، آبچیلک و کاکایی در نواحی مختلف استان فرود می آیند و از دیار کهن خراسان رضوی لذت می برند.
وی یادآور می شود: پرندگان دیگری هم وجود دارند که ترجیح می دهند دراین سرزمین مستقر شوند، ازجمله این پرندگان سنقر تالابی، سنقر سفید، کوکور سیاه، عقاب دریایی دم سفید، عقاب صحرایی، شاه باز زنگوله بال و هوبره هستند.
این کارشناس تأکید می کند: پرندگان مهاجر 4 تا 6 ماه در کنار آبگیرهای خراسان رضوی استقرار می یابند، هر چند برخی از آنها نیز پرندگان عبوری هستند و در دیگر مناطق فرود می آیند.
به گفته ناصری در خراسان رضوی 39 منطقه برای زمستان گذرانی پرندگان آبزی و کنار آبزی وجود دارد که معروف ترین آنها، دریاچه بزنگان، رودخانه هریرود درسرخس و تربت جام، کشف رود در نواحی مشهد و سرخس، کال شور در سبزوار، نیشابور، گناباد، کال مشرف آباد در خواف و پشت سدها که در زمان سرمای شدید به زمین های کشاورزی و استخرهای پرورش ماهی هم پناه می آورند.
جلوه های بهشتی
معروف ترین پرندگانی که به خراسان رضوی کوچ می کنند، اردک بلوطی، غاز پیشانی سفید، عقاب دریایی و زنگوله بال هستند که همه آن ها برای دوستداران طبیعت نام آشنا هستند.
برای امنیت آنها که با حرکات هماهنگ و پروازهای یکدست خود جلوه های بهشتی در پهن دشت استان خلق می کنند، گشت هایی در سطح ایستگاه ها مستقر شده اند تا از شکار آنها جلوگیری شود.
هزاران پرنده وقتی قصد وداع دارند، واژه ها برای توصیف آن احساس عجز می کنند، یک آسمان پرنده، بسوی مقصدی که برای خودشان معنا دارد و برای رسیدن به آن بی تابی نشان می دهند، شاید در آنسوی این تالاب محبوبی منتظرشان باشد.
مشکل این پرندگان که بعضأ موجب تلفات می شود، یخ زدگی آبگیرهاست که با انجماد محیط زندگی آنها، گاهی صدها قطعه پرنده مهاجر جان می دهند. صیادان متخلف هم از کمین هایی هستند که جان این مخلوقات بی آزار را تهدید می کنند.
هر چند اداره کل محیط زیست خراسان رضوی در سال های اخیر کوشش زیادی برای کاهش این مشکلات بازگشت توام با سلامت آنها فراهم کرده است، اما تقویت گشت ها و اعمال قانون باز هم می تواند به امنیت این مرغان خوش صدای میهمان کمک کند.
..........................................
گزارش: امیرعلی ابراهیمی
نظر شما