به گزارش خبرگزاری مهر، محمود رضا سجادی سفیر ایران در روسیه در گفتگو با نشریه ژئوپولتیک وابسته به جنبش اوراسیا درباره راهبرد ژئوپلیتیک ایران و سیاست بلند مدت ایران در رابطه با منطقه و جهان تصریح کرد: اصل اساسی سیاست خارجی ما ایستادن در برابر زور و زورگویان و دفاع از منافع ملی کشور است. اصل دوم تلاش برای ساختن جهانی عادلانه برای کل بشریت است و تلاشهای منطقه ای و بین المللی ما نیز در این بستر معطوف شده است.
وی افزود: در حال حاضر در جهانی زندگی می کنیم که مملو از شرارت و ستم است و رهبری آمریکا که تبلور شیطان است خود را هژمون و حاکم جهان می داند. این کشور با کمک نیروی نظامی و تبلیغات غیر شرافتمندانه می کوشد تا ثروتهای مادی دیگرکشورها را تصاحب کند. اما برای نیل به این هدف ، دولت این کشور می کوشد تا از راه فریب دیگر کشورها را جلب و آنها را از مسیر توسعه ملی منحرف کند. ما بر این اعتقادیم که چنین تلاشهایی ستمی جدی به بشریت است و آمریکا ستمگر اصلی جهان است بنابراین اهدافی همانند بیدارسازی ملتها و اگاه ساختن آنها از حقایق از جمله روشهای مبارزه با ستم است.
سجادی درباره خطرات و تهدیدات مربوط به اوضاع کنونی در کشورهای عربی بیان داشت: آنچه که در کشورهای عربی رخ می دهد در 32 سال پیش در ایران رخ داد. طبیعی است که کشورهای عربی نمی خواهند با تحقیری که 60 سال است از سوی آمریکا و اسرائیل با آن مواجه هستند آشتی کنند.
وی افزود: برای همین آنها بر این گمانند که دولتهای خود فروخته آنان ابزار تحقیر ملتها هستند. ما هم با همین وضع روبرو بودیم ولی از طریق یک انقلاب مردمی رژیم شاه را بر کنار کردیم.
سفیر ایران در مسکو تاکید کرد: در رابطه با کشور ما ، گمان بنده این است که این حوادث تنها موضع ایران را تحکیم می کند. فکر می کنم که در چنین اقدامات اعتراضی و تظاهرات مردمی دو نکته نهفته است: تغییرات اصولی در این کشورها و در دولتهای آنها رخ نخواهد داد، هرچند حاکمان آتی درک می کنند که باید محتاط تر باشند.
وی یادآور شد: این رژیم ها قابل تغییر هستند که خود موجب بقدرت رسیدن دولتهای مردمی میباشد. در هرصورت هر دولت جدیدی که در این کشورها به قدرت برسد با ما همکاری خواهد کرد. زیرا ما براین اعتقادیم که رویدادهای کشورهای اسلامی عربی موجب بیداری همگانی خواهد شد که خود به کاهش نفوذ آمریکا در این منطقه می انجامد.
سجادی در پاسخ به این سئوال که در حال حاضر موقعیت برخی از کشورهای منطقه ای از جمله ایران در حال دگرگونی است و برخی از کارشناسان بین المللی بر این گمانند که جایگاه ایران همانند دیگر کشورهای منطقه ای مثلا ترکیه رو به صعود است تصریح کرد: حقیقتا این امر در حال رخ دادن است و اگر دولتهای کشورهای منطقه عاقلانه تر رفتار کنند در آن صورت نفوذ آنها افزایش خواهد یافت. در یک زمانی قاره آفریقا محل رویارویی منافع پرتغال ، فرانسه ، انگلیس بود و طبیعتا خونریزیهای زیادی که در خاورمیانه صورت می گیرد در اثر رویارویی بین این دولتها است اما اگر ملتهای این منطقه قوی باشند در آنصورت به بیگانگان اجازه دخالت در امور خود را نخواهند داد.بنابراین بر این گمانیم که با وجود یک روسیه قوی ، ایرانی نیرومند و ترکیه ای قوی آینده منطقه ساخته شود.
وی درخصوص نگرش مذهبی و شیعه سنی به تحولات منطقه گفت: جدا کردن شیعه و سنی مبنایی برای بروز رویارویی میان گروههای قومی است ما اصل را بر قرآن می گذاریم که طبق مذهب در آن از هدف واحد و جبهه واحد در جهت خدای واحد سخن گفته می شود.
