به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، بخش میمند در 100کیلومتری جنوب شیراز واقع شده و به واسطه برخورداری از باغها و مزارع گل متعدد و گلاب با کیفیت خود به گلخانه فارس شهرت گرفته است.
میمند دارای یک هزار و 200 هکتار سطح زیر کشت باغهای گل محمدی دیمی و آبی است که بخش آبی آن در دشتهای میمند و تابعه و دیم در ارتفاعات شمالی و جنوبی مشرف به میمند یا ارتفاعات منطقه هایی به نام خرسان، آپادانا و.. کشت می شود.
طی این سالها همواره تولیدکنندگان اعلام می کردند که آنچه قمصر کاشان و سایر شهرها به عنوان گلاب و عرقیات تولید شده منطقه خود عرضه می کنند و در این خصوص نیز تبلیغات وسیعی نیز صورت می گیرد چیزی نیست جز محصولات میمند که در گمنامی و مظلومیت در حال تولید شدن است.
تولید کنندگان این موضوع را نیز مطرح کردند که عرقیات و گلاب میمند به صورت غیر مستقیم به اروپا ارسال شده و پس از تبدیل شدن به مارکهای معروف عطر و ادکلان دوباره با قیمتهای چند ده برابری به کشور باز می گردند.
در این رهگذر نیز بارها تاکید شده که تمام این مسائل را می توان با مدیریت مناسب به سود استان فارس و اقتصاد میمند تمام کرد به گونه ای که به احداث کارخانه های تبدیل و فرآوری در استان فارس و میمند و یا ایجاد برند برای تولیدات میمند و در این رهگذدر انجام تبلیغات وسیع و اطلاع رسانی گسترده پیرامون گل و گلاب میمند تحولی عظیم را در این بخش باید ایجاد شود.
موقوفه بودن زمینهای منطقه باعث می شود که کارخانه داران نتوانند چندان سرمایه گذاری در این بخش داشته باشند و این یکی دیگر از مشکلاتی بود که بارها از سوی مردم و سرمایه گذاران مطرح شد.
این مسائل همه دست به دست هم داد تا مسئولان در این رابطه به فکر اتخاد تدابیر مناسبی بیافتند که در این راستا کارگروهی برای میمند در استان فارس تشکیل شد و در مدت اندکی خوشه صنعتی میمند نیز راه اندازی شد و فعالیت خود را آغاز کرد.
اما ایجاد خوشه صنعتی و تشکیل کارگروه باعث نشد که تمام مشکلات، تمام شده تلقی شود و اینک که در آستانه 13 اردیبهشت ماه یعنی روز میمند قرار داریم هنوز مشکلات به حدی است که گلخانه فارس همچنان به شکل جدی نیازمند کمک و دست یاری مسئولان باشد.
خشکسالیهای مستمر امان تولید کنندکان گل را بریده و در این راستا کمکهای بانکی می تواند کارگاه های تولید گلاب را سرپا نگه دارد که در این خصوص باید به شکل جدی وارد کار شود.
گلاب میمند همچنان در مظلومیت و گمنامی به سر می برد و تولیدات گمنام و بی نام و نشان آن کام دیگر استانها را که گلاب میمند را به نام خود عرضه می کنند شیرین کرده است و در این راستا هنوز مسئولان باید برای معرفی و اطلاع رسانی بیشتر گلاب میمند تلاش کنند.
عکسها تزئینی است
در این خصوص بخشدار میمند در گفتگوبا خبرنگار مهر در شیراز با بیان اینکه از هر تن گل محمدی در کارگاه های سنتی 100 تا 125 گرم اسانس گل محمدی به دست می آید، بیان کرد: در کارگاه های صنعتی از هر تن 250 گرم اسانس گل محمدی به دست می آید و در حال حاضر در کشورهای دیگر نوعی تکنولوژی جدید نیز به وجود آمده که از هر تن یک کیلوگرم اسانس به دست می آید.
مختار شریفی با بیان اینکه هر کیلو اسانس گل محمدی بین 11 تا 12 هزار دلار به کشورهای اروپائی فروخته می شود، عنوان کرد: این کشورها پس از تبدیل اسانسها به عطر و ادکلان آنها را با قیمتهای گزاف به ایران و سایر کشورها صادر می کنند.
وی با بیان اینکه گل محمدی در میمند به صورت آبی و دیمی کشت می شود، تصریح کرد: این گلها به خصوص دیم از نظر ارگانیک آنگونه هستند که برای دفع آفات از سموم استفاده نمی شود.
بخشدار میمند با بیان اینکه از هفته آینده برداشت گل محمدی در میمند آغاز می شود، افزود: بین 200 تا 300 هکتار سطح زیر کشت گل محمدی در میمند است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اثرات خشکسالی بر روی تولید گلهای محمدی نیز عنوان کرد: تعداد زیادی از باغات خشک شده و در سال جاری به احتمال زیاد با کاهش برداشت رو به رو خواهیم بود.
شریفی ادامه داد: براساس گزارشات رسیده به دلیل کاهش گلهای محمدی در سال جاری نمی توانیم به کاشان گل صادر کنیم به همین دلیل تولید کنندگان با تولید کنندگان کاشانی قراردادی منعقد نکردند.
وی با اشاره به اینکه تقاضا برای صادرات گل محمدی میمند زیاد است، گفت: با توجه به کیفیت گلهای محمدی میمند برای تولید گلاب تقاضا در این خصوص بسیار زیاد است اما به دلیل اینکه حمایت کامل و مناسبی از سوی مسئولان صورت نمی گیرد امکان افزایش سطح زیر کشت وجود ندارد.
بخشدار میمند یکی دیگر از مشکلات این حوزه را عدم وجود کارخانه با برند معروف در این استان دانست و افزود: گلهای محمدی میمند به کاشان صادر می شوند و پس از تبدیل به گلاب با برندهای کارخانه های کاشان در بازار عرضه می شودکه این مایه تاسف است.
شریفی با اشاره به اینکه تاکنون چندبار از مسئولان تقاضا کرده ایم تا در فصل برداشت گل از میمند بازدید داشته باشند، عنوان کرد: تاکنون مسئول چندانی در اردیبهشت ماه به میمند برای بررسی مشکلات تولید کننده گل و گلاب نیامده است.
وی خاطرنشان کرد: میمند به واسطه ظرفیتها و توانایی هایی که دارد می تواند برگزار کننده جشنواره بین المللی گل و گلاب باشد و این منطقه سه برابر کاشان نیز گل محمدی تولید می کند اما قرار است این جشنواره در کاشان برگزار شود.
مشکلات، تولید کننده گلاب را به سمت تولید انگور برده است
بخشدار میمند با اعلام اینکه بین 40 تا 50 درصد کاهش گل محمدی داریم، تصریح کرد: به دلیل وقوع خشکسالیهای پیاپی و کم توجهی برخی از مسئولان تعدادی از تولید کنندگان گلهای محمدی به سمت تولید انگور رفته که این هم جای تاسف دارد.
شریفی با اشاره به اینکه از سال گذشته کارگروهی برای بررسی مشکلات میمند و تولید کنندگان این منطقه و بررسی موضوع موقوفه بودن اراضی منطقه تشکیل شده است، اظهار داشت: در این کارگروه اختلافات پیرامون مقوفه بودن زمینها بررسی شد اما اقدام چندان مناسب و موثری صورت نگرفته است.
وی با اشاره به فعال شدن خوشه صنعتی عرقیات میمند نیز بیان کرد: در حال حاضر این خوشه فعال است و کارصادرات را انجام می دهد اما تاکنون به اهداف مد نظر نرسیده است.
بخشدار میمند متذکر شد: اگر بحث تبلیغات عرقیات میمند، بسته بندی عرقیات در استان و صادرات آن به صورت وسیع پیگیری شود در شناخت میمند به عنوان شهر گل و گیاه موثر است اما در حال حاضر مسئولان استان رغبت چندان زیادی برای این کار ندارند.
رئیس اتحادیه گلاب گیران میمند: 60درصد از باغات گل محمدی میمند رو به نابودی است
رئیس اتحادیه گلاب گیران میمند نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در شیراز با بیان اینکه 60 درصد از باغات گل محمدی میمند رو به نابودی است، افزود: 80 درصد از مواد اولیه مربوط به عرقیات، گیاهان دارویی، گل محمدی، نسترن و بید مشک کشور در میمند تامین می شود اما هیج نشانی از میمند نیست و می توان گفت که شهر میمند گمنام است.
