محسن حاج سعید فعال میراث فرهنگی به خبرنگار مهر گفت: مدتی است که عوامل مختلفی دست به دست هم داده اند تا میدان امیرچخماق یزد که یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری استان یزد به شمار می آید منظر نازیبایی را در جلوی چشمان گردشگران بوجود بیاورد به عنوان مثال به تازگی نصب یک دکل دوربین بزرگ سفید رنگ توسط مسئولان استان باعث شده تا منظر این اثر تاریخی و نماد شهر یزد تهدید شود.
دبیر شورای تشکلهای گردشگری استان یزد تصریح کرد: غیر از نصب این دکل که مدتها پیش قرار بود توسط شورای تامین استان جابه جا شود، برخی از موسسات نیز بنرها و جوایز تبلیغاتی خود را در این میدان که مشهورترین میدان شهر است نصب می کنند. به عنوان مثال اکنون یک خودروی پراید به عنوان جایزه در میدان قرار گذاشته شده است. اما این موضوعی است که همیشه توسط سازمانها و نهادهای مختلف تکرار می شود.
وی ادامه داد: اگرچه برخی از این ناهنجاریها مانند حضور این خودرو موقتی است اما این میدان سمبلیک به میدان تبلیغات موسسات و سازمانها تبدیل شده است.
حاج سعید گفت: بازارچه میدان امیرچخماق یزد نبض این اثر تاریخی بوده است و زمانی در آن صنایع دستی به فروش می رسید اما اکنون به پاتوق جگرکی ها معروف شده به نحوی که هویت این مجموعه را از بین برده است.
این فعال میراث فرهنگی اظهار داشت: قرار بود طبق طرح جامعی که برای این میدان تدوین شده با احداث دو دیوار در کناره های تکیه تا چهار راه شهدا به شکل مستطیل بسته شود تا از ارتعاشات و صدای خودروهایی که در اطراف آن تردد می کنند جلوگیری شود اما اکنون دیواره های ساخته شده در دو طرف عمارت امیرچخماق به مدت پنج سال است که نیمه کاره رها شده و از زیبایی این تک بنا کاسته است.
وی با بیان اینکه انگار قرار نیست هیچ وقت به وضعیت این میدان تاریخی سر و سامان داده شود ادامه داد: ای کاش امیر چخماق می آمد و خودش مجموعه ای که ساخته بود را از این وضعیت بی سر و سامانی نجات می داد چون فعالان میراث فرهنگی دیگر به مسئولان استان امیدی ندارند.
پیش از این سیدعلی اکبر میروکیلی شهردار یزد گفته بود: ازآنجایی که این میله مصوبه شورای تامین است، شهرداری به هیچ وجه نمی تواند دخالتی کند. همچنین نصب این میله به اطلاع متولیان میراث فرهنگی نرسیده است چراکه وقتی شورای تامین تصویب میکند دیگر خارج از اختیارات میراث فرهنگی است.
امیرجلالالدین چخماق از سرداران شاهرخ تیموری و حاکم یزد بود که با همکاری همسر خود فاطمهخاتون برای آبادانی یزد مجموعهای شامل تکیه، میدان، حمام، کاروانسراها، خانقاه، قنادخانه، چاه آب سرد و مسجد امیرچخماق را ساخت. مسجد امیر چخماق در سال 1341 هجری شمسی و با شماره 247 و تکیه امیر چخماق در سال 1330 با شماره مستقل 383 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدند.
نظر شما