سجادی گفت: طبق قرآن دو جبهه وجود دارد جبهه وحدانیت و توحید و جبهه شیطان که محرک درگیریهاست . بنابراین طبیعی است که ما رابطه متقابل خوبی با نمایندگان دیگر کشورها بدون توجه به شیعه و یا سنی بودن آنها خواهیم داشت. و اما موضع آمریکا تضعیف خواهد شد . ما از جمعیت سنی نوار غزه ، سیاه پوستان و مسیحیان در دولت سابق رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی و شیعیان بحرین حمایت کردیم. بنابراین اصل ما دفاع از ملتهای مستضعف جدای از مذهب آنهاست خواه شیعه ، سنی ، مسیحی و یا پیرو آئین دیگری باشند.
خبرنگار این رسانه پرسید آیا تهدید انتقال بی نظمی های خیابانی از کشورهای عربی به ایران وجود دارد؟ که سجادی در پاسخ گفت: ریشه های آشوبها در ایران و دیگر کشورها متفاوت هستند و تمیز دادن آنها با توجه به رسانه های غربی و رفتار آنها ممکن است.
وی افزود: در برخی از کشورهای عربی ملتها از نظام تحمیل شده به آنها خسته شده اند. افزون بر این رژیمهای حاکم این کشورها سالهاست که در این کشورها حکومت می کنند. مبارک از طریق انتخابات مردمی به قدرت نرسید و حدود 30 سال بر مصر فرمان راند.
سجادی گفت: همین موضوع در مورد بن علی در تونس نیز صدق می کند. بنا بر این در این کشورها اکثریت، اپوزیسیون را تشکیل می دهد و اقلیت طرفدار حکومت است و حتی از ارتش در این کشورها کاری ساخته نیست و تسلیم اپوزیسیون می شود.
وی تاکید کرد: در مورد ایران قضیه بر عکس است اکثریت نظام انقلابی را بر سر کار آورد و امروز نیز از آن حمایت می کند. 11 فوریه سالگرد انقلاب اسلامی بود و جمعیت میلیونی در تهران و دیگر شهرها به خیابانها آمدند تا این روز را جشن بگیرند.اما ما نیز اقلیتی داریم که مورد حمایت غرب است و وضعیت بحرانی در کشور ایجاد می کند.
وی ادامه داد: آمریکا اراده خود را از طریق کنترل اقلیت بر اکثریت تحمیل می کند و آنرا دمکراسی می نامد حتی اگر رهبر این کشور 30 سال است که برآن حکومت می کند. اما اگر اکثریت ملت از آمریکا تبعیت نکند آنوقت واشنگتن این کشور را بعنوان دمکراتیک نمی شناسد هرچند که انتخابات در آنجا برگزار شده باشد. بنابراین به شما اطمینان می دهم که در ایران چنین اوضاع بحرانی نظیر آنچه که در کشورهای عربی وجود دارد نخواهد بود.
سفیر ایران در پاسخ به این سئوال که پس از امتناع ریاست فدراسیون روسیه از فروش سامانه های دفاع ضد هوایی اس- 300 به ایران برخی از سردی روابط متقابل دو کشور سخن گفتند.آیا به نظر شما می توان از تیرگی واقعی روابط سخن گفت؟ بیان داشت: من پنهان نمی کنم که در میان افکار عمومی و نمایندگان ایران رنجش های مشخصی از روسیه در این رابطه وجود دارد و آن پویایی که قبلا در روابط متقابل وجود داشت مشاهده نمی شود. در عین حال نمی توان این روابط را سرد نامید زیرا روابطی اصولی هستند.
وی افزود: دولتهای دو کشور به اهمیت و حساسیت روابط دو جانبه واقفند. ملاقات دو رئیس جمهور در باکو و دو مکالمه تلفنی که پس از این دیدار صورت گرفت موید این امر است. ایران اصل را بر این گذاشته است که رابطه فرهنگی و اقتصادی با روسیه باید توسعه و تحکیم یابد. اما در قالب میان مدت و با توجه به اوضاع، همکاریهای نظامی- فنی احتمالا برقرار نخواهد شد.
وی درخصوص پروژه های همکاری ایران و روسیه تصریح کرد: تعدادی از پروژه ها وجود دارد که راکد مانده اند اما به نظر من در سال 2011 پیشرفتهای مشخصی در همکاری ما حاصل خواهد شد. در حال حاضر همکاری را در زمینه حمل و نقل آغاز کرده و امور مربوط به کریدور بین المللی شمال- جنوب را بهبود می بخشیم . مذاکراتی صورت گرفته و موافقتهایی در زمینه انرژی حاصل شده است. علائق مشترکی در زمینه صنعت از جمله دربخش معدن و سرمایه گذاری در این بخش توسط طرفین وجود دارد. بنابراین به نظر من سال 2011 چشم انداز جدیدی درروابط متقابل دو کشور از نظر اقتصادی خواهد گشود.
