به گزارش خبرنگار مهر، بدل شدن موشها به موشهای ترانسژنیک یکی از پدیده های علمی مهم است به گونه ای که امروزه این موشها جزء ضروری مجموعه ابزارهای تجربی دانشمندان برای تحقیق درباره ژنها و نقش آنها در سلامت و بیماری هستند.
وجود این موشها ناشی از اکتشافات دو برنده جایزه نوبل پزشکی در سال 2007 است. این محققان به دنبال شیوه هایی برای تغییر دادن ژن های معین در پستانداران بودند تا از این راه ژنهای جدیدی را به درون سلولها وارد کنند تا نقایص ژنتیکی منتهی به بیماریها را تصحیح کنند.
اهمیت تحقیق در زمینه موشهای ترانس ژن در زمینه مدل سازی بیماریهای مختلف زمینه جدید تحقیقاتی در کشور شده است و در این راستا پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری اقدام به راه اندازی مرکز ملی تولید و تکثیر موش تراریخت (ترانس ژن) کرده است.
دکتر فرید حیدری - عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه این مرکز روز یکشنبه اول خرداد ماه سال جاری در این پژوهشگاه افتتاح خواهد شد، گفت: موشهای تراریخت نقش مهمی در تحقیقات بنیادی به ویژه در تحقیقات پژشکی در حوزه های ژنتیک، فارماکولوژی (دارو سازی) و سم شناسی دارد.
وی با اشاره به خلاهای موجود در زمینه تحقیقات در زمینه موشهای ترانس ژن، خاطر نشان کرد: در سالهای اخیر مراکز پژوهشی چون رویان در زمینه موشهای تراریخت تحقیقاتی را آغاز کردند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری به بیان اهمیت مرکز ملی تولید و تکثیر موش تراریخت پرداخت و یاداور شد: با افتتاح این آزمایشگاه، خوراک تحقیقاتی لازم برای محققان علوم زیستی و ژنتیک پزشکی فراهم می شود ضمن آنکه از طریق موشهای ترانس ژن می توان روشهای درمانی برای کلیه بیماریهایی که ژنتیک در آن نقش دارند عرضه کرد.
وی ایجاد زمینه ای مناسب برای تولید مواد بیولوژیکی را از دیگر مزایای این مرکز تحقیقاتی نام برد و اضافه کرد: به عنوان مثال اگر در بخش فارماکولوژی (دارو سازی) محققان از عصاره گیاه دارویی برای درمان بیماری دیابت تولید کنند و بخواهند اثرات آن را بررسی کنند، از لحاظ اخلاقی بررسی اثرات دارو بر روی نمونه های انسانی جایز نیست از این رو در مراکز تحقیقاتی موشهای دیابتی تولید می شود تا آن دارو در مدلهای موشی آنالیز شود.
حیدری همچنین به چاپ مقالات علمی در مجلات علمی بین المللی اشاره کرد و توضیح داد: تعدادی از مجلات معتبر بین المللی مقالاتی که در حوزه فارماکولوژی و یا درمان بیماریها باشد، ادعای محققان را بدون نتایج تست بر روی حیوانات آزمایشگاهی پذیرش نمی کنند.
وی به موفقیت محققان این پژوهشگاه در زمینه درمان برخی از بیماریها اشاره کرد و ادامه داد: از آنها خواسته شده است که این روشها را در موشهای تراریخت آنالیز کنند تا اطلاعات آنها مورد پذیرش قرار گیرد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری اولویت اول مرکز ملی تولید و تکثیر موش تراریخت را همکاری با دانشمندان ایرانی خارج از کشور ذکر کرد و اظهار داشت: به منظور انتقال تکنولوژی اولویت همکاری این مرکز با دانشمندان ایرانی خارج کشور بوده است و علاقه مندیم که هم تحقیقات خود را در اختیار آنها قرار دهیم و هم از آنها کمک بگیریم تا تحقیقات خود را توسعه دهیم.
نظر شما