۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۹:۰۶

اخلاق باور-13/

استقلال فکری از مهمترین اصول تفکر است

استقلال فکری از مهمترین اصول تفکر است

عضو آکادمی هنر و علوم آمریکا و استاد فلسفه دانشگاه استنفورد با اشاره به اینکه تفکر دارای اخلاق و هنجارهایی است، گفت: استقلال فکری از مهمترین ضوابط تفکر محسوب می‌شود.

دکتر آلن وود عضو آکادمی هنر و علوم آمریکا و استاد فلسفه دانشگاه استنفورد در مورد وجود ضوابط تفکر و باور به خبرنگار مهر گفت: تفکر دارای اخلاق و هنجارهایی است. به عبارت دیگر انسان بر اساس اصول و هنجارهایی دست به تفکر می‌زند.

وی با اشاره به اینکه دو هنجار و ضابطه برای تفکر در مقایسه با سایر هنجارها از اهمیت بیشتری برخوردار هستند گفت: اولین هنجار این است که برای خودت فکر کنی. اگر شما فرد بالغ و کاملی هستید و صاحب اندیشه هستید پس دیگر نیازی نیست که برای دیگران فکر کنید و باید استقلال در تفکر داشته باشید.

وی افزود: البته این به معنای بی نیازی از سایر آرا و اندیشه‌ها نیست بلکه هر فرد می‌تواند و باید از افکار و آرای دیگران استفاده کند. اما موضوع این است که به رغم این وام گیری از آ و اندیشه‌های دیگران هر فرد باید "شخصیت" و "فردیت" خود را حفظ کند و آرا و باورهای خاص خود را داشته باشد.

مؤلف "اندیشه اخلاقی هگل"  تأکید کرد: نباید اجازه دهید دیگران برای شما فکر کنند و این استقلال فکری را از شما بگیرند.

عضو آکادمی هنر و علوم آمریکا در ادامه بررسی تشریح ضابطه دیگر تفکر پرداخت و گفت: ضابطه مهم دیگری که در مورد تفکر وجود دارد کنترل داشتن بر باورها، پندارها، آرزوها و غیره است.

کانت شناس برجسته معاصر تصریح کرد: هرگز چیزی را که به وسیله استدلالها و یا شواهد عقلانی و یا اصول درست جهانشمول مورد تأیید قرار نگرفته را نباید پذیرفت. در واقع این استدلالها و شواهد باید هر کسی که در جایگاه و موضع شما قرار بگیرد را قانع کند.

وی افزود: اگر شواهد نشان دهند که پیشرفت و توسعه اجتماعی در صورتی ممکن و محتمل است که مردم در برابر قدرت ظالم و غیر عادلانه بایستند و با آن مقابله کنند در این صورت آنها کاری عادلانه انجام داده‌اند.

وود با اشاره به اینکه باور برای تغییر، باور مناسب و ارزشمندی است، گفت: علت اینکه این باور درست است در این است که شواهد موجود از درستی باور افرادی که درصدد تغییر نظم موجود هستند حکایت دارد.

استاد فلسفه دانشگاه استنفورد در پایان یادآور شد: در واقع این نوع باور به عنوان ضابطه‌ای عقلانی شناخته می‌شود. چرا که مشوق یک تصمیم عقلانی است.

کد خبر 1302086

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha