۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۸:۲۳

جزئیات مهار گاز در کوهدشت/

کوههای کوهدشت در میان شعله های گاز / مهار گاز ظرف روزهای آینده

کوههای کوهدشت در میان شعله های گاز / مهار گاز ظرف روزهای آینده

خرم آباد - خبرگزاری مهر: بیش از دو هفته از نشت گاز در کوههای بخش رومشکان شهرستان کوهدشت می گذرد و در پی تلاش خبرنگار مهر برای گفتگو با مسئولان وزارت نفت یکی از کارشناسان مستقر در منطقه از مهار گاز ظرف حداکثر 5 روز آینده خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، اولین بار آتش سوزی به علت نشت گاز طبیعی در محل کوههای بخش رومشکان شهرستان کوهدشت در روز 28 فروردین ماه مشاهده شده که این امر هنوز ادامه دارد.

این در حالیست که به گفته مدیرکل مدیریت بحران استان لرستان ممکن است نشت گاز در این منطقه مربوط به حتی ماهها قبل باشد و اکنون مشتعل شده باشد با این اوصاف می توان فرض کرد که تنها در طول یکماه اخیر با اشتعال گاز در کوههای اطراف رومشکان، گاز طبیعی به عنوان سرمایه ای ملی به راحتی در حال سوختن است و هنوز عملیات مهار به نتیجه دلخواه دست نیافته است.

از سوی دیگر استمرار آتش سوزی در منطقه برخی نگرانیهای دوستداران محیط زیست را نیز برانگیخته است به طوریکه تشکلهای زیست محیطی در گفتگو با خبرنگار مهر از استمرار آتش سوزی با توجه به در پیش بودن روزهای گرم سال و همچنین خشک شدن مراتع و در پی آن آتش سوزی در مراتع و حتی زمین های کشاورزی رومشکان ابراز نگرانی کرده اند.

کارشناس وزارت نفت: علت نشت گاز هنوز مشخص نیست

کارشناس زمین شناسی وزارت نفت مستقر در منطقه در این رابطه در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر در خرم آباد در مورد علت نشت گاز اظهار داشت: این موضوع هم اکنون در حال بررسی است که در نهایت ظرف مدت چهار تا پنج روز آینده اعلام می شود.

فرجی با تاکید بر اینکه علت نشت گاز هنوز از دیدگاه کارشناسان مستقر در منطقه مشخص نیست، بیان داشت: آزمایش هایی روی چاههای نفت حفر شده در منطقه انجام شده است که نتیجه آن به زودی اعلام می شود.

وی در مورد برآورد میزان نشت گاز در منطقه رومشکان گفت: با توجه به اینکه گاز از حفره های مختلفی بیرون می زند برآوردی از میزان دقیق این گاز نداریم و حجم این گاز قابل مشخص کردن نیست.

این کارشناس وزارت نفت با تاکید بر اینکه نشت گاز در محلهایی که اکتشاف نفت انجام می شود طبیعی است، بیان داشت: در استان لرستان در منطقه سرکان مالکوه شعله های دائمی گاز را می توان دید که همواره روشن هستند.

10کارشناس ایرانی و چینی برای مهار گاز در منطقه مستقر هستند

فرجی در مورد نگرانیهای تشکلهای زیست محیطی در زمینه آتش سوزی در منطقه، بیان داشت: خوشبختانه با تلاش کارشناسان مستقر در محل آتش تحت کنترل قرار دارد و اقدامات لازم برای جلوگیری از سرایت آتش انجام شده است.

وی با تاکید بر اینکه هم اکنون هم کارشناسان ایرانی و هم کارشناسان چینی مشغول مهار گاز در منطقه هستند، افزود: در حال حاضر نزدیک به 10 نفر از کارشناسان شرکت ایرانی و چینی در محل مستقر هستند.

فرجی با اشاره به پیگیری اقدامات برای مهار نشت گاز، عنوان کرد: در این راستا تست سه چاه حفر شده در منطقه در حال انجام است که در نهایت پس از بررسی ها نتیجه و علت نشت گاز اعلام خواهد شد.

فعالیت 5 ساله اکتشاف نفت در منطقه کوهدشت

وی با ابراز بی اطلاعی از علت نشت گاز، تصریح کرد: علت یابی در این زمینه نیازمند بررسی های دقیق تر است که حداکثر ظرف روزهای آینده مشخص می شود.

این کارشناس وزارت نفت در مورد روند اکتشاف نفت در منطقه نیز به خبرنگار مهر گفت: شرکت ایرانی و چینی مدت زمان پنج سال است که در منطقه مشغول عملیات اکتشاف هستند و تاکنون سه حلقه چاه در منطقه حفر شده است.

