دکتر سید یحیی یثربی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره ضوابط و مقررات تفکر و باور گفت: مسلم است که برای تفکر و باور ضوابطی وجود دارد همانطور که انسانها از نظر ظاهر و نیازهایشان شباهتهایی با همدیگر دارند در نحوه تفکر هم میتوانند نزدیک به هم باشند و یکجور فکر کنند. این جریان را در خیلی جاها در عمل داریم . بطور مثال در فیزیک و شیمی ما دو جور تفکر نداریم آنها پدیدارها و قوانین طبیعت را یکجور به ما نشان میدهند.
این استاد بازنشسته گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی افزود: امروزه بشر در زندگی و شیوه گذران آن به یک اتحادی دست یافته است. برای مثال بشر امروز هواپیما را به جای اسب برای سفر اختراع کرده و ترجیح میدهد. به همین ترتیب درحوزه عقل هم به یک تفاهم رسیده است. بشر قدیم در خرافه و تعصب و جهالت درگیر بود و این باعث اختلاف میشد. اما بشر مدرن عقل را محور قرار داده و عقل که از احساسات و تعصبات و خرافات و جهالت جدا است محور همه کارهایش قرار داده است. بنابراین اینجا ما دیگر هندی و مسیحی و مسلمان و غیره نداریم. بشر به یک توافق جمعی بر اساس عقل دست یافته است، چرا که عقل ملاک تشخیص همه انسانهاست.
یثربی در مورد اینکه آیا این مقررات و ضوابط جنبه جهانشمول و فرا گیر دارند همچنین گفت: بله ، اگر عقل را حاکم بر زندگی کنیم باید گفت همه یک دین و اندیشه را میپذیرند. عقل انسان اورا به الحاد و بی خدایی نمیکشاند بلکه در پی کشف حقیقت است و این کار تنها با عقل قابل تصور است.
استاد فلسفه و عرفان اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی یادآورشد: انتقال قدرت امروزه با دموکراسی و انتخابات صورت میگیرد ، بشر دموکراسی را پذیرفته است. مردم دنیا چیزهای خوب را جهانی میکنند و از جهانی شدن رفتار نامناسب به شدت میپرهیزند. ما هم کارمان در عصر جهانی شدن معرفی دین اسلام بعنوان یک الگو برای جهانیان است، باید با اعمال خود راه درست زندگی را به دنیا نشان دهیم زیرا که اسلام به جز عقل به چیز دیگری تأکید نکرده است.
نظر شما