دكترعلي اكبر صالحي در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود : هرچند در چارچوب آرمانگرايي هميشه مي شود بحث و حديثهايي مطرح كرد ونكات ايجابي و سلبي را مورد نقد ارز يابي قرار داد اما چون به هر حال اين توافقنامه ناشي ازاجماع جمعي مقامات و مسوولان در كشور بوده است درحال حاضر ديگر مناسب نيست به آن با ديده نقد تند بنگريم .
وي با تاكيد بر لزوم پشتيباني متحد از مسوولان گفت : بايد با اين پشتيباني اجازه ندهيم اروپا در صدد سو استفاده از نكات بالقوه و سلبي توافقنامه بر آيد و رد عين حال با نقد هاي تند بند هاي ايجابي آن را مخدوش نكنيم .
اين استاد دانشگاه درپاسخ سوال خبرنگار مهر مبني برعدم تناسب تعداد و تخصص افراد هيات چهار نفره هسته اي ايران و هيات 27 نفره مذاكره كنندگان اروپايي ( به گفته خبرگزاريها ) گفت : طبيعي است اگر تعداد افراد تشكيل دهنده تيم مذاكره كننده بيشتر بود و متخصصان مختلف حقوقي ، فني و سياسي را شامل مي شد ، جمع بندي ها و عبارات توافقنامه در جهت منافع ايران مستحكم تر و نقاط مبهم و نقد پذير و شبهات كمتر بود .
وي تصريح كرد : بديهي است اضافه شدن هر صاحب تخصص و تجربه به گروه تصميم ساز ، خرد جمعي را تكميل خواهد كرد .
نماينده سابق ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي در خصوص گزارش اخير اين آژانس گفت : نكته قابل تقدير در اين گزارش ظاهرا عبارتي است مبني بر اينكه پرونده ميتواند از حالت اضطرار در آيد .
وي افزود : البرادعي پيشتر تاكيد كرده بود اگر از طريق بازرسي به اين نتيجه برسد كه ضرورتي براي ادامه سير بررسي فوق العاده پرونده وجود ندارد، آن را اعلام خواهد كرد و ظاهرا بازرسي هاي گسترده و اثبات عدم انحراف فعاليتهاي هسته اي ايران از مسير صلح اميز وي را به اين نتيجه رسانده است .
دكتر صالحي در پاسخ به اين سوال كه به عقيده وي دليل انعطاف اروپا دربرابر سياست سخت گيرانه امريكا را در موضع گيري عليه پرونده هسته اي ايران چيست گفت : اولا ؛ اروپايي ها درك كرده اند كه در ايران بر سر مسائل هسته اي وحدت ملي وجود دارد .
وي افزود : در حالي كه غرب همواره براي ايجاد اختلاف در اين مواضع تلاش مي كرد ناخواسته بزرگنمايي بحران وحدت ملي در ايران را مستحكم تر كرد . وي ايجاد حلقه دانشجويي پيرامون ساختمان سازمان انرژي اتمي و مصوبات مجلس در زمينه انرژي هسته اي را دو نمونه از مظاهر اين وحدت و انسجام خواند .
دكتر صالحي فعاليت رسانه اي ايران را به عنوان دومين عامل تاثير گذار برشمرد و گفت : در ماه هاي اخير رسانه ها و مطبوعات ايران بطور موثر و جدي وارد كارزار شدند و به موقع تيم مذاكره كننده و مسوولان مديريت كننده بحران را را از نقد هاي كارشناسانه و مردمي متنفع كردند .
وي موضع گيري به موقع مقام معظم رهبري و روشن ساختن تكليف مذاكره كنندگان را عامل ديگر قرار گرفتن اروپا در مسير انعطاف دانست و گفت : فرمايشات ايشان مبني بر اينكه " اگر تهديد در كار باشد مذاكره نمي كنيم" و تعيين خط قرمز برسميت شناخته شدن حق مسلم ايران در بهره گيري از چرخه سوخت توسط ايشان چارچوب مذاكرات را در نظر مذاكره كنندگان ايراني و اروپايي روشن ساخت .
