دکتر الیزابت اندرسون استاد فلسفه و مطالعات زنان در دانشکده جان رالز دانشگاه میشیگان در مورد وجود ضوابط تفکر و باور به خبرنگار مهر گفت: رهنمودهای کلی و عمومی در مورد تفکر وجود دارند که مقبولیت و مشروعیت جهانی دارند. به عبارت دیگر این رهنمودها و اصول از لحاظ جهانی پذیرفته شدهاند.
وی افزود: قوانین منطق محدودیتهای مفهومی را متوجه برخی باورها میکنند. این قوانین میتوانند باورهای جدید را ایجاد کنند. این باورهای جدید از باورهای قبلی استنتاج میشوند. با این وجود منطق استنتاجی و قیاسی یکی از شیوههای تحقیق و جستجو است.
مؤلف "ضرورت یکپارچگی" گفت: تحقیق تجربی نیز شیوهای پذیرفته شده است. پیش فرضهای این تحقیق مبتنی بر مشاهدات و ادراکات است و مستلزم بازنگری در باورهایی است که با ادراکات و مشاهدات همخوانی و همسویی ندارند.
اندرسون یادآور شد: علاوه بر سنتهای تحقیقاتی که مورد پذیرش جهانی هستند، سنتهای تحقیقاتی و پژوهشی محلی و بومی وجود دارند که مختص به جوامع پژوهشی خاصی هستند. اما این گونه نیست که این سنتها همیشه از طریق جهتگیریهای علمی مورد شناسایی قرار گیرند.
وی افزود: برای نمونه برخی رشتهها و حوزههای تحقیقاتی و پژوهشی مثل روانشناسی و شیمی بر آزمایش و تجارب آزمایشگاهی تأکید دارند. این در حالی است که علم اقتصاد بر مدل انتخاب عقلانی تأکید دارد. اما این روش مورد توجه برخی جوامع تحقیقاتی از جمله انسان شناسی فرهنگی نیست. انسان شناسی فرهنگی بر روشها و متدهای تفسیری تأکید و اصرار دارد.
اندرسون با اشاره به اینکه همواره باید از ترکیب و تلفیق استانداردهای تحقیقاتی و فکری با فرهنگ بومی خودداری کنیم، گفت: هر فرهنگ دربردارنده سنتهای گوناگون تحقیقاتی و فکری است. البته این شیوهها و استانداردها ممکن است در فرهنگهای دیگر نیز تجربه شده و مورد پذیرش آنها باشند.
استاد فلسفه و مطالعات زنان در دانشکده جان رالز دانشگاه میشیگان در پایان تصریح کرد: باید بدانیم نباید در دام یک شیوه و روش خاص گرفتار شویم و اینگونه بپنداریم که تنها شیوه تفکر آن است و شیوه درست همان شیوه فکری ماست.
نظر شما