این رسانه پرسید آیا بهبود اوضاع در زمینه تعامل با کشورهای اتحادیه اروپا ، آمریکا و اسرائیل که همواره منتقد برنامه هسته ای ایران وجود دارد ؟ آیا سانحه در نیروگاه اتمی « فوکوشیما » در ژاپن می تواند در برنامه اتمی ایران تاثیر گذار باشد که سفیر ایران گفت: در ابتدا می خواهم تاکید کنم که ما اسرائیل را به عنوان یک کشور به رسمیت نمی شناسیم. این یک تفکر صهیونیستی است که سرزمین فلسطین را غصب کرده است اما متاسفانه این تفکر بمب اتمی هم در اختیار دارد که تهدیدی هم برای بشریت است.
وی گفت: همه جهان باید وضعیت اسرائیل در رابطه با بمب هسته ای را مشخص کند. و اما در رابطه با اروپا و آمریکا اگرآنها از مطالبات غیر قانونی خود امتناع کنند در آن صورت ما می توانیم با آنها همکاری کنیم. فعلا که ما شاهد سیاست استانداردهای دو گانه در رابطه با برنامه هسته ای ایران هستیم و چنین رویکردی ناعادلانه است. اما ما کاملا از مقررات و قوانین بین المللی حمایت می کنیم و قرارداد منع تکثیر سلاحهای هسته ای را امضا کرده ایم و از حق استفاده از فناوری اتمی برخورداریم. ما برای ایجاد جو اعتماد با نصب دوربینهای آژانس موافقت کرده و اجازه دادیم تا از تاسیسات ما بازرسی کنند.
سجادی خاطرنشان کرد: آنچه که در ژاپن رخ داد و بحث های مشخصی را برانگیخت ، به نظر من به هیچوجه نمی تواند بر سیاست ما تاثیر بگذارد. احتمالا در آنجا هزینه های تکنولوژیکی در ارتباط یا ساخت این نیروگاهها در ژاپن وجود داشته است. ژاپنی ها باید استانداردهای خود را در رابطه با کار این نیروگاهها و شرایط عوارض جغرافیایی تغییر دهند. بازهم باید از کسانی که بانی فناوری اتمی در ژاپن بوده اند پرسید.
سجادی درباره اقدامات امریکا علیه ایران بیان داشت:به نظر من کافی است که ملت ما راضی باشد و کشور شکوفا شود اکنون چند سال است که آمریکا ایران را تهدید به حمله نظامی می کند.اما چرا آنها این کار را عملی نمی کنند؟ برای اینکه آنها بخوبی می فهمند که نه تنها ارتش ایران بلکه هر ایرانی در هرکجای این سیاره که باشد در برابر آنها خواهد ایستاد زیرا ملت ایران کشور و دولت خود را دوست دارد. من بر این گمانم که مهم، حفظ وحدت ملت و ادامه توسعه کشور است تا تعامل با کشورهای دوست قویتر و صدای ما در همکاری بین الملل شنیده شود.
وی اظهار داشت:می خواهم به دو نکته دیگر اشاره کنم نکته اول خطاب به ملت خوب روسیه است. دروغ هر چند هم که قوی باشد به هر حال از بین رفتنی است بنابراین فکر کردن در این باره که همکاری با دروغ می تواند منافعی داشته باشد خود را فریفتن است. آن کس که با شیطان همکاری می کند به خود ضربه می زند و از هیچ منفعتی نمی تواند صحبتی در میان باشد زیرا شیطان برای هیچکس خیر نمی طلبد.
سفیر ایران گفت: نکته دوم خطاب به ملت آمریکاست . رفتار دولت آمریکا در منطقه ما شرم آور است و ملتهای این منطقه همه این را می فهمند. بنابراین نفرت آنها از آمریکا هر روز در حال افزایش است. در آمریکا می گویند برای پیشگیری از مرگ شهروندان غیرنظامی لیبی باید این کشور را بمباران کرد. اما معلوم نیست که اکثریت و اقلیت با کیست و چه کسی برحق است و یا نیست و اما در بحرین مشهود است که اکثریت علیه دولت است که تظاهر کنندگان را سرکوب می کند. اما آمریکا نه تنها با اینکار مخالفتی ندارد بلکه از مداخله خارجی در این کشور برای سرکوب تظاهرات مردمی حمایت کرده و آن را توسعه می بخشد. و چنین رفتار دورویانه ای بسیار شرم آور است .
وی در پایان گفت: بنابراین ملت آمریکا باید بر دولت خود فشار بیاورد تا رویکرد خود را در رابطه با مردم این منطقه تغییر دهد.
نظر شما