صالحي تلاش اروپا براي موفقيت در مسير آغاز شده و ثبت الگوي اروپايي در برابر الگوي جنگ طلبانه آمريكايي را در جهان چهارمين عامل انعطاف پذيري اروپا در برابر خط قرمز ايران دانست و در اين راستا به فرستادن نماينده اتحاديه اروپا به كره شمالي براي حل بحران هسته اي اين كشور در پي دستيابي به توافق نامه پاريس اشاره كرد .
به گفته اين استاد دانشگاه اروپا در عين حال فهميد كه در پي حل ابهامات آژانس بين المللي انرژي اتمي در خصوص فعاليتهاي هسته اي ايران ، ارجاع پرونده از شوراي حكام به شوراي امنيت سازمان ملل ممكن نيست و دليلي براي قرار گرفتن آنها در موضعي متناقض با گزارش آژانس وجود ندارد .
وي در خصوص ششمين عامل انعطاف اروپا در برابر ايران گفت : اوضاع خاورميانه ازجمله وضع عراق و شرايط سياسي
جهان ، شرايط را به گونه اي فراهم كرد كه غرب فهميد به مصلحت نيست كه بحران در خاورميانه بيش از اين طول بكشد و با ايجاد بحرانهاي تازه به مسيري پيچيده تر كشيده شود .
نماينده سابق ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي همچنين با اشاره به اختلاف نظر دراعضاي اتحاديه اروپا بر سر به بن بست كشاندن پرونده هسته اي ايران گفت : بر اين اساس اين باربرخلاف مذاكرات گذشته اتحاديه اروپا طرف مذاكره با ايران بود و طرف اروپايي مجبور بود منطقي تر برخورد كند .
دكتر صالحي بابيان اينكه مجموعه اين عوامل زمينه سهل تر شدن مذاكرات دو طرف را فراهم كرد گفت : آمريكا نيز به اين نتيجه رسيده است كه بحران آفريني در اين روند به موقعيت و جايگاهش در عرصه بين الملل خدشه وارد مي كند .
وي افزود : اروپا يقينا بدون هماهنگي با آمريكا پاي ميز مذاكره با ايران ننشسته است هرچند اختلافات جزئي ميان دوطرف قابل انكار نيست .
اين كارشناس آگاه به مسائل آژانس بين المللي انرژي اتمي درخصوص امكان قرار دادن سيستم ماشه توسط آمريكا در قطعنامه شوراي حكام و ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت درصورت انحراف از توافقنامه پاريس گفت : اين بستگي به روند شوراي حكام دارد اما به نظر ميرسد اين روند به سوي عادي شدن باشد و نه بحران آفريني .
نماينده سابق ايران درآژانس بين المللي انرژي اتمي با اشاره به اينكه ما اين بار با اتحاديه اروپا طرف مذاكره هستيم ، خاطر نشان كرد : نبايد از هم اكنون با ياد آوري تجربيات عيني گذشته از نقض تعهدات از سوي كشور هاي اروپايي به قضاوت سلبي از توافقنامه پاريس بنشينيم چون اتحاديه اروپا به سادگي سه كشور نمي تواند تهعداتش را نقض كند .
وي افزود : بر اين اساس بهتر است قضاوت را به چند ماه بعد و روشن شدن نتيجه كارگروه هاي مشترك دوطرف موكول كنيم .
دكتر صالحي ابراز اميد واري كرد در چارچوب اين توافقنامه پرونده هسته اي ايران حالت عادي به خود بگيرد موقعيت ايران در منطقه ارتقا يابد و رابطه جمهوري اسلامي با اروپا و جهان مستحكم تر شود .
علي اكبر صالحي در گفتگو با "مهر":
به توافق نامه پاريس ، آرمانگرايانه ننگريم// درصورت كامل تر بودن تيم مذاكره كننده نقاط مبهم و نقدپذير توافق كمتر مي شد // وحدت ملي درباره مسايل هسته اي پيام هاي بسياري براي اروپا داشت
نماينده سابق ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي با اشاره به اين كه نبايد به توافقنامه امضا شده پاريس از دريچه آرمانخواهانه نگريست گفت:اين توافق نامه با ديدي واقع بينانه تاحدودي مرضي الطرفين است .
کد خبر 130944
نظر شما