فرجی با اشاره به حفر چاههای باباحبیب 1، 2 و 3 در منطقه، خاطرنشان کرد: عملیات اکتشاف دارای چند مرحله است که تاکنون عملیات زمین شناسی و ژئوفیزیک در این منطقه انجام شده و کار در مرحله حفاری قرار دارد.

حجم دقیق میدان نفتی کوهدشت مشخص نیست

وی در مورد حجم این میدان نفتی نیز به خبرنگار مهر گفت: برای برآورد دقیق در این زمینه باید تعداد دیگری چاه در منطقه زده شود ولی پس از پایان حفر چاه سوم می توان تا حدودی نتیجه را در این زمینه مشخص کرد.

این کارشناس وزارت نفت با اشاره به حفاری چاه سوم تا عمق نزدیک به دو هزار و 600 متری، گفت: مطالعه نتایج چاه سوم ما را در زمینه برآورد حجم این میدان نفتی کمک خواهد کرد.

محل نشت گاز تا چاه حفاری شده 3 کیلومتر فاصله دارد

فرجی همچنین در مورد فاصله محل نشت گاز تا چاه حفر شده در منطقه نیز تصریح کرد: از محل چاه سوم تا محل نشت گاز نزدیک به سه کیلومتر فاصله وجود دارد.

وی در مورد اینکه آیا این میزان فاصله ارتباط نشت گاز به حفاری چاه را ضعیف نمی کند نیز تصریح کرد: در حال حاضر نمی توانیم اظهار نظر قطعی در مورد علت نشت گاز در منطقه داشته باشیم و بهتر است صبر کرد تا نتایج بررسی ها در این زمینه کامل شود.

این کارشناس زمین شناسی وزارت نفت وعده کرد که حداکثر ظرف 5 روز آینده علت نشت گاز در منطقه رومشکان شهرستان کوهدشت اطلاع رسانی شود.

و اما یک متخصص زمین شناسی و استاد دانشگاه در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد روند تست چاههای نفت اظهار داشت: روند نشت یابی چاههای نفت زده شده کار معمولی است که در زمان حفاری صورت می گیرد.

محاسبه نشت چاههای نفت کار چندان پیچیده ای نیست

دکتر محمد رضا احمدی پور ادامه داد: در این راستا با توجه به تفاوت فشار درون مخزن و بالای مخزن می توان متوجه نشت چاه شد و این کار را می توان با اندازه گیری فشار گاز درون مخزن انجام داد.

وی با بیان اینکه در هنگام حفاری نشت چاه ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد، بیان داشت: در صورتیکه میزان فشار گاز درون چاه با بالای چاه دارای افت باشد این امر نشان دهنده نشت چاه است و بررسی این موضوع کار چندان پیچیده ای نیست.

دکتر احمدی پور تصریح کرد: نشت گاز به دلیل وجود شکاف و درزهایی در مخزن رخ می دهد و با توجه به اینکه گاز نیز فرار است سریع بالا می آید و این موضوع در منطقه رومشکان رخ داده است.

وی با تاکید بر ضرورت بررسی علت نشت گاز به سطح زمین، با اشاره به وجود دو احتمال در رابطه با خروج این گاز اظهار داشت: یکی از موارد محتمل خروج گاز از چاه در حال حفاری است که توسط کارشناسان این موضوع در حال بررسی است.

این متخصص زمین شناسی ادامه داد: یکی دیگر از احتمالات این است که در همان منطقه ای که گاز از دل صخره ها خارج می شود احتمال وجود یک منبع سوخت فسیلی وجود دارد که بازهم در این زمینه باید مطالعات لازم صورت گیرد.

به هر حال هرچند تلاش خبرنگار مهر برای گفتگو با دیگر کارشناسان مستقر در منطقه و گرفتن اطلاعات بیشتر بی نتیجه ماند ولی از سوی برخی کارشناسان شائبه های زیادی در مورد روند حفاری چاههای نفت در منطقه مطرح می شود که نیازمند بررسی است.

عملیات اکتشاف نفت در شهرستان کوهدشت پیش از این توسط شرکت اکتشافی "سی ان پی سی" وابسته به شرکت نفت متشکل از کارشناسان ایرانی و چینی مستقر در منطقه از ماهها قبل آغاز شده و پیش بینی می شود این میدان نفتی حداقل قابلیت استخراج روزانه 10 هزار بشکه نفت را داشته باشد.

به هر روی امید می رود عملیات مهار نشت گاز در منطقه و برآورد از حجم میدان نفتی منطقه کوهدشت هر چه سریعتر به نتیجه برسد تا از آتش گرفتن این سرمایه ملی جلوگیری شود.

کد خبر 1303438

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha