۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۸:۱۷

گزارش خبری/

کرمها باغهای گردو را خاکستر کردند/ کشاورزان کرمانی نگران شیوع آفت

کرمها باغهای گردو را خاکستر کردند/ کشاورزان کرمانی نگران شیوع آفت

کرمان - خبرگزاری مهر: در حالی بدلیل تامین نشدن اعتبار مبارزه با آفت کرم خراط همزمان با فصل بهار این آفت در حال شیوع در باغهای گردو است که کشاورزان کرمانی ناچارند برای مقابله با آفت درختان آلوده را آتش بزنند.

به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، استان کرمان علیرغم اینکه به عنوان استانی کویری در اذهان مردم شکل گرفته است اما با توجه به اقلیم متفاوت در مناطق مختلف این استان شاهد رویش گونه های مختلف گیاهی است و یکی از این گونه ها گردو است.

شهرستانهای بافت و رابر استان کرمان به کشت گردو شهرت دارند و بدلیل ارگانیک بودن این محصول کرمان به یکی از قطبهای تولید گردوی کشور تبدیل شده است.

کشاورزان این دو شهرستان کرمان در غرب بزرگترین استان کشور مهمترین کشت دهندگان گردو در استان کرمان هستند که بدلیل طعم و مرغوبیت این محصول طی سالهای اخیر مورد توجه بازارهای مصرف بخصوص بازارهای اروپایی قرار گرفته اند.

درختان مبتلا به آفت طعمه آتش می شوند

اما طی سالهای اخیر شیوع آفت غیر بومی به نام کرم خراط بسیاری از درختان گردوی این دو شهرستان را طعمه زبانه های آتش کرده است.

کرم خراط بدلیل شرایط خاص زیستی در بدترین شرایط تکثیر می یابد و به سادگی سطح وسیعی از درختان گردو را در بر می گیرد بطوریکه طبق نظر کارشناسان 40 درصد از باغهای رابر و 300 هزار هکتار از باغهای شهرستان بافت را درگیر و آلوده کرده است.

اعتبار لازم برای مبارزه با آفت اختصاص نیافته است

نکته تاسف بار این است که درختان چندین ساله گردو در صورت مبتلا شدن به این آفت باید سوزانده شوند و از سوی دیگر تاکنون طرحی مناسب برای مبارزه با این آفت در نظر گرفته نشده است زیرا در حقیقت این آفت درمان مشخصی ندارد و در نهایت برای جلوگیری از شیوع آفت چاره ای جز آتش وجود ندارد.

همین مسئله موجب شده است بسیاری از باغهای گردوی این شهرستانها طعمه آتشی شود که خود کشاورزان روشن می کنند و ثمره چندین سال تلاش خود را به ناچار خاکستر می کنند.
 
با وجود نابودی بخشی از باغهای گردوی استان کرمان این آفت تاکنون کنترل نشده است و با شروع فصل بهار و تخم ریزی حشره موج جدید شیوع این آفت نیز شکل گرفته است.
 
گردو سومین محصول صادراتی کشاورزی کرمان است
 
نکته نگران کننده این است که علیرغم اینکه اقتصاد کشاورزی شهرستانهای بافت و رابر با خطر مواجه شده است و می رود که در آینده سومین محصول ارز آور استان کرمان به سرنوشت خرمای بم تبدیل شود اما تاکنون اعتبار مشخصی برای مقابله با این آفت در نظر گرفته نشده است.
 

 
از سوی دیگر خشکسالی های پیاپی موجب ایجاد شرایطی برای افزایش سرعت شیوع شده است و کشاورزان هم اکنون نگران از بین رفتن ثمره سالها زحمت و تلاش خود هستند.
 
کارشناسان عقیده دارند این آفت یا از طریق نهال آلوده و یا از طریق انتقال آب از یک تانکر به استان کرمان منتقل شده است اما روش ورود این آفت به منطقه از هر روشی که باشد موجب شده از سال 1378 تاکنون خسارات سنگینی به کشاورزان غرب کرمان وارد شود.
 
40 درصد باغهای رابر گرفتار آفت شده اند
 
کارشناس کشاورزی شهرستان رابر در گفتگو با خبرنگار مهر در رابر اظهارداشت: این آفت در رابر از تانکر آب به باغهای یکی از روستاهای قطب تولید گردو در شهرستان رابر به نام تزرج وارد شد و از آن زمان تاکنون شیوع یافته است.
 
محبوبه پارسایی افزود: هم اکنون 80 درصد باغهای گردوی این روستا از بین رفته اند و متاسفانه بین 40 تا 45 درصد به سایر باغهای شهرستان نیز خسارت وارد شده است.
 
وی با اشاره به اینکه گردو اولین محصول کشاورزی غرب کرمان محسوب می شود گفت: استفاده از تله های نوری در شب برای به دام انداختن لارو حشره و همچنین آتش زدن درختان آلوده تنها روش مقابله با این آفت است.
 
وی گفت: طی سال گذشته نیز حجم قابل توجهی از باغها دچار آفت شدند که متاسفانه بدلیل اینکه اکثر باغها تحت پوشش بیمه نبودند خسارات سنگینی به باغها وارد شد.
 
وی گفت: طرح مشخصی برای مقابله با این آفت وجود ندارد و به همین دلیل هم هر سال شاهد موج جدیدی از آلودگیها و خسارات سنگین در رابر هستیم.
 
وی ادامه داد: خوشبختانه در سال جاری مردم بیشتر به سمت بیمه محصولات روی آورده اند.
 
300 هزار هکتار باغهای بافت مبتلا به آفت هستند

عباس نخعی، مدیرجهاد کشاورزی بافت نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: این آفت هم اکنون در باغهای شهرستان بافت به وفور دیده می شود و تاکنون 300 هزار اصله درخت را آلوده کرده است.
 

 
وی مهمترین روش مقابله را قطع قسمتهای آلوده درخت و آتش زدن فوری آن اعلام کرد.
 
وی ادامه داد: چون اعتبار مشخصی برای مقابله با آفت وجود ندارد طرح مقابله مستمر صورت نگرفته است و همین مسئله موجب شیوع هر ساله آفت و خسارات بیشتر می شود.
 
نخعی با اشاره به نگرانی کشاورزان از بروز مشکلات عمده برای باغهای گردو افزود: باید هر چه زودتر بودجه مورد نیاز اختصاص یابد و به صورت تخصصی برای مقابله با این افت برنامه ریزی و مطالعه شود.
 
سود گردو کاران در جیب دلالان
 
وی ادامه داد: هم اکنون در بافت هفت هزار هکتار باغ گردو وجود دارد و در مجموع تنها از این شهرستان 14 هزار تن گردو برداشت می شود که بدلیل خشکسالی و شیوع آفت کرم خراط کاهش چشمگیری یافته است.
 
علاوه بر شیوع این آفت متاسفانه خشکسالی و از بین رفتن منابع آبی و کاهش شدید سطح آبهای زیر زمینی نیز تهدیدی جدید برای کشاورزی منطقه است.
 
متاسفانه عدم وجود کارخانه بسته بندی و فراوری گردو در استان کرمان موجب شده است دلالها گردوی استان کرمان را با قیمت اندک خریداری و پس از انتقال به استانهای دیگر و با نام ان استانها بسته بندی و وارد بازار کنند.
 

 
کد خبر 1304438

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha