۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۹:۳۸

راجر اسکروتن در گفتگو با مهر: گشودگی و بی‌طرفی در تفکر پدیده نادر روزگار ما هستند

راجر اسکروتن در گفتگو با مهر: گشودگی و بی‌طرفی در تفکر پدیده نادر روزگار ما هستند

فیلسوف بریتانیایی و استاد زیبایی‌شناسی دانشگاه آکسفورد معتقد است: ذهن گشوده و باز داشتن و بی طرف بودن در تفکر پدیده‌ای نادر است و شاید تنها از طریق اعمال قانون بتوان آن را محقق و تضمین کرد.

دکتر راجر اسکروتن فیلسوف بریتانیایی و استاد زیبایی‌شناسی دانشگاه آکسفورد در مورد وجود ضوابط تفکر و باور به خبرنگار مهر گفت: اولین ضابطه در تفکر این است که فرد با خود صادق باشد. نکته بعدی این است که در بررسی یک فکر و اندیشه کل آن اندیشه مورد توجه قرار گیرد و بخشی از آن به طور گزینشی مورد بررسی قرار نگیرد.

وی تصریح کرد: نکته دیگر این است که نتایج یک فکر و اندیشه به سادگی مورد تأیید قرار نگیرد. نتایج یک فکر و اندیشه باید با توجه به شواهد و مدارک و استدلالها و در عین بی طرفی و پرهیز از هیجانات مورد بررسی و پذیرش قرار گیرند.

این فیلسوف برجسته معاصر یادآور شد: پیش داوریهای دیگران را در بررسی یک اندیشه و فکر باید شناخت و مورد توجه داشت. همچنین پیش فرضهای خود را نیز باید شناخت و مورد شناسایی قرار داد.

اسکروتن در مورد این موضوع که آیا هنجارهای تفکر جهانشمول هستند یا وابستگی به فرهنگ و سنت خاصی دارند نیز گفت: این ضوابط جهانشمول نیستند.

وی افزود: در تمام جوامع تفاوت و تمایزی میان آرای درست، که سالم هستند و میان آرای نادرست که خطرناک هستند وجود دارند. این موضوع در مورد جامعه‌ای که من در آن زندگی می‌کنم نیز صادق است.

وی تصریح کرد: عقیده من بر این است که ما باید به فراسوی دگمها و جزمیات برویم. توجه و اسیر دگمها و جزمیات شدن باعث می‌شود تا احساس همدلی و همبستگی با جهان بینی سایر ادیان نداشته باشیم.

استاد دانشگاه آکسفورد تأکید کرد: همچنین یکی دیگر از خطرات دگمها و جزمیات این است که جامعه احساس می‌کند که پیش فرضهای سیاسی و اجتماعی حاکم در آن مسلم و قطعی است و نیازی به بازاندیشی و بازنگری در آن وجود نخواهد داشت.

اسکروتن در پایان یادآور شد: ذهن گشوده و باز داشتن و بی طرف بودن در تفکر پدیده‌ای نادر است و شاید تنها از طریق اعمال قانون بتوان آنرا محقق و تضمین کرد.
..................
راجر اسکروتن فیلسوف بریتانیایی و استاد زیبایی‌شناسی دانشگاه آکسفورد است. او به سبب دیدگاههای محافظه‌کارانه شهرت دارد. کتاب "معنای کنسرواتیسم"  دربردارنده دیدگاههای محافظه‌کارانه وی است. زیبایی شناسی معماری، تاریخ مختصر فلسفه مدرن و فرهنگ اندیشه سیاسی از جمله آثار او هستند.

کد خبر 1309532

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha