حسین تفکری مشاور رئیس سازمان دارالقرآن کریم وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با جایگاه کتاب دینی در بازار نشر امروز گفت: کتابهای دینی و مذهبی در کشور از ظرفیت بسیار مناسبی برخوردار است، چرا که پس ازانقلاب اسلامی رویکرد مردم به این کتابها و کتابهای حوزه مذهبی بسیار مثبت و بازار خوبی برای آن فراهم شد.
وی افزود: به رغم ظرفیت و پتانسیل خوب این عرصه در جامعه، مشکلاتی نیز پیش روی عرصه چاپ و نگارش کتاب دینی است که یکی از بزرگترین آنها را می توان مسئله تکرار محتوا در این کتابها دانست.
وی با اشاره به اصلاح " کتاب سازی" توسط ناشران گفت: کتاب سازی در زمینه کتابهای دینی بسیار زیاد است و برخی از ناشرین با کنار هم گذاشتن مطالبی از منابع مختلف اقدام به چاپ کتاب می کنند که این آثار به علت عدم برخورداری از عمق مناسب ممکن است به اصل موضوع هم صدمه وارد کنند.
حسین تفکری تصریح کرد: درحالی که کثرت موضوعات تکراری قابل توجه شده است ، جای خالی برخی موضوعات به شدت خودنمایی می کند. کتابهای دینی در بازار نشر در یک موضوع بیش از حد زیاد و در برخی موضوعات کم در بعضی موضوعات دیگر نایاب و کمیاب هستند.
مشاور رئیس سازمان دارالقرآن کریم یادآور شد: در این میان برخی اشخاص از روحیه مذهبی مردم سوء استفاده می کنند و گاهی کتابهایی را وارد جامعه می کنند که دربرگیرنده مطالب خلاف واقع و یا حتی خرافی است. مسئولین ذیربط باید مانع چاپ چنین کتابهایی شوند. این کتابها مصادیق بسیاری دارند و درمیان خیل انبوه آنها می توان به انتشار کتابهای استخاره و تعبیر خواب اشاره کرد که اخیرا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای این کتابها مجوز چاپ صادر نمی کند. استخاره دارای آداب و شرایط خاصی است و باید با قرآن انجام شود.
تفکری که پیشتر ریاست انتشارات سازمان داراالقرآن را عهده دار بود با ابراز تأسف از انتشار و فروش این نوع کتابها اظهار داشت: چاپ کتابهای دینی و مذهبی باید از چاپهای معمولی، جوهرهای کمرنگ و غیر استاندارد خارج شود و در بهترین شکل ممکن به مخاطب ارائه شوند که این امر در رابطه با چاپ کتابهایی که اقشار کودک، نوجوان و جوان را هدف گرفته بیشتر باید مدنظر باشد.
حسین تفکری با اشاره به اینکه برخی ها تنها به گردآوی و کتاب سازی می پردازند گفت: این نوع کتابها تغییر و نوآوری محکمی ندارد و تنها جهت ارتقای آمار نشر کتاب توسط افراد منتشر می شوند. اگر در زمینه کتابهای دینی نیز چون قرآن که پس از تأسیس سازمان دارالقرآن از انتشار قرآنهای مغلوط جلوگیری شد، یک نهادی کتابهای دینی را با دقت بیشتری مورد نظارت قرار دهد بسیاری از مشکلات این عرصه رفع می شود.
مشاور رئیس سازمان دارالقرآن کریم اضافه کرد: فروش کتابهای دینی نیز از دیگر مشکلات این عرصه محسوب می شود، کتابهای دینی در مقایسه با کتابهای رمان و داستانی با فروش چشمگیری رو به رو نیستند و به رغم وجود بستر مناسب برای عرضه کتاب دینی فروش این کتابها یکی از عمده ضعفهای این عرصه محسوب می شود.
وی در ادامه توزیع را از دیگر مشکلات ناشران مذهبی عنوان کرد و گفت: درحال حاضر اقداماتی برای حمایت از کتابهای ارزشمند و نوآوری و پژوهشها صورت می گیرد اما این اقدامات هنوز کافی نیست. نویسندگان دینی علاوه بر اینکه باید مورد حمایت قرار گیرند از سویی باید به سمت موضوعات مورد نیاز هم هدایت شوند تا موضوعات تکراری حذف شود.
نظر شما