ذات الله نیکزاد در گفتگو با خبرنگار مهر در یزد اظهار داشت: حسینیه پای نخل در روستای سریزد در دهستان خورمیز، بخش مرکزی شهرستان مهریز واقع شده و نام این بنا متاثر از وجود نخل بزرگ روستا در این حسینیه است.
وی افزود: این بنا با توجه به تکنیک های معماری به کار رفته در آن همچنین به استناد گفته اهالی روستا، متعلق به دوران متاخر اسلامی یا همان دوره قاجاریه است.
نیکزاد با اشاره به اینکه این بنا وقفی است و در حال حاضر در تملک اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان مهریز است، گفت: سازه اصلی حسینیه پای نخل سریزد از خشت و گل و تنها در بخش های نظیر شرفی و ازاره ها از آجر فرش های سنتی استفاده شده است.
وی با اشاره به اینکه پوشش سقف ها به طور کامل گهواره ای و دهانه تمامی غرفه ها به جز غرفه های وسط در جبهه جنوبی یکسان است، گفت: جان پناه قسمت غربی این حسینیه دارای یکسری تزئینات به صورت دم گیری و ازارهها به صورت راسته و به ارتقاع 60 سانتی متر و شرفی ها نیز در سه ردیف به صورت خفته اجرا شده اند.
نیکزاد یادآور شد: این بنا در گذشته به منظور عزاداری در ماه محرم و ایام خاص مورد استفاده بوده است و ویژگی شاخص این اثر، وجود کلک در وسط حسینیه است.
نظر شما