محمد رئیسی علت اصلی گمنام بودن میمند را کم لطفی برخی مسئولان استان دانست و اظهار داشت: مسئولان استان برای رسیدن میمند به آنچه در شان و منزلتش است هیچگونه تلاش موثر و کاملی انجام نمی دهند.
وی با بیان اینکه در گذشته 150 تن گل محمدی از میمند به کاشان صادر می شد، تصریح کرد: نزدیک بودن کاشان به تهران و تبلیغات وسیع و گسترده ای که پیرامون عرقیات این منطقه صورت می گیرد باعث شده که تقاضا برای گلاب کاشان زیاد باشد در صورتیکه گلاب کاشان از گلهای محمدی میمند تولید می شود.
حاضر بودیم با هزینه تولیدکنندگان جشنواره گلاب را در میمند برگزار کنیم
رئیس اتحادیه گلاب گیران میمندبا بیان اینکه بحث موقوفه بودن میمند جلوی پیشرفت تولید کنندگان را گرفته است، افزود: ما حاضر بودیم که با هزینه خودمان به مناسبت روز میمند که 13 اردیبهشت ماه است جشنواره ای برگزار کنیم اما برخی از مسئولان استانی مقداری کوتاهی کرده و این جشنواره در کاشان برگزار می شود.
وی ادامه داد: با بررسی تاریخچه گل و گیاه می توان به این موضوع پی برد که ریشه گل از میمند است اما اینکه چرا به جایگاه در خور و شان خود نرسیده جای سئوال و تاسف دارد.
رئیسی گفت: در گذشته بالغ بر یک هزار و 100 هکتار سطح زیر کشت گل محمدی در میمند بود اما در حال حاضر خشکسالی و کم توجهی مسئولان باعث شده که سطح زیر کشت در میمند 400 تا 500 هکتار باشد.
همچنین یک تولید کننده دیگر گل محمدی در میمند در خصوص مشکلات تولید کنندگان میمند نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در شیراز نیز بیان کرد: کارشناسان اداره بهداشت در خصوص کارگاه های سنتی ایراد گرفته اند و خواستار صنعتی شدن تولید عرقیات هستند که در صورت تحقق این امر تعداد زیادی از کارگاه های سنتی تعطیل می شوند.
جلال میمندی افزود: تولید کنندگان گلاب در میمند منکر صنعتی شدن نیستند اما نباید به بهای صنعتی شدن تمامی کارگاه های سنتی را در میمن نابود و تعداد زیادی از مردم را بیکار کرد.
وی عنوان کرد: در کشورهای پیشرفته در کنار صنعتی شدن به تولیدات سنتی نیز ارزش قائل می شوند و 90 تا 95 درصد از عرقیات به صورت سنتی است زیرا ماندگاری و خواص آن بیشتر از صنعتی است.
این تولید کننده اضافه کرد: از مسئولان استان می خواهیم که نسبت به توسعه و گسترش عرقیات میمند توجه بیشتری کرده و من نیز به عنوان تولید کننده این قول را می دهم که در صورت حمایت از ما به گونه ای فعالیت کنیم که به نقطه شایسته میمند برسیم.
به گزارش مهر، به هر حال باید در نظر داشت که توسعه میمند در حوزه تولیدات گلاب و عرقیات می توان استان فارس را در بخشهای مختلف نظیر گردشگری، اقتصادی و... متحول سازد اما در این خصوص باید مدیریت مناسبی داشت و چشم اندازهای لازم را نیز تعریف کرد.
ایجاد خوشه صنعتی یکی از کارهای موثر و مفید در این خصوص بود که باید بازهم در این خصوص کارهای لازم را صورت داد.
ایجاد کارخانه های مدرن و گسترده برای فرآوری، بسته بندی و...، برندسازی محصولات و تبلیغات گسترده باعث می شود که گلاب میمند در بخشهای استانی، ملی و فراملی جایگاه خود را پیدا کند.
نظر شما