به گزارش خبرگزاری مهر، محققان در تلاشند شیار تونگا را مورد مطالعه دقیق قرار دهند، ساختاری عمیق در میانه صفحه تکتونیکی اقیانوس آرام که در عمیق ترین نقطه از سطح 10 هزار و 882 متر فاصله دارد و به زیر لایه هند-استرالیا فشرده شده است.
ساکنان جزیره تونگا معمولا زمین لرزه های شدیدی را تجربه می کنند که یکی از اخیرترین این زمین لرزه ها 6.4 ریشتر بوده است.
این پروژه اکتشافی که یک ماه به طول خواهد انجامید بر روی منطقه ای ویژه در بستر اقیانوس متمرکز خواهد شد جایی که آتشفشانهای زیر دریایی در حال کشیده شدن به سوی این گسل هستند. دانشمندان در تلاشند با این مطالعه از تاثیر کوه های زیر آب بر روی وقوع زمین لرزه ها آگاهی بیشتری پیدا کنند.
این آتشفشانها بر روی شیار چهار هزار کیلومتری "لوئیزویل" قرار گرفته اند و برای صفحه اقیانوس آرام، عملکردی مشابه ترمز دارند و در عین حال زمین لرزه هایی که در این صفحه رخ می دهند را تشدید می کنند. منطقه ای که این آتشفشانها به درون بستر دریا کشیده می شوند نسبت به سایر نواحی خط گسلی ارتعاشات زمینی کمتری را تجربه می کند.
پشتیبانی این پروژه اکتشافی به عهده شورای تحقیقات زیست محیطی بریتانیا بوده و در پایان آن مطالعات دقیقی انجام گرفته و طی هفت بار عبور از این منطقه مدلهای سه بعدی از خط گسلی تهیه خواهد شد. به گفته "تونی واتز" از دانشگاه آکسفورد هدف اصلی درک این مطلب است که آیا کوه های دریایی عامل بروز زمین لرزه هستند و یا از بروز آن جلوگیری می کنند.
به گفته محققان مناطق فرورانشی از قبیل شیار تونگا می تواند منجر به شکل گیری سونامی های عظیم، مشابه آنچه در ژاپن رخ داد شود. مطالعه جدیدی که بر روی زمین لرزه سال 2001 پرو انجام گرفته نشان می دهد کوه های زیر آبی می توانند امواج لرزه ای را 40 ثانیه قبل از آزاد شدن کنترل کنند.
همچنین مطالعه ای که بر روی زمین لرزه سال 1946 ژاپن انجام گرفته تصاویری از کوه های زیردریایی به ثبت رسانده که تا عمق 10 کیلومتری کشیده شده و توانسته اند شدت و قدرت تخریب زمین لرزه و وقوع سونامی را محدود کنند.
بر اساس گزارش بی بی سی، از این رو دانشمندان برای درک دقیق تاثیر کوه های زیر دریا بر روی خطر زمین لرزه ها و سونامی به گردآوری اطلاعات بیشتری نیاز خواهند داشت.
